Asociaţia DREPT, condusă de Gabriel Vladu, a fost gazda unei dezbateri legate de exprimarea culturală, folclorică şi religioasă a minorităţilor izolate din judeţul Arad în contextul regionalizării administrative a ţărilor Uniunii Europene. Scopul dezbaterii a fost acela de a identifica toate detaliile legate de minorităţile izolate din judeţul Arad.
Minorităţile la care a făcut referire proiectul sunt acele minorităţi ce îşi datorează prezenţa în judeţul Arad fie unei migrări într-un grup restrâns (slovacii la Nădlac, sârbii la Felnac, bulgarii la Vinga), fie conjuncturii istorice (evreii sau rromii), dar şi alte minorităţi care ar putea fi identificate ulterior ca având aceste caracteristici de «minoritate izolată». Dezbaterea a fost coordonată de Sorin Sălăjan.
Uniunea Europeană încurajează păstrarea identităţii culturale a fiecărei minorităţi, indiferent de locaţie şi provenienţă, fără a folosi mijloace de discriminare pozitivă a respectivelor minorităţi. Direcţia de dezvoltare a Uniunii Europene presupune o reorganizare administrativă pe regiuni, cu accent pe priorităţile legate de dezvoltarea economică, unde poziţia minorităţilor nu este special încadrată, ci ca o componentă a întregii comunităţi. „Minoritatea slovacă s-a stabilit pe teritoriului actualului judeţ Arad în a doua jumătate a sec. al 18-lea. Au venit din cauze economice, dar şi confesionale. De-a lungul timpului şi-au creat biserici şi şcoli, convieţuind cu populaţia majoritară în mod paşnic. Actualmente dispune de şcoli, biserici, organizaţii, edituri. Multe cărţi şi publicaţii au fost editate cu sprijinul guvernelor românesc şi slovac. Cele mai multe în limba slovacă. Pentru a fi informată şi populaţia majoritară se impune traducerea acestor materiale şi în limba română.Ca prim proiect propunem, cel la care lucrăm, cu un colectiv de istorici din Cluj de un an: Corespondenţa lui G. Augustini (personaj istoric important atât pentru români, cât şi pentru slovaci,care a trăit şi a murit la Arad)”, a subliniat prof. Ioan Kukucska, unul dintre participanţii la dezbatere. La eveniment au mai participat Sandici Liubomir, din partea minorităţii sârbe, Bojcsuk Vasile, reprezentant al comunităţii rutenilor şi Schlesinger Ionel, din partea minorităţii evreieşti.
No comments so far.
Be first to leave comment below.