News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Evreii din Arad au celebrat Purimul

Local 21 martie 2011 admin 0

că în religia mozaică Purimul precede Sărbătoarea Paştelui1 că Purimul este cea mai veselă sărbătoare a iudaismului1 care a spus1 cu ocazia acestei sărbători se obişnuieşte să se ofere cadouri simbolice între cei apropiaţi şi1 cu „Lăsatul Secului” din religiile ortodoxă1 dacă se poate spune aşa1 de asemenea4 denumirea de Purim venind de la zarurile cu care fusese stabilită data masacrului pregătit de Haman1 după o zi de post1 Estera reuşind să îşi convingă soţul să-i salveze pe evreii din Persia de la moartea pe care le-o hărăzise Haman.În amintirea acelor evenimente1 evreii din întreaga lume celebrează ziua când au scăpat de la moarte1 fără a fi invitată1 greco- catolică etc.1 în urmă cu aproximativ 2.300 de ani1 între altele1 între care şi una triunghiulară1 Ionel Schlessinger1 la cantina rituală1 Membrii Comunităţii Evreilor din Arad au celebrat luni1 membrii comunităţii să se mascheze1 miere şi miez de nucă.În continuare1 o tânără evreică pe nume Estera1 obişnuindu-se ca1 prăjitură umplută în mod tradiţional cu gem1 putând fi echivalat1 reprezentând pălăria în trei colţuri a lui Haman1 romano- catolocă1 să organizeze carnavaluri1 să pună în scena mici piese de teatru şi să mănânce diverse prăjituri1 să spună glume1 sărbătoarea de Purim1 se fac daruri substanţiale celor săraci.De menţionat1 seminţe de mac1 sfetnicul regelui1 una dintre cele importante ale calendarului iudaic.Sărbătoarea a fost deschisă de preşedintele Comunităţii Evreilor din Arad1 zădărnicit prin eforturile lui Mordechai şi Estera. În tradiţia evreiască1
Please follow and like us:
Pin Share

Membrii Comunităţii Evreilor din Arad au celebrat luni, la cantina rituală, sărbătoarea de Purim, una dintre cele importante ale calendarului iudaic.
Sărbătoarea a fost deschisă de preşedintele Comunităţii Evreilor din Arad, Ionel Schlessinger, care a spus, între altele, că Purimul este cea mai veselă sărbătoare a iudaismului, obişnuindu-se ca, după o zi de post, membrii comunităţii să se mascheze, să organizeze carnavaluri, să spună glume, să pună în scena mici piese de teatru şi să mănânce diverse prăjituri, între care şi una triunghiulară, reprezentând pălăria în trei colţuri a lui Haman, prăjitură umplută în mod tradiţional cu gem, seminţe de mac, miere şi miez de nucă.
În continuare, a fost prezentat un film artistic având ca subiect legenda pe care evreii din întreaga lume o ascultă în seara de Purim.
Această legendă spune că, în urmă cu aproximativ 2.300 de ani, o tânără evreică pe nume Estera, a devenit soţia regelui persan Ahashverosh. Şi, aflând ea de intenţiile pline de ură ale lui Haman, sfetnicul regelui, a postit trei zile înainte de a se adresa regelui, fără a fi invitată, Estera reuşind să îşi convingă soţul să-i salveze pe evreii din Persia de la moartea pe care le-o hărăzise Haman.
În amintirea acelor evenimente, evreii din întreaga lume celebrează ziua când au scăpat de la moarte, denumirea de Purim venind de la zarurile cu care fusese stabilită data masacrului pregătit de Haman, zădărnicit prin eforturile lui Mordechai şi Estera.     
În tradiţia evreiască, cu ocazia acestei sărbători se obişnuieşte să se ofere cadouri simbolice între cei apropiaţi şi, de asemenea, se fac daruri substanţiale celor săraci.
De menţionat, că în religia mozaică Purimul precede Sărbătoarea Paştelui, putând fi echivalat, dacă se poate spune aşa, cu „Lăsatul Secului” din religiile ortodoxă, romano- catolocă, greco- catolică etc. (news-ar)

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *