Creditul de nevoi personale este un produs financiar oferit de bănci sau alte instituții financiare cu scopul de a împrumuta o sumă de bani pentru a susține diverse proiecte personale sau nevoi imediate. Este un instrument financiar flexibil, care poate fi adaptat în funcție de nevoile individuale ale fiecărui client. Există însă o serie de mituri care circulă în jurul acestui tip de credit, iar în acest articol, am alcătuit un top cu unele dintre cele mai comune, pe care totodată le-am demontat, pentru a te ajuta să îți formezi o perspectivă corectă.
Mitul 1: Creditele de nevoi personale nu sunt și pentru persoanele tinere
Unul dintre miturile despre creditul de nevoi personale se referă la ideea că acestea nu se adresează și tinerilor. În realitate, aceste credite sunt un instrument financiar la îndemâna oricui, atât timp cât solicitantul îndeplinește condițiile impuse de bancă.
În ceea ce privește criteriile de eligibilitate, acestea variază de la o bancă la alta, dar există câteva aspecte comune. În general, banca stabilește o vârstă minimă pentru a aplica pentru un credit de nevoi personale, de exemplu, 23 de ani. Există, de asemenea, o vârstă maximă de aplicare, care este, de obicei, legată de vârsta de pensionare, cum ar fi 65 de ani. Alte criterii includ nivelul de venit, durata de muncă la actualul loc de muncă și istoricul de credit.
Acest tip de credit este, așadar, accesibil și tinerilor, cât timp îndeplinesc condițiile de eligibilitate și înțeleg responsabilitățile pe care le implică un credit.
Mitul 2: Este greu să aplici pentru un credit de nevoi personale
Un alt mit despre creditele de nevoi personale este că aplicarea pentru acestea este un proces complicat și greoi. Însă, în cele mai multe cazuri, procesul de aplicare este destul de simplu și direct. Cele mai comune criterii de eligibilitate includ vârsta (intervalul fiind stabilit de bancă), venitul minim (care poate varia în funcție de banca aleasă) și istoricul credit (adică dacă ai mai avut credite în trecut și dacă le-ai rambursat la timp). Aceste criterii pot influența decizia băncii, dar nu înseamnă neapărat că aplicarea pentru un credit este dificilă.
Documentația necesară pentru aplicarea la un credit de nevoi personale include actul de identitate, semnarea documentelor pentru interogare în baze de date (ANAF, Biroul de Credit etc) și cererea de credit.
Mitul 3: Atunci când aplici pentru un credit de nevoi personale, nu se poate lua în considerare venitul pe familie
Mitul potrivit căruia venitul pe familie nu se poate lua în considerare la acordarea unui credit de nevoi personale este fals. Prin intermediul unui codebitor, venitul familiei poate fi luat în considerare, ceea ce poate poate crește șansele de aprobare a creditului și poate permite obținerea unei sume mai mari de împrumut.
Un codebitor este o persoană care semnează contractul de credit alături de solicitantul principal, asumându-și responsabilitatea de a rambursa creditul în cazul în care acesta nu poate face acest lucru.
În cadrul unui credit de nevoi personale, acest codebitor poate fi un membru al familiei, ceea ce înseamnă că venitul său poate fi luat în considerare la evaluarea cererii de credit.
Mitul 4: Nu îți poți alege ziua din lună pentru scadența ratelor
Creditorii permit clienților să aleagă data de plată a ratei creditului, întrucât acest lucru poate facilita gestionarea finanțelor.
Procedura de modificare a datei scadenței ulterior acordării creditului presupune completarea unei cereri scrise.
Alegerea unei anumite zile de plată are implicații asupra fluxului de numerar. De exemplu, dacă data scadenței este imediat după ziua de salariu, acest lucru poate facilita plata la timp a ratei. Pe de altă parte, o dată de plată la mijlocul lunii poate ajuta la împărțirea cheltuielilor pe parcursul întregii luni.
Mitul 5: Achitarea ratei lunare se face doar în sucursală
Există câteva modalități prin care se poate plăti rata lunară a creditului, eliminând astfel necesitatea deplasării până la banca fizică. Fie că este vorba de plata online, transfer bancar sau debitare automată a contului, fiecare metodă vine cu propriile sale avantaje și poate fi aleasă în funcție de preferințele personale ale fiecărui client:
-
prin plata online, clienții pot economisi timp, eliminând drumurile până la bancă. Aceasta reduce riscul de întârziere a plății, deoarece majoritatea platformelor online oferă opțiunea de a seta plăți recurente;
-
plata poate fi realizată și prin transfer bancar. În acest caz, trebuie să cunoști anumite detalii, cum ar fi numărul de cont, suma de plată și data scadenței;
-
opțiunea de debitare automată a contului presupune autorizarea băncii de a retrage automat suma necesară pentru plata ratei la data scadenței. Această opțiune poate fi luată în considerare de persoanele care nu doresc să se îngrijoreze în fiecare lună cu privire la plata ratei.
Informează-te corect înainte de a lua o decizie financiară majoră cum ar fi accesarea unui credit de nevoi personale! Acest lucru poate fi realizat prin consultarea unor surse de informații de încredere, cum ar fi site-ul băncii sau prin discutarea cu un reprezentant bancar. Astfel, te poți asigura că obții toate informațiile necesare pentru a lua cea mai bună decizie pentru nevoile tale.
No comments so far.
Be first to leave comment below.