ULAL Arad susţine că în România preţul gazului este umflat cu 24%!
Local 23 ianuarie 2011 admin 0
Reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad afirmă că în România preţul gazelor naturale este umflat iar furnizorii încasează cu 24% mai mult decât este normal de la fiecare plătitor. Aceştia fac trimitere la concluziile specialiştilor în domeniu, care susţin că prin modul în care se calculează factura la gaz cetăţeanul plăteşte mai mult decât consumă.
„Autoritatea Naţionala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a stabilit, în iunie 2008, o formulă de calcul a preţului gazului care bagă în buzunarele furnizorilor cu 24% mai mult decât trebuie, de la fiecare plătitor. Autorităţile române au fost obligate să pregătească integrarea europeană printr-o serie de măsuri de uniformizare a procedurilor şi uzanţelor vizând relaţia consumatorului cu marii furnizori de utilităţi publice. Modificarea modului de facturare a consumului de gaze naturale s-a făcut începând din 01.07.2008. Dar nu s-a făcut cum spuneau normele UE. Dimpotrivă, autorităţile române au conceput Ordinul 65/2008 (al ANRE), cu o formulă de calcul diferită de cea a standardelor europene. Specialiştii în gaze susţin că metodologia de conversie a tarifului de la volumul de gaze consumat la eficienţa energetică consumată de beneficiari a fost făcută astfel încât să avantajeze furnizorul de gaze în detrimentul populaţiei”, se arată într-un comunicat de presă al ULAL Arad, semnat de vicepreşedintele Uniunii, Vasile Arion.
Acesta exemplifică şi cum se „fură cu… termometrul”: „În primul rând, deşi metodologia europeană stabileşte ca etalon pentru condiţiile în care se face conversia volum/putere energetică temperatura de ZERO grade Celsius, ANRE a stabilit ca etalon temperatura de 15 grade Celsius, fapt care induce, conform legilor fizicii, un volum mai mare de gaz luat în calcul la plata facturii. În acest fel, factura este mai mare cu 9.1%.
În al doilea rând, în calculul facturii se ia puterea calorică a gazului, adică câtă căldură rezultă din gazul consumat. Puterea aceasta este optimă dacă este măsurată la 25 de grade Celsius, potrivit standardului european. La noi, puterea calorică se calculează la 15 grade Celsius, ceea ce încarcă factura cu 11.7%, proprietăţile gazelor componente fiind diferite la 15 grade Celsius şi la 25 grade Celsius.
În al treilea rând, Ordinul ANRE nr. 62/2008 lasă la latitudinea producătorului de contoare de gaz marja de eroare metrologică, în loc să o limiteze rezonabil, cât mai mică. Din marja de eroare inacceptabil de mare la unele contoare, de 4%, plătitorul român este păgubit mai mult cu 4%”.
În concluzie, Vasile Arion a declarat că şi în acest domeniu populaţia plăteşte mai mult decât ar trebui să o facă în realitate.
No comments so far.
Be first to leave comment below.