Începând de astăzi, 2 mai, munca la negru se pedepseşte cu închisoare. A intrat în vigoare noul Cod al Muncii, care prevede şi amenzi mai mari pentru cei care muncesc fără forme legale. Premierul a avertizat deja firmele să nu mai angajeze la negru, deoarece vor suporta rigorile legii.
Până acum, amenzile în acest caz erau cuprinse între 3.000 de lei şi 4.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. În noul Cod al Muncii, sancţiunile pot ajunge până la 20.000 de lei. Iar asta nu e tot, premierul Emil Boc a avertizat că se poate ajunge şi la sancţiuni penale – închisoare de la unu la doi ani sau amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci angajaţi la negru, refuzul repetat de a permite accesul Inspecţiei Muncii în spaţiul unităţii sau de a da inspectorilor documentele pe care le cer.
În plus, noul Cod al Muncii prevede ca un contract individual de muncă pe durata determinată să nu poată fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni, faţă de cel mult 24 de luni aşa cum era până acum.
În acelaşi timp, înainte de încheierea contractului individual de muncă, se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi 120 de zile pentru cele de conducere. Practic, noul Cod al Muncii prevede o perioadă de probă mai îndelungată.
În noua lege, perioada de preaviz este mai mare. 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 45 de zile pentru cei care ocupă funcţii de conducere.
Noul Cod al Muncii, adoptat prin asumarea răspunderii, a intrat în vigoare în ciuda criticilor venite din partea sindicatelor. (ziare.ro)
No comments so far.
Be first to leave comment below.