USR Arad: Primăria propune impozite mai mari în Arad!
LocalPoliticaUltimele stiri 15 noiembrie 2021 admin 0
Proiectul privind „stabilirea criteriilor de zonare și reîncadrarea străzilor în zonele de impozitare”, propus recent de administrația locală, va aduce majorări ale impozitului pe clădiri și terenuri pentru arădenii care locuiesc pe aproape jumătate din străzile orașului.
Pentru o imagine cât mai clară asupra schimbărilor dorite de administrație, am comparat situația curentă (zonare valabilă din 2016) cu proiectul propus, iar cifrele sunt:
– Total străzi în 2021, în municipiul Arad: 880, față de 847 în 2016;
– Străzi sau sectoare de străzi care, în urma modificărilor, trec într-o zona de impozitare superioară: 400;
– Străzi sau sectoare de străzi care nu-și schimbă zona de impozitare: 443;
– Străzi sau sectoare de străzi care trec într-o zona de impozitare inferioară: 47.
Cartierele cu cele mai multe străzi propuse pentru a trece într-o categorie mai scumpă sunt:
– Grădiște: 79 de străzi;
– Bujac: 56 de străzi;
– Gai: 41 de străzi;
– Aradul Nou: 29 de străzi;
– IG Duca (Vlaicu): 29 de străzi;
– Drăgășani: 27 de străzi;
Acestea sunt urmate în top de cartierele Micălaca, Mureșel și Sânicolaul Mic. Dacă propunerea Primăriei va fi adoptată, 80% din străzile municipiului vor fi în zona A.
Efectul încadrării într-o zonă de impozitare superioară este creșterea impozitul datorat pentru clădiri și terenuri. Am luat situația cel mai des întâlnită, a trecerii din zona B în A:
– Pentru clădiri, creșterea este de aproximativ 4,3%;
– Pentru terenuri, creșterea este de aproximativ 40%.
Suplimentar față de aceste majorări, toți arădenii vor plăti în 2022 impozite mai mari cu 2,6%, prin ajustarea la inflație.
Chiar dacă aduce unele beneficii (criterii mai simple și obiective, actualizarea datelor scriptice la realitatea din teren), proiectul Primăriei are o foarte mare carență. El nu ține cont de chiar primul criteriu enunțat la articolul 453 litera i) din Codul Fiscal (cel care definește zonarea, în vederea calculării impozitelor locale) și anume „poziția terenului față de centrul localității”.
Din perspectiva noastră, există o diferență evidentă între cei care locuiesc în centrul orașului și cei din cartierele periferice, prin apropierea de instituții publice, zone comerciale, unități școlare și sanitare, parcuri și zone de agrement. Aceasta trebuie să se reflecte în impozitul plătit, prin încadrarea în zone de taxare diferite.
Dincolo de faptul că nu traversăm o perioadă care să justifice majorări ale impozitelor, trebuie ca acestea să fie determinate în mod echitabil. USR Arad va propune o corecție la formula de încadrare în zonele de impozitare a străzilor din municipiu, care să corecteze acest neajuns.
Pentru aceasta, vocea arădenilor trebuie să fie auzită. Vă rugăm să ne spuneți părerea dumneavoastră, precum și dacă susțineți amendamentul USR, completând formularul următor: https://forms.gle/ogUesAxk4kJTUCek6 .
No comments so far.
Be first to leave comment below.