News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

PROTEJEAZA-TI INIMA PE CANICULA PROTEJEAZA-TI INIMA PE CANICULA
Please follow and like us:
Pin Share

Inima în sine este un organ foarte rezistent la condiţii extreme. Câteodată, însă, canicula, variaţiile de temperatură şi deshidratarea o pot afecta periculos de mult. Dr. Claudiu Chivu, medic primar chirurgie cardiovasculară, ne explică ce se întâmplă cu organismul nostru pe timp de vară şi să cum evităm problemele.

La temperaturi ridicate, inima este afectată mai degrabă prin alterarea unor constante biologice: gradul de hidratare, nivelul electroliţilor din sânge şi modificarea tensiunii arteriale. Să le luăm pe rând. “Din cauza deshidratării, sângele devine mai vâscos, se formează cheaguri care pot ajunge la creier, provocând un atac cerebral ischemic. Tot din cauza deshidratării, tensiunea poate scădea exagerat de mult, iar dacă suferi de boală coronariană, scăderea de tensiune poate duce la infarct, din cauză că nu mai ajunge suficient sânge la vasele inimii. Leşinurile sunt cauzate tot de scăderea de tensiune”, explică medicul. Pe de cealaltă parte, din cauza disconfortului, tensiunea poate creşte, iar cei care suferă de hipertensiune sau cardiopatie ischiemică riscă hemoragie cerebrală, accident vascular cerebral, infarct. Cea de-a treia problemă care apare pe timp de vară – scăderea electroliţilor din sânge – se poate preveni consumând apă minerală plată sau carbogazoasă, care reface stocul de săruri minerale pierdute prin transpiraţie. „Nu toate lichidele sunt potrivite. Sucurile dulci, berea, alcoolul vor accentua dezechilibrul indus de căldura excesivă, deshidratând şi mai mult organismul”, mai spune dr. Claudiu Chivu.

E bine să bem lichide reci?
Băuturile reci reprezintă o tentaţie foarte mare pe timp de vară. Însă ele nu ne fac bine şi nici nu ne răcoresc aşa cum, poate, avem senzaţia pe moment. „Ele nu reuşesc decât să ne aducă o alinare aparentă, de moment. În realitate, băuturile reci blochează temporar mecanismele organismului de contracarare a supraîncălzirii. E bine să beţi lichide călduţe, acestea menţinând capacitatea de reacţie a organismului la temperaturi extreme.
Cum ne afectează variaţiile de temperatură
Aerul condiţionat este o binecuvântare pe timp de vară, mai ales pentru persoanele care suferă de afecţiuni ale inimii. Însă doar dacă îl folosesc în mod corect. Asta înseamnă să evite variaţiile bruşte de la cald la rece şi invers. „Variaţia nu ar trebui să fie mai mare de 5 grade Celsius. Nu zice nimeni să stai în casă la 30 de grade, în condiţiile în care afară sunt 35. Doar să scazi temperatura din cameră sau din maşină în mod treptat, ca să dai organismului timp să se adapteze. Această adaptare e bine să se facă în 20-30 de minute”, mărturiseşte medicul cardiolog. Pentru sănătatea ta, evită expunerea directă la curentul de aer şi curăţă periodic filtrele aparatului

Sursa: click.ro

 

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *