Descoperă ce sporturi și activități sportive preferă românii și ce se poate întâmpla în viitor cu activitățile fizice în România.
În 2014, un studiu efectuat de Uniunea Europeană în țările membre a avut parte din niște rezultate șocante: românii se situau pe ultimul loc în ceea ce privește activitățile sportive. Numai 11% dintre aceștia practicau un sport sau făceau mișcare în timpul liber spre deosebire de o medie de 44% la nivelul celorlalte state UE.
În schimb, peste 15% dintre români jucau la pariuri sportive și la cazinou conform site-ului de comparații Bogdan Cazino. Peste numai 3 ani, în 2017, situația s-a schimbat radical- 37% dintre românii participanți la sondajul UE au declarat că fac mișcare fizică și sport în timpul liber.
Ce fel de sporturi sunt pe placul românilor?
Tot în anul 2014, IRES a efectuat un studiu din care a reieșit că românii sunt interesați într-un procent de 35% de fotbal (59, 2% dintre aceștia sunt bărbați). Gimnastica este următorul sport preferat de români (13%), clasamentul preferințelor fiind completat de tenis (9%). Pe următoarele locuri s-au clasat handbalul (5%) și patinajul artistic (4%). Trebuie menționat faptul că 7% dintre români nu urmăresc niciun fel de sport, declarând că nu sunt atrași de acest tip de activitate.
În ceea ce privește frecvența cu care românii urmăresc sporturile, 26% sunt extrem de pasionați de fotbal, 18% de tenis și 11% de handbal. În ultimul timp, grație performanțelor obținute de Simona Halep, 60% dintre români au început să urmarească în mod constant partidele acesteia. De altfel, 6% dintre persoanele care se uită la meciurile tenismenei românce o și consideră pe aceasta drept cel mai titrat sportiv al României.
Activitățile fizice și sporturile îndrăgite de români în timpul liber
Fotbalul rămâne marea pasiune a românilor, atât ca sport de urmărit, cât și ca activitate fizică preferată – 33,2% dintre români joacă fotbal în timpul liber. În timp ce 14, 2% sunt pasionați de pedalatul recreativ, 11, 9% dintre români își încep dimineața și își termină seara cu o sesiune de alergare.
Activitățile ce implică mersul la sală și fitness-ul sunt pe lista a 6,4%, respectiv 5, 2% dintre români. Un procent de 7,4% dintre cetățenii României practică tenisul de câmp în timpul liber, iar 2,1% joacă baschet, 1,4% practică sporturi de auto-apărare și 1, 1% dintre aceștia preferă sportul în 7 – handbalul.
La nivelul Uniunii Europene, 7% dintre cetățeni desfășoară activități fizice în mod regulat, 33% într-o formă care poate fi considerată că având o anumită regularitate, 14% rar, iar 46% nu practică niciun fel de activitate fizică sau sport. Raportat la bilanțul prezentat în 2014 se poate constata o creștere a procentului de persoane care nu sunt interesante sub nicio formă de sport – atunci valoarea era de 42%, în 2017 era de 46%.
Tinerii români încep să fie mai preocupați de ideea de sport, încurajați fiind de performanțele obținute în diverse sporturi de sportivii români. Exemplul cel mai elocvent este cel al tenismenei Simona Halep, ale cărei rezultate au inspirat foarte mulți copii (5% dintre aceștia și-au îndreptat atenția către sportul alb). Pe prima poziție în topul sporturilor practicate de tinerii români rămâne fotbalul (32%), în timp ce interesul pentru sporturile de auto-apărare este remarcat la 24% dintre copiii din România.
Înotul (15%), baschetul (7%) și dansurile sportive (5%) completează lista sporturilor preferate de tinerii români. Marea problemă a românilor o reprezintă finanțarea sportului care poate genera performanță – numai 22% dintre români consideră că dispun de resursele financiare necesare pentru a le oferi copiilor șansa de a face un sport de performanță. 54% dintre aceștia menționează că nu își permit să le ofere copiilor posibilitatea de a-și pune în practică diversele pasiuni pentru sport.
În 2019, media românilor care făceau fitness era de 4,2% (în comparație, în statele Uniunii Europene, media era de 19%). În 2020, românii au început să fie mai interesați de activitățile fizice și de mișcare, procentul atingând valoarea de 10%. Fotbalul va rămâne sportul care va fi preferat de românii interesați de mișcare, nivelul de penetrare în rândul populației fiind în creștere (0,4% în 2014 – 1, 2% în 2017 – 1, 5% în 2020).
Cele mai recente studii indică faptul că românii sunt conștienți de importanța sportului, a activităților fizice și a mișcării în viața lor. Totuși, 63% dintre români continuă să nu fie interesați de practicarea unui sport, iar tendința este de menținerea a acestui trend și pentru următorii ani. Rămâne de văzut în ce măsură lucrurile se vor schimba în viitor și România o să figureze în topul țărilor europene în care sportul și mișcarea fizică sunt pe primul loc.
No comments so far.
Be first to leave comment below.