Oprea Claudiu, cerșetorul de la păcănele
LocalUltimele stiri 5 martie 2015 admin 0
Conform unui Studiu al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, cerșetoria poate apărea sau avea loc în cel puţin trei condiţii: cerşetorie voluntară, exploatarea semenilor prin cerşetorie şi traficul de persoane în scopul obligării la cerşetorie.
Lesne de observat că sărăcia nu figurează printre aceste condiții, deși este vehement invocată ca și motiv al cerșetoriei. Dar cei cu adevărat interesați de fenomen știu foarte bine că adevărata sărăcie nu iese în stradă, la cerșit. Sărăcia adevărată are demnitate!
Guvernul Norvegiei a depus spre dezbatere publică un proiect de lege prin care urmează să fie pedepsite, cu până la un an de închisoare, persoanele care oferă bani cerșetorilor, considerând că poliţia are nevoie de un ajutor legal solid în lupta contra reţelelor organizate de cerşetorie, care au transformat apelarea la mila trecătorilor într-o afacere, profitând de mila celor dispuşi să ofere bani cerșetorilor.
Legislația română este foarte bine structurată în ceea ce privește traficul de ființe umane, chiar în scopul obligării la cerșetorie, fiind bazată pe o Strategie Națională pentru Combaterea și Prevenirea Traficului de Ființe Umane, dar este în continuare foarte permisivă în privința cerșetoriei voluntare.
Aceasta este, de altfel, una dintre cauzele care favorizează persoanele predispuse la cerșit, cum este și Claudiu Oprea, pe care vi-l prezentăm în imaginile alăturate.
Din 2011, până în prezent, a fost amendat de polițiștii locali arădeni de 66 de ori, suma totală a amenzilor fiind de 7.900 de lei. Evident, nu a achitat nici un leu, știind că nu se pot lua măsuri de executare împotriva lui.
Oprea câștigă bani frumoși din cerșit, modul lui de operare fiind acela de a induioșa conducătorii auto opriți la semafoare, mai ales la cel de la intersecția străzii Banul Mărăcine/ Corneliu Coposu cu Ștefan Augustin Doinaș (lângă Consiliul Județean Arad). Cu banii obținuți din mila șoferilor, Oprea își joacă norocul la „păcănele”, desigur, în fața unui pahar cu vodcă, poate două, trei, dacă mila șoferilor a fost mai profundă.
Ce s-ar face acest jucător la păcănele dacă nu ar fi arădenii atât de darnici? Ar trăi demn și cinstit, din ajutoarele pe care le primește de la statul român și de la Primăria Arad.
No comments so far.
Be first to leave comment below.