Când vine vorba de sănătate, să previi e întotdeauna mai bine decât să tratezi. Ține afecțiunile rinichilor la distanță urmând câțiva pași simpli, care necesită doar un minin de efort.
Rinichii au roluri importante în organism: curăță sângele de substanțele toxice sau nefolositoare și de surplusul de apă. De asemenea, reglează tensiunea și mențin echilibrul mineralelor din corp.
Hidratează-te
Pe parcursul unei zile solicitante, e foarte posibil să uiți să te hidratezi. 8 pahare de apă pe zi sunt ideale pentru a menține un nivel optim de hidratare a organismului adult. Apa ajută rinichii să elimine toxinele din sânge, având un rol esențial în a-i menține sănătoși. Pietrele la rinichi se formează mai greu atunci când te hidratezi corespunzător. Urina închisă la culoare este un semn prin care poți recunoaște deshidratarea.
Bine de știut!
Evită excesul de cafea, alcool și băuturi carbogazoase, pentru că deshidratează corpul.
Adoptă o dietă echilibrată
Nu doar ce bei, ciși ceea ce mănânci influențează sănătatea rinichilor. Include în mesele tale mai mult fructe și legume proaspete, dar și alimente bogate în acizi grași Omega-3, precum peștele și nucile. Totodată, ceapa și usturoiul sunt diuretice naturale, care reduc inflamațiile din organism și îmbunătățesc funcțiile rinichilor. Evită excesul de proteine animale și de alimente procesate. Dacă reduci numărul aditivilor nocivi din dieta ta, rinichii vor fi supuși unui efort mai mic.
Ai grijă la consumul de sare!
Alimentele cu un conținut ridicat de sare se depun pe rinichi și le îngreunează munca. Specialiștii recomandă un maximum de 5-6 grame de sare pe zi, însă această cantitate este deseori depășită, în special atunci când ai o alimentație bogată în produse procesate. O dietă săracă în sodiu previne afecțiunile cronice ale rinichilor și reglează tensiunea arterială.
Tratează bolile cronice – diabetul, hipertensiunea, bolile cardiace
Dacă ai probleme cu tensiunea arterială și rinichii pot avea de suferit. Medicul te poate ajuta cu un tratament adecvat, care să prevină eventualele complicații. Totodată, dacă ai o circulație a sângelui deficitară, dieta și sportul vor fi de mare ajutor. Menține nivelul normal al colesterolului și trigliceridelor, pentru a preveni bolile cronice.
Nu lua medicamente la întâmplare
Ai grijă la efectele adverse pe care le presupune un tratament, pentru a nu trata o problemă și a dezvolta alta. Unele combinații de medicamente pot afecta rinichii, de aceea este strict interzis să le asociezi după ureche.
Atenție!
Nu lua suplimente alimentare dacă urmezi deja un tratament medicamentos, fără acordul medicului.
Renunță la fumat
Un important factor de risc în apariția bolilor renale este fumatul. Metalele grele din țigări se acumulează la nivelul rinichilor, ceea ce duce la apariția unor leziuni la nivelul acestui organ. Studiile au arătat că riscul de a suferi de insuficiență renală este de 4 ori mai mare la fumători.
Sursa: clicksanatate.ro
No comments so far.
Be first to leave comment below.