Daca un traznet ti-a lovit masina si te-ai trezit cu ea carbonizata, asigurarea te scoate din flacarile usturatoare ale daunelor.
In ultima perioada, soselele au capatat statutul de “topos al accidentelor”, si din acest motiv fiecare sofer responsabil ar trebui sa detina un contract de asigurare, atat pentru autovehicul, cat si pentru sine. In acest sens au fost realizate mai multe tipuri de asigurare, fiecare protejand mai mult sau mai putin o anumita parte asigurata, fie ca ponderea mai mare inclina spre asigurat, ca persoana fizica, fie catre obiectul material, respectiv masina. Depinde doar de sofer ce conteaza mai mult, tabla masinii sau propria-i piele.
Cand te vei adresa unei firme de asigurari, reprezentantul acesteia iti va pune in vedere optiunile pe care le ai in ceea ce priveste modalitatea de asigurare si beneficiile pe care le prezinta. Astfel, exista polita de asigurare obligatorie, celebra asigurare de raspundere civila auto, aceasta adresandu-se in special tertilor prejudiciati implicati intr-un accident rutier produs din vina conducatorului auto asigurat. Astfel, vitezomanul Gica va trebui sa isi foloseasca polita pentru a despagubi daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite de ghinionistul implicat fara voie in accident.
Firmele de asigurari traseaza, totodata, si limitele de raspundere, acestea avand optiunea de a-si personaliza oferta. In cazul RCA, protagonista asigurarii este chiar masina, astfel ca, indiferent de cine a fost soferul la momentul incidentului, fie ca era titularul autovehiculului, un prieten sau hotul care tocmai si-a insusit prada, cel pagubit va beneficia in continuare de despagubirea aferenta. Legat de Cartea Verde, trebuie stiut faptul ca aceasta este inclusa in pretul asigurarii civile obligatorii auto si ca isi are aplicabilitatea in tot spatiul Uniunii Europene.
Asigurarea facultativa cu iz obligatoriu
Multi soferi incearca sa se eschiveze de la incheierea unui contract de tip CASCO, adica asigurarea facultativa in caz de avarii sau furt al autovehiculului, sperand ca vor economisi bani si ca nu vor fi atat de ghinionisti incat sa fie implicati chiar ei in asemenea intamplari. Cum practica bate teoria, cu totii suntem pasibili de evenimente rutiere, astfel ca dress code-ul la acest tip de eveniment trebuie sa contina si contractul de asigurare. In ceea ce priveste asigurarea CASCO, bunurile asigurate variaza de la un gabarit la altul, cum s-ar spune mai popular, de la cel mai mic si pana la cel mai mare, in aceste categorii intrand autoturisme, autocamioane, tractoare sau remorci, ba chiar si autobuze.
In categoria pagubelor acoperite, sursa crearii acestora poate fi considerata chiar surprinzatoare, fie ca este vorba de furt, lovituri, zgarieturi, actiunea fenomenelor meteorologice sau carbonizare. Daca se dovedeste ca avaria a fost creata intentionat sau ca accidentul s-a produs in timp ce titularul asigurarii conducea sub influenta bauturilor alcoolice, termenii contractului devin nuli si nu mai asigura despagubirea necesara. Cum ai fost deja familiarizat cu beneficiile incheierii unui contract de asigurare, nu iti ramane decat sa alegi din paleta de companii ce activeaza pe piata de profil. In general, despagubirile auto deschid razboiul nervilor ce se poarta intre soferii care si-au lovit masinile si firmele asiguratoare, acestea din urma fiind acuzate de fenomenul neachitarii pagubelor exprimate in dosarele de dauna, multi dintre pagubiti fiind nevoiti sa astepte luni intregi pentru a le fi reparate masinile. De partea cealalta a baricadei, firmele de asigurari spun ca sunt invadate de pseudo accidente, multi dintre titulari alegand sa-si avarieze singuri bunul pentru a fi despagubiti.
Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Marius Flacau, alaturi de invitatul sau, avocat Mario Ianculescu, ofera informatii interesante legate de asigurari RCA, CASCO si despagubiri.
No comments so far.
Be first to leave comment below.