NOUL IMPOZIT PENTRU RESTAURANTE SI HOTELURI: DIN 31 MARTIE, FARA OPTIUNI SI FAVORURI PENTRU MICROFIRME
EconomieUltimele stiri 15 februarie 2016 paula craciun 0
Restaurantele și hotelurile nu vor avea la dispoziție o perioadă în care să decidă dacă vor să fie impozitate după actualul sistem sau optează pentru impozitul fix pregătit de autorități, iar micile pensiuni, baruri, pizzerii și shaormerii vor rămâne excluse din categoria firmelor care pot plăti noul impozit, deoarece propunerile în favoarea acestora nu au fost acceptate de parlamentari. În plus, cum data programată inițial pentru aplicarea, 1 ianuarie, a fost demult depășită, noul impozit este programat acum, conform ultimelor informații, să fie introdus din 31 martie, dacă întreaga procedură legislativă – avizul ambelor Camere ale Parlamentului, promulgarea proiectului de către președinte și publicarea în Monitorul Oficial – va fi încheiată până atunci.
Noul sistem de impunere a fost inițiat în Parlament, sub forma unei propuneri legislative privind impozitul specific unor activități, cu intenția să fie aplicat începând cu luna ianuarie a acestui an, Profit.ro anunțând însăcă, din cauza unei întârzieri în discuțiile parlamentare, noile impozite nu vor mai fi aplicate din prima zi a anului 2016, ci cel mai devreme din primăvară, posibil din luna martie.
În urmă cu o săptămână, Profit.ro a anunțat, citând un document oficial, că parlamentarilor li s-a propus ca restaurantele și hotelurile să aibă la dispoziție o perioadă în care să decidă dacă vor să fie impozitate după actualul sistem sau optează pentru impozitul fix pregătit de autorități, iar micile pensiuni, baruri, pizzerii și shaormerii, excluse din categoria firmelor care pot alege să plătească noul impozit, să fie reintroduse în categoria celor cărora le este aplicabil cu drept de opțiune.
În forma avansată inițial, noile impozite urmau să se aplice tuturor operatorilor din turism și din industria serviciilor de alimentație, dar proiectul a fost modificat ulterior, excluzând de la aplicare microîntreprinderile.
„Agenții economici din sectorul turismului și cei din alimentația publică doresc ca acest impozit să fie unul de tip opțional. Un impozit forfetar, impus cu ceva vreme în urmă, a dus la distrugerea multor societăți comerciale. O perioadă, această posibilitate de a opta pentru una sau cealaltă dintre cele două variante de impozitare ar rezolva problema. Cei care optează pentru impozitul specific vor plăti în funcție de numărul de locuri de cazare sau de spațiul pe care își au ca suprafață pentru alimentație publică, deci un impozit fix plătit la termenele stabilite, iar ceilalți vor opta pentru impozitul plătit acum”, se arată în documentul citat.
Ultimele informații relevă însă că parlamentarii nu au acceptat niciuna dintre aceste propuneri, respectiv nici să existe posibilitatea unei opțiuni, nici ca microîntreprinderile să fie reintroduse în categoria firmelor cărora le poate fi aplicat noul impozit.
Singura modificare importantă operată este cea care stabilește că noul impozit va fi aplicat începând cu 31 martie 2016.
Sursa: profit.ro
No comments so far.
Be first to leave comment below.