Institutiile publice colecteaza selectiv, obligatoriu
Curiozitati 9 septembrie 2010 admin 0
De ieri, 8 septembrie 2010, a inceput campania de implementare a colectarii selective in institutiile statului. Institutiile publice romanesti care pana acum nu au colectat selectiv deseurile sunt obligate sa o faca de acum incolo in baza legii 132/2010, intrata in vigoare la data de 6 august 2010.
,,Colectarea selectiva obligatorie este un pas inainte in asumarea unui comportament responsabil fata de resursele naturale. Legea privind colectarea selectiva va obliga toti cei 1.300.000 de functionari din institutiile publice sa colecteze selectiv hartia, plasticul, sticla si aluminiul pentru a fi revalorificate”, a declarat Sulfina Barbu, Presedintele Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor.
In vederea aplicarii legii 132/2010, Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor si Asociatia Green Revolution au lansat campania de implementare a colectarii selective in institutiile statului. Aceasta este sprijinita de Garda Nationala de Mediu, Asociatia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), Eco-Rom Ambalaje S.A. si Asociatia Green Area.
Campania, intitulata ,,Legea 132/2010 – Institutiile publice colecteaza selectiv”, debuteaza cu un proiect pilot de promovare a colectarii selective in randul angajatilor din sase institutii publice, care va dura pana la sfarsitul lunii noiembrie.
Din doua in doua saptamani, reprezentanti ai institutiilor organizatoare vor aduce colectarea selectiva in sase institutii ale statului. Printre acestea se numara Ministerul Mediului, Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii.
Organizatorii sprijina implementarea legii prin realizarea urmatoarelor materiale: ghid de implementare a Legii 132/2010, plan de masuri necesare in implementarea legii, text mailing pentru angajatii institutiei, materiale de promovare a colectarii selective in interiorul institutiei (afise, flyere), program on-line special pentru a facilita raportarea de deseuri colectate selectiv.
Proiectul a fost prezentat azi, la sediul Garzii Nationale de Mediu, in cadrul unei conferinte de presa, la care au participat doamna Sulfina Barbu, Presedintele Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic, domnul Silvian Ionescu, Comisar General al Garzii Nationale de Mediu, domnul Iosif Nagy, Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, doamna Raluca Fiser, Presedintele Asociatiei Green Revolution si domnul Sorin Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje S.A.
,,Consider Legea 132/2010 privind colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice ca fiind un pas important in educarea populatiei adulte, in actiunea de responsabilizare a tuturor angajatilor din institutiile statului. Proceduri europene aplicate in tarile membre de mult timp trebuie incepute si la noi, institutiile administratiei publice fiind un exemplu in acest sens. Această lege va avea probabil si lideri de opinie in randul functionarilor statului privind colectarea selectiva. Acesti lideri de opinie ne asteptam sa contribuie la constientizarea populatiei in ceea ce priveste protectia mediului inconjurator”, a declarat Silvian Ionescu, Comisarul General al Garzii Nationale de Mediu.
Impactul educational al legii a fost amintit si de catre Raluca Fiser, Presedintele Asociatiei Green Revolution: ,,Aplicarea legii 132/2010 va duce cu siguranta la cresterea cantitatii de ambalaje de deseuri colectate si reciclate in Romania. Dar poate cel mai important efect al legii va fi cel educational. Aproximativ 1,3 milioane de romani care lucreaza in institutiile statului vor colecta selectiv deseurile la serviciu, incepand din aceasta toamna. Daca o parte din aceste masuri vor fi realizate si acasa, atunci putem spune ca legea 132/2010 va educa in spiritul ecologic intre 1 si 4 milioane de romani. Iar in aceasta situatie putem afirma ca proiectul realizat de Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, in parteneriat cu Asociatia Green Revolution va fi unul dintre cele mai de succes proiecte din Romania”.
Agentia Nationala pentru Protectia Mediului saluta initiativa Green Revolution: ,,Pentru noi, inceperea acestei campanii inseamna realizarea unor raportari la nivel national, cu care sa sustinem acest act legislativ si in acelasi timp sa putem cuantifica rezultatele de asa maniera incit finalitatea sa fie benefica mediului”.
,,Este un moment, care in mod normal era asteptat de mult, in sensul ca toti eram perfect constienti de necesitatea demararii lui. Este ceea ce va pune in miscare un sistem civic la nivel institutional. Zona aceasta avea nevoie de o reglementare clara pentru a putea sa-si dea masura capacitatii de organizare si mai ales masura exemplului.
Era nevoie ca in afara unui cadru legal stabilit, sa fim noi, cei care sa dam exemplul a ceea ce trebuie facut pentru colectarea selectiva. Organizarea si operationalizarea sistemului de colectare selectiva in institutiile publice se va realiza direct, de catre reprezentantii institutiilor publice sau prin delegarea acestei responsabilitati catre terti, respectiv societati comerciale si/sau organizatii non-guvernamentale non-profit”, a declarat Iosif Nagy, Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
,,Experienta noastra de peste sase ani in domeniu ne-a aratat ca organizarea colectarii selective nu inseamna simpla instalare a unor cosuri sau containere. Serviciul de colectare si asigurarea faptului ca deseurile depuse separat au luat drumul reciclarii necesita planificare si o buna organizare in parteneriat cu toti cei implicati. In plus, informarea si constientizarea publicului, a angajatilor in cazul nostru, este esentiala. Din acest punct de vedere, ne asteptam ca impactul aplicarii legii sa fie unul important iar colectarea selectiva sa devina in scurt o obisnuinta pentru toti romanii.“, a declarat Sorin Popescu, Director General, Eco-Rom Ambalaje.
Legea 132/2010 reglementeaza colectarea selectiva a deseurilor de hartie, carton, metal, plastic si sticla in institutiile publice, prin stabilirea modului de organizare si operationalizare a colectarii selective.
Legea 132/2010 are ca obiectiv cresterea gradului de reciclare si de valorificare a deseurilor, precum si cresterea gradului de informare si constientizare a functionarilor publici, a angajatilor din institutii publice si a cetatenilor, cu privire la avantajele colectarii selective si reciclarii deseurilor.
Legea 132/2010 este si o masura de sprijinire a aplicarii in Romania a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European privind deseurile, care prevede ca statele membre sa isi organizeze sisteme de colectare selectiva a deseurilor, obiectivul fiind atingerea tintei de minimum 50% reciclare a deseurilor, fixata statelor membre pana in 2020.
Legea 132/2010 privind obligativitatea colectării selective a deşeurilor în instituţiile publice a fost adoptată de Parlamentul României, publicată în Monitorul Oficial, nr. 461/6 iulie 2010 şi a intrat în vigoare la data de 6 august 2010.
No comments so far.
Be first to leave comment below.