News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Evaluarea sistematica a cadrului legal in domeniul adoptiei, realizata de Oficiul Roman pentru Adoptii in colaborare cu autoritatile locale, a relevat existenta unor deficiente in sistem, din perspectiva instrumentarii unor cazuri de adoptie. Alt aspect luat in calcul il reprezinta Conventia Europeana de la Strasbourg, a carei semnatara este si Romania. In perspectiva ratificarii Conventiei, legislatia romaneasca referitoare la adoptii trebuie sa tina cont de standardele impuse de acest document.

In consecinta, a fost intocmit un proiect de lege privind modificarea si completarea Legii 237/2004 privind regimul juridic al adoptiei, proiect avizat favorabil .

Obiectivele principale ale noului proiect de lege vizeaza: * redefinirea notiunii de adoptie interna si internationala;*evitarea eludarii unor proceduri prealabile adoptiei si a unor practici ce ridica suspiciuni referitoare la filiatia copilului fata de tata;*stabilirea unor conditii si masuri referitoare la adoptia internationala, conform cu instrumentele internationale ratificate sau semnate de Romania.

“ In Romania, adoptia a fost un subiect sensibil, generat tocmai de cadrul legislativ ale carui lacune faceau imposibila fluenta pasilor adoptiei. Aspectele pozitive precum scurtarea unor termene, crearea unor noi sectiuni referitoare la gestionarea unor posibile situatii ca urmare a adoptiei aduc claritate si coerenta in demersul adoptiei si post adoptiei.” – declara Claudia Boghicevici, deputat PDL al Colegiului 2 Arad.

Punctual, iata cateva dintre modificarile si completarile Legii 273:

  • Reducerea perioadei in care copilul este declarat adoptabil si reducerea implicita a perioadei cat sta in sistemul de protectie.
  • Crearea unei noi sectiuni: Potrivirea dintre copil si persoana/familia adoptatoare, respectiv a unui nou capitol:Monitorizare si activitati post-adoptie.
  • Stabilirea unor termene exprese in care copilul poate fi declarat adoptabil: 30 de zile de la eliberarea certificatului de nastere – in cazul copilului cu parinti necunoscuti si un an de la luarea masurii de protectie in cazul copiilor cu parinti, dar care se dezintereseaza de acestia.

 

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *