News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

S-a deschis Agromalim, cel mai spectaculos târg din vestul României! S-a deschis Agromalim, cel mai spectaculos târg din vestul României!
Please follow and like us:
Pin Share

La Arad s-a deschis ieri Agromalim, cel mai mare târg de agricultură din România, organizat în afara capitalei! Ca o coincidență fericită, tocmai acum ministrul Agriculturii a anunțat că peste 500 de fermieri din sectorul vegetal vor primi 147 de milioane de euro pentru a-şi cumpăra utilaje agricole noi, în total peste 147 de milioane de euro. Asta pune într-o lumină mult mai atractivă și componenta de utilaje de la Agromalim, foarte generoasă și anul acesta. La târgul de la Arad sunt prezenți lideri mondiali în domeniul construcției de utilaje agricole, dar și furnizori de top în ce privește serviciile și soluțiile complexe în agricultură. Anul acesta, la Arad sunt expuse și drone pentru irigații. Compania Maschio Gaspardo, de la Chișineu Criș, este din nou o prezentă frumoasa la târg.

În deschiderea târgului, atât președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, cât și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, au omagiat amintirea lui Cimi Enache, cel care timp de peste două decenii a fost organizatorul și animatorul târgului.

Din păcate, cu câteva ore înaintea deschiderii evenimentului, Agenția Națională Sanitar-Veterinară a anulat componenta de expoziție de animale, din cauza epidemiilor de pestă din țară. Din această cauză, Camera de Comerț a reorganizat din scurt expoziția și a reușit, totuși, să prezinte publicului elemente legate de creșterea animalelor.

Una dintre halele expoziționale este dedicată producătorilor locali. Aici, vizitatorii pot cumpăra produse tradiționale, unele cu denumire de origine controlată.

„Pentru generația noastră, Agromalim este o constantă, cel mai longeviv târg de profil din România de după Revoluție. Asta arată, pe de o parte, că în agricultură a existat o dezvoltare continuă, iar pe de altă parte este un barometru al racordării Aradului la dezvoltare, la piața liberă, la schimbările din economie, industrie și munca pământului. Agromalim este, așadar, o oglindă a societății noastre locale: un exemplu de rezistență, de adaptabilitate, de performanță! Aș spune chiar că Agromalim nu este doar un eveniment; este o cauză – o demonstrație a forței și potențialului producătorilor, a oportunității continuării investițiilor în agricultură. Dar este și o stare de bine, care se datorează expozanților și se transferă asupra vizitatorilor. Agromalim este o energie bună, pe care o simți și la standurile crescătorilor de animale, și la producătorii de utilaje, și la furnizorii de soluții, dar și la oamenii care vin să ia contact cu domeniul acesta frumos și sensibil”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

La rândul său, arhitectul Gheorghe Seculici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad a precizat: „Agromalim nu mai este astăzi doar un eveniment local, ci un reper internațional care servește interesului producătorilor agricoli din cel putin 10 țări europene, care revin în mod regulat la Arad. Suntem într-o perioadă a schimbărilor dramatice, iar agricultura se schimbă și ea. Fenomenul de dezertificare, inundații, incendiile, alunecările de teren, poluarea, efectul de seră sunt vectori care influențează și performanța economică, dar au un efect și asupra calității vieții a milioane de oameni. De aceea agricultura de astăzi nu mai este un exercițiu de subzistență, ci o știință a celor mai bune practici, a celor mai eficiente decizii, a politicilor publice, a celor mai fiabile soluții tehnice”.

Peste 300 de expozanți sunt prezenți la Agromalim. Partenerul științific al evenimentului este Universitatea de Științe ale Vieții din Timișoara, care organizează un șir de conferințe la Arad pe perioada târgului.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *