Având în vedere afirmaţiile domnului Ionel Ciupe, referitoare la contractul de livrare a apei potabile în Ungaria, Consiliul Judeţean Arad face punctual următoarele precizări:
* Licitaţia s-a defăşurat în baza Ordonanţei 54/2006 privind contractul de concesiune şi nu conform Ordonanţei 34/2006, privind achiziţia de lucrări publice.
* Conform statutului societăţii, societatea Aqua Trans Mureşul SA, a cărui acţionar este Compania de Apă Arad şi Compania de Apă Bekes este societate închisă (nu va putea fi tranzacţionată). Conform capitolului unu, art 2 din statutul societăţii, partea maghiară se opune ca societatea să poată fi tranzacţionată, pentru a nu exista riscul ca alt acţionar să aibă putere de decizie în cadrul societăţii. „Societatea comercială SC Aqua Trans Mureşul SA este persoană juridică română, are formă juridică de societate pe acţiuni de tip închis şi îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legile române şi cu prevederile prezentului act constitutiv.”
* Prin transferul de apă în Ungaria, veniturile societăţii Aqua Trans Mureşul SA vor fi de aproximativ 2 milioane de euro pe an, iar pe întreaga perioadă de 49 de ani veniturile vor ajunge la suma de aproximativ 98 de milioane de euro, din care bugetul consolidat al statului şi Compania de Apă Arad vor beneficia pe o perioadă de 49 de ani de suma de 35 de milioane de euro.
* În ceea ce priveşte valoarea investiţiei, reprezentând conductele de transfer din frontul de captare Arad-Chişineu Criş şi până la graniţa cu Ungaria, inclusiv gospodării de apă, aceasta este estimată la 7.536.000 euro, sumă care va fi asigurată de partea maghiară.
* Profitul societăţii (între partea română şi partea maghiară s-a discutat despre acest profit, dar nu şi despre tariful pe care noua societate îl va practica) va fi de 0,10 euro/m cub de apă, calculat la minim 8.000.000 de metri cubi pe an. S-a solicitat şi s-a negociat ca profitul minim realizat de societate să fie de 800.000 euro, chiar în condiţiile în care partea maghiară nu ar cumpăra anual cantitatea minimă prevăzută în contract. Profitul societăţii nou create poate să varieze între 800.000 euro pe an şi 1 milion de euro.
No comments so far.
Be first to leave comment below.