News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Psyllium, acest aliat care pune capăt disconfortului și durerilor de stomac Psyllium, acest aliat care pune capăt disconfortului și durerilor de stomac
Please follow and like us:
Pin Share

Bogată în fibre, această plantă din zonele deșertice ajută intestinele leneșe și, ca bonus, hrănește microbiota. Detalii si instructiuni, cu doi specialisti.

Când se găsește în vrac, pudra de psyllium arată la fel ca migdalele sau chiar ca pudra de nucă de cocos. Cu toate acestea, aroma acestei plante erbacee originară din Africa de Nord și Asia de Sud nu este chiar atât de marcată, unii chiar o consideră destul de fadă. Pe de alta parte, bogatia sa in fibre solubile si insolubile il fac un aliat de alegere pentru imbunatatirea confortului intestinal. Iar cu incredibila sa capacitate de absorbtie – psylliul procesat se umfla la contactul cu apa – este eficient in ameliorarea anumitor tulburari digestive.

În familia Plantaginaceae există două varietăți de psyllium, una recunoscută după culoarea neagră/roșie, provenită din Provence, și cealaltă, care ne interesează aici, Plantago ovata sau mai frecvent numită psyllium blond. Această plantă este formată din frunze lungi și tulpini care la capătul lor au un fruct care conține semințe.

În practică, învelișul acestor semințe, „tegumentul”, este cel folosit pentru consumul alimentar. Contine un mucilagiu, o substanta vegetala bogata in fibre insolubile care, cu o buna hidratare, va creste volumul scaunelor si va ajuta la evacuarea acestora. „Spre deosebire de laxativele iritante pe bază de antrachinonă, moleculă care se găsește în anumite plante precum senna, cascara, cătină sau rubarba, psyllium este un laxativ blând, natural, validat științific și sigur”, explică William Berrebi, gastroenterolog, hepatolog și autor al cărții ”Medicina microbiotică”. Într-o mai mică măsură, absorbția sa poate acționa și „ca un burete împotriva scaunelor moale și ajută în cazul diareei temporare”, adaugă Faïza Bossy, medic generalist și nutriționist.

Psyllium joacă, de asemenea, un rol protector aici datorită fibrelor sale solubile. Acestea din urmă reprezintă în special alimente, prebiotice, pentru bacteriile prietenoase ale microbiotei noastre. De asemenea, sub efectul umidității, acestea vor forma „un gel care va căptuși mucoasa intestinală și va împiedica trecerea substanțelor toxice în fluxul sanguin”, adaugă dr. William Berrebi.

Tranzitul astfel facilitat de aceasta munca, ar scadea absorbtia zaharurilor si grasimilor. „Unele studii sugerează un rol presupus al psyllium în capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge și, astfel, vede un efect preventiv în diabetul de tip 2, relatează medicul generalist Faïza Bossy. De asemenea, prin reducerea colesterolului total si a trigliceridelor (molecule de grasime prezente in sange, Ed), actioneaza asupra riscului cardiovascular.

Cum să consumi psyllium?

Potrivit celor doi profesioniști din domeniul sănătății, utilizarea psylliumului trebuie făcută sub supraveghere medicală. „Se recomandă în cazurile de constipație cronică izolată sau cea asociată cu sindromul de colon iritabil. Dacă efectele se observă după 12 până la 48 de ore de la prima administrare, acest tratament poate dura săptămâni, chiar câteva luni pentru a îmbunătăți confortul digestiv”, subliniază medicul gastroenterolog William Berrebi.

Pentru a-l obține, mergeți la o farmacie sau la magazine bio. „Se poate consuma fie sub formă de pulbere, în doza unei lingurițe dimineața, la prânz și seara, fie câte 2 până la 3 plicuri pe zi, pentru a fi amestecat sau efervescent. In orice caz, se bea cu un pahar mare de apa pentru a produce efectul de dizolvare asteptat, relateaza specialistul. „În total, nu trebuie să depășești 40 de grame zilnic”, adaugă dr. Faïza Bossy.

Contraindicatii

În afară de simptomele de constipație cronică, și anume mai puțin de trei scaune (dure sau moi) pe săptămână cu eforturi semnificative de împingere, nu este recomandat consumul de psyllium, insistă specialiștii. „Dacă căutăm prebiotice, de exemplu, le putem găsi în cereale integrale, leguminoase, legume sau fructe proaspete”, spune medicul gastroenterolog William Berrebi.

În caz de îndoială, disconfort sau durere persistentă, se recomandă insistent un consult medical. „Psyllium poate agrava obstrucția intestinală, patologii precum stenoza intestinală (îngustarea unei părți a intestinului) sau boala Crohn”, informează dr. William Berrebi.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *