Europarlamentarul Iosif Matula doreşte o reglementare clară şi uniformă, la nivelul întregii Uniuni Europene, a statutului familiilor monoparentale. „În această situaţie se regăsesc mai ales mamele, media europeană fiind de 3,7% faţă de media taţilor singuri, care este de 0,5%. Dacă adăugăm la acest procent şi alţi factori, precum remuneraţia mai mică a femeilor, dar şi o formă de stigmatizare socială, este clar că situaţia necesită o intervenţie a statului”, a afirmat parlamentarul european Iosif Matula, într-o intervenţie scrisă în plenul Parlamentului European.
În societățile europene, modalitățile de rezolvare a acestei probleme variază de la ajutorul primit din partea familiei extinse, la sisteme naționale de protecție socială bine puse la punct.
Cu toate acestea, pericolul sărăciei persistă, riscând să se perpetueze la generațiile următoare și reducând șansele de reușită în viață ale copiilor.
„Chiar dacă în România procentul de mame singure este de 1,7%, nivelul de trai scăzut ne obligă la o mai mare atenţie faţă de familiile monoparentale. Consecinţele ce decurg din neglijarea acestui aspect pot avea o influenţă pe termen lung, de la părăsirea copilului şi internarea într-o instituţie de stat până la abandonul şcolar şi vagabondaj. În circumstanţele actuale, statul trebuie să aibă o politică protecţionistă faţă de mamele singure şi faţă de odraslele acestora”, a completat Iosif Matula.
Soluțiile posibile sunt îngrijirea medicală pentru mamele singure cu venituri sub media națională, la locuințe accesibile sau îngrijirea gratuită a copiilor în creșe și centre de zi, astfel încât mamele să-și poată continua cariera. La fel de util este și conceptul de antreprenoriat social – un business care adresează o problemă socială, în domenii diverse și grupuri țintă variate. Astfel, se aduce un plus de valoare personală și profesională indivizilor vulnerabili angajați, fiind și generator de profituri pentru companie.
No comments so far.
Be first to leave comment below.