Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad, a semnat joi, 17februarie 2011, predarea amplasamentului pentru începerea lucrărilor de construcție a noului pod peste râul Mureș. Studiul de fezabilitate a fost întocmit în septembrie 2009, iar termenul de execuţie a podului este 22 luni de la semnarea contractului, 3 luni pentru întocmirea proiectului tehnic, respectiv 19 luni pentru execuţie. Valoarea totală a proiectului este de 28.615.838, 36 lei, sursa de finanțare fiind Consiliul Județean Arad.
Prin construcția podului peste râul Mureș se va asigura legătura directă între oraşul Pecica, situat pe malul drept al râului şi localităţile de pe malul stâng al Mureşului: Felnac, Sânpetru German, Secusigiu, Satu Mare (pe DJ 682) şi în continuare spre localităţile din judeţul Timiş: Periam, Sânnicolaul Mare, Cenad, Igriş, respectiv cu localităţile din aval pe malul drept al Mureşului: Semlac, Șeitin, Nădlac (pe DJ 709D). Se estimează un număr de peste 45.000 de locuitori care vor beneficia de construcţia acestui pod, urmărindu-se ca investiția să se realizeze în condiţii tehnico-economice şi financiare cât mai avantajoase.
,,Investiția ‹Pod rutier peste râul Mureș pe DJ 709 E km 3+160 Pecica – Sânpetru German› este deosebit de importantă și necesară pentru locuitorii de pe cele două maluri ale Mureșului, contribuind la creșterea nivelului de trai al cetățenilor, va asigura confort și siguranță în trafic precum și scurtarea timpului de transport dintre localități. În prezent traversarea râului Mureș se realizează cu bacul, în condiții deosebite și periculoase pentru cetățeni”, a declarat Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad.
Prin construirea podului, traseul Pecica – Sânpetru German se scurtează cu 38,45 km (47,65-9,2 km) faţă de parcursul Pecica – Arad – Felnac – Sânpetru German. De asemenea, în perioada de exploatare a podului (120 de ani) impactul asupra mediului este benefic prin reducerea emisiilor de noxe și praf. Timpul de traversare a Mureşului se estimează a se realiza în doar 35 secunde, în prezent traversarea râului Mureș se realizează cu bac-ul într-o perioadă de timp cuprinsă între 10-30 minute și se va asigura o securitate și siguranță mai mare pentru cetățeni, prin creșterea siguranței în exploatare și scaderea probabilității eventualelor accidente.
No comments so far.
Be first to leave comment below.