Primarul Gheorghe Falcă a pregătit un proiect de hotărâre care permite Primăriei să dea bani aproape oricui doreşte, sub forma ajutoarelor sociale de urgenţă. Din întregul proiect de hotărâre rezultă decizia de a acorda sau nu ajutoarele stă în „pixul” celor din Primărie, ceea ce deschide calea abuzului şi traficului de influenţă pentru cumpărarea voturilor.
PSD susţine categoric sprijinirea persoanelor aflate în dificultate. Problema acestui proiect de hotărâre este că Primăria poate decide în fiecare caz cui acordă acest tip de ajutoare. „Se deschide calea unui abuz. Noi credem că Gheorghe Falcă a promovat acest proiect pentru a cumpăra voturile unei populaţii care a ajuns, de fapt, cu largul concurs al său şi al PDL, să trăiască în sărăcie”, a spus Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad. „Este o nuanţă foarte importantă: proiectul de hotărâre nu spune cine are dreptul să primească subvenţii, ci cine «poate» să primească subvenţiile respective. Acest «poate» deschide calea abuzurilor. Niciunde nu există o ierarhizare obiectivă a celor care ar urma să beneficieze de sprijin. PDL a eliminat sau a restricţionat mare parte din subvenţiile acordate pe criterii clare şi nediscriminatorii populaţiei şi le-a înlocuit cu un sistem în care administraţia locală poate decide cui acordă şi cui nu acordă subvenţii. PDL şi-a propus să aducă populaţia în situaţia de a sta cu mâna întinsă, pentru a acorda apoi ajutoare condiţionate electoral. Arădenii trebuie să fie foarte atenţi la acest dar otrăvit al administraţiei locale, pentru că sprijinul care va fi probabil acordat anul viitor, nu va mai fi acordat după alegeri. Gheorghe Falcă a declarat de mai multe ori că este împotriva oricărui tip de subvenţie, deci acest proiect de hotărâre are doar o justificare electorală”, a precizat Dorel Căprar.
Potrivit criteriilor de acordare a ajutoarelor sociale, aproape orice familie din Arad poate beneficia de sprijin din partea autorităţilor locale. De exemplu, se pot primi bani pentru „ajutoare de urgenţă pentru intervenţiile medicale ale căror costuri nu sunt acoperite sau compensate parţial de asigurările sociale de sănătate; suma maximă ce se acordă pentru această categorie este de 1 000 de lei; Pot beneficia de ajutorul de urgenţă persoanele (familiile) al căror venit net / membru de familie este de până la 1 500 de lei”. Iată deci o categorie la care se poate integra aproape orice arădean care are probleme medicale. Pe de o parte, tot mai multe servicii medicale nu sunt acoperite de asigurările sociale de sănătate, pe de altă parte pentru că foarte puţine familii din Arad au un venit net / membru de familie de peste 1 500 de lei! Acelaşi tip de ajutor, până la limita de 300 de lei, se poate acorda şi pentru medicamente. Ajutoare consistente se pot acorda şi familiilor care au restanţe la plata cheltuielilor de întreţinere: sunt eligibile familii care înregistrează un venit net / membru al familiei de sub 500 de lei. Şi în această categorie pot fi încadrate foarte multe persoane. O altă categorie foarte vastă este „familia/persoana singură aflată în dificultate ca urmare a acoperirii cu prioritate din veniturile familiei/persoanei a contravalorii medicamentelor, tratamentelor medicale, cheltuielilor de întreţinere, impozitelor, taxelor, a altor cheltuieli strict necesare traiului zilnic, fiind în imposibilitate de a-şi achita din veniturile rămase hrana zilnică, dacă venitul / membru de familie este mai mic de 1 000 de lei, se acordă un ajutor de urgenţă în cuantum de max 750 de lei, o dată pe an”. Este o categorie care cuprinde – şi mai ales va cuprinde, după majorarea costului întreţinerii – majoritatea familiilor din Arad.
Metodologia de acordare a ajutoarelor prevede depunerea unor acte justificative, declaraţii cu privire la venituri şi ancheta socială a Primăriei. Nu apare niciun criteriu de departajare pentru cei care solicită ajutorul de urgenţă.
„Marea reformă a PDL în care se spune că va fi eliminat statul social se transformă într-un sistem discreţionar, în care primarul decide cine are de mâncare şi cine suferă de foame, cine stă la căldură şi cine stă în frig. Noi credem că este un abuz grosolan şi ne vom opune prin toate mijloacele adoptării acestui proiect de hotărâre”, a încheiat Dorel Căprar.
No comments so far.
Be first to leave comment below.