România se află într-un grav derapaj de la normele democratice, iar protestele din ultimele zile se datorează unor acţiuni ale actualei puteri, a fost mesajul transmis, luni, la Strasbourg, de preşedintele PSD, Victor Ponta, în cadrul unor întâlniri avute cu liderii grupurilor SD şi ALDE din Parlamentul European.
„În ultimii doi ani, România a fost victima unui proces de distrugere treptată, dar sistematică a mecanismelor democratice, procesul fiind foarte asemănător cu derapajele înregistrate în Ungaria. Aţi aflat, cu siguranţă, cât de mult au escaladat protestele în România în ultimele zile. Zeci de mii de oameni ies în stradă, în majoritatea oraşelor importante din Romania, pentru a protesta împotriva actualei Puteri, împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi împotriva actualei direcţii a României. Totul a pornit de la intenţia greşită a actualei Puteri de a adopta, prin angajarea răspunderii, un proiect de reformare a legii sănătăţii, în ciuda opoziţiei societăţii civile, a partidelor politice din Opoziţie şi a specialiştilor recunoscuţi în domeniu”, a arătat liderul PSD, conform unei declaraţii de presă remise Agerpres.
Victor Ponta a subliniat că, în pofida tuturor avertismentelor lansate de societatea civilă şi de Opoziţie, în ultimii doi ani „Puterea a iniţiat o serie de acţiuni care au dus, în cele din urmă, la protestele care au loc în aceste zile în toată România”.
„Puterea Parlamentului şi atribuţiile sale, conferite prin Constituţie, au fost limitate prin folosirea excesivă de către Guvern a procedurii angajării răspunderii parlamentare. Iar preşedintele României şi-a asumat, în tot acest timp, cât se poate de public, rolul de prim-ministru, impunând agresiv propunerile sale Guvernului, de la modificarea Constituţiei, până la actele normative privind reformarea Educaţiei sau Sănătăţii. Menţionăm faptul că în sistemul constituţional românesc preşedintele nu are astfel de atribuţii. Guvernul a acceptat acest scenariu, transformându-se practic în anexa puterii prezidenţiale”, a argumentat preşedintele PSD.
El a punctat principalele elemente care au dus la situaţia din prezent, între acestea fiind amânarea alegerilor locale şi comasarea lor cu cele parlamentare, privatizarea sistemului de sănătate, modificarea fără consultări parlamentare a sistemului de justiţie, „fraude nesancţionate” la alegerile parlamentare, reorganizarea ţării fără referendumuri cerute de lege şi, nu în ultimul rând, încălcarea Constituţiei de către preşedintele României, scrie Agerpres.
„Pentru a-şi crea un avantaj electoral, actuala guvernare a decis modificarea legislaţiei electorale cu şase luni înainte de data de organizare a alegerilor locale. Guvernul de la Bucureşti, într-o totală contradicţie cu recomandările Comisiei de la Veneţia, a optat pentru amânarea alegerilor prin prelungirea abuzivă a mandatelor aleşilor locali. Conform legii, acestea nu pot fi prelungite decât în condiţii excepţionale, care nu sunt întrunite la acest moment. Guvernul, la îndemnul public al preşedintelui, a introdus în dezbaterea publică un proiect de lege care modifică radical cadrul normativ al sistemului de Sănătate, înainte să existe orice fel de consultare cu actorii sociali implicaţi în procesele complexe din acest domeniu. Acest abuz a fost catalizatorul nemulţumirilor populare care au dus la ample proteste în această perioadă”, a spus Victor Ponta.
El a denunţat, în discuţiile cu liderii europeni, şi adoptarea fără consultare publică, în ultimii doi ani, a 14 legi.
„Guvernul condus de Partidul Democrat Liberal a eludat dezbaterea parlamentară a tuturor legilor importante. A fost, de asemenea, interzis parlamentarilor membri ai coaliţiei de guvernare să îşi exercite votul la moţiunile de cenzură ale Opoziţiei”, a susţinut Ponta.
PSD a denunţat totodată şi frauda din plenul Parlamentului României.
„Într-un act fără precedent într-o democraţie, preşedintele PDL al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a fraudat în septembrie 2010 votul la Legea pensiilor, acest act fiind promulgat în cele din urmă de preşedinte, în ciuda protestelor societăţii civile”, a arătat el.
Ponta mai spune că „preşedintele şi PDL doresc să forţeze aprobarea unui proiect de modificare a structurilor administrativ-teritoriale ale României, prin angajarea răspunderii, deşi Legea 3/2000, Legea referendumului, prevede explicit la articolul 13 obligaţia de a organiza referendum anterior iniţierii în Parlament a unui proiect de lege care să modifice graniţe de localităţi sau judeţe”.
”Vom continua să informăm partenerii noştri occidentali cu privire la încălcările flagrante ale drepturilor democratice în România. Ca şi în cazul Ungariei, considerăm că şi autorităţile de la Bucureşti au nevoie de un semnal ferm din partea autorităţilor europene, pentru revenirea atitudinii şi acţiunilor acestora din urmă în cadrul democratic obligatoriu pentru statutul României de stat membru al Uniunii Europene. USL susţine că, în actualul context, singura soluţie de revenire la un climat democratic normal în România o reprezintă alegerile anticipate, care pot da şansa formării unui Parlament legitim şi a unui nou guvern”, a mai spus preşedintele PSD. (cotidianul.ro)
No comments so far.
Be first to leave comment below.