Condiment şi medicament în acelaşi timp, oregano este recunoscut ca remediu naturist mai ales datorită calităţilor sale antioxidante.
Această plantă deosebit de aromată poate trata afecţiuni ale tractului respirator, tulburări gastro-intestinale, crampe menstruale şi tulburări ale tractului urinar.
Ce proprietăţi are?
Oregano conţine acid rosmarinic, thymol şi carvacrol, care îi atribuie multiple proprietăţi curative: antiinflamatoare, antibacteriene, antioxidante, antifungice şi antivirale. De asemenea, oregano conţine flovonoide, triterpenoide, vitaminele C şi A. Uleiurile volatile din componenţă fac din acest condiment un foarte bun conservant natural. Proprietăţile antioxidante ale oregano contribuie considerabil la combaterea radicalilor liberi din organism, prevenind astfel degenerarea celulară şi îmbătrânirea precoce. Cele mai utile şi utilizate părţi ale plantei sunt frunzele. Extractele si sucul din frunze de oregano sunt folosite ca remedii împotriva astmului, dispepsiei, tusei cu manifestare cronică, bronşitei şi reumatismului. S-au constatat efecte benefice în tratarea cu infuzie de oregano a durerilor de urechi. Frunzele ameliorează abcesele, umflăturile datorate luxaţiilor şi diverse inflamaţii prin aplicare directă pe zonele afectate, conform www.alegesanatos.ro.
Beneficiile asupra sănătăţii
- ameliorează simptomele de răceală, în mod special tusea;
- contribuie la prevenirea artritei degenerative
- are proprietăţi antiaging;
- contribuie la ameliorarea reumatismului şi a osteoartritei;
- este un remediu eficient pentru bronşită;
- eficient în ameliorarea crizelor astmatice;
- calmant al durerilor de stomac;
- contribuie la tratarea problemelor tractului urinar;
- are efect calmat in dispepsie si indigestie;
- vindecă rănile, muşcăturile şi înţepăturile insectelor;
- remediu pentru dureri în gât;
- contribuie la prevenirea infecţiilor post partum prin administrarea de decocturi din frunze proaspete;
- are un efect pozitiv în ameliorarea stării generale de sănătate.
Prepararea tratamentelor
Aduceţi în clocot trei căni de apă, în care adăugaţi o cană de frunze proaspete de oregano; acoperiţi şi lăsaţi 10-15 minute. Se bea o jumătate de cană de trei ori pe zi, în cazul răcelilor comune.
- Pentru muşcături, înţepături de insecte şi răni minore, aplicaţi frunze proaspete direct pe zona afectată.
- Pentru dureri în gât, preparaţi ceai din frunze uscate, o lingură de frunze la o cană de apă, şi consumaţi cu înghiţituri mici între mese.
- Pentru prevenirea artritei degenerative şi pentru o stare generală bună se recomandă consumul zilnic a unei căni de ceai.
- Pentru a obţine suc proaspăt, treceţi mănunchiuri de frunze proaspăt culese prin storcător. Se administrează o lingură de suc proaspăt pe oră pentru a uşura tusea cronică, reumatismul, bronşita, astmul şi dispepsia.
Sursa: click.ro
Foto: click.ro
No comments so far.
Be first to leave comment below.