Când vine vorba de rock, chitara este un instrument cheie. Ea este vedeta formației, cea căreia îi sunt dedicate, uneori, părți întregi din melodie, unde să poată străluci cu adevărat. Și cele de solo se ridică mereu la nivelul așteptărilor. În mâinile potrivite, chitara prinde viață, făcând să apară acea magie ce îți dă furnicături pe șira spinării atunci când asculți melodia. Pentru aceasta, însă, ai nevoie de talent și de extrem de multe ore petrecute exersând, căci nimeni nu primește rezultatele dorite fără puțin efort. Dacă și tu îți cauți un model în ceea ce privește cântatul la chitară, descoperă câteva nume care să te inspire!
Iată 3 chitariști pe care trebuie să îi incluzi azi în playlist-ul tău!
-
Jimi Hendrix
„Cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor”, după cum era numit de celebra revistă Rolling Stones în 2003, Jimi Hendrix este de departe unul dintre cei mai buni chitariști din câți a văzut lumea. Controversat și inovator, el a schimbat pentru totdeauna ceea ce însemna cântatul la chitară. Chitariștii de astăzi încă învață după tehnicile inventate de el. Și nu numai că a deschis un nou drum prin popularizarea chitarei electrice, dar, având un puternic simț al sunetului, el a reușit să transforme în vocabular sonor fluid ceea ce pentru alții era doar haos și zgomot. Din acest motiv, prefera amplificatoarele cu volum și amplitudine mare în detrimentul celor folosite în mod obișnuit.
S-a folosit creativ și de reverberații, până atunci nedorite în cadrul melodiilor, dar și de efectul stereo, utilizat și el în premieră în lumea rockului. De asemenea, pentru înlănțuirea notelor de pe coarda a șasea, a ales să-și folosească numai degetul mare, nu pe toate, după cum o cereau tehnicile de bază, creând astfel un sunet mai vibrant și stabil.
De aceea este el numit „pionierul chitarei electrice”, până atunci considerată un instrument de nestăpânit. Favorita sa era o Fender Stratocaster, ce putea fi folosită cu ambele mâini, perfectă pentru stilul său. Acum se spune că lumea rockului se împarte în două ere: era dinainte de Hendrix și cea de după.
-
Eric Clapton
Un alt gigant solo al muzicii rock, Eric Clapton ocupă și el una dintre pozițiile fruntașe în topul celor mai buni chitariști ai tuturor timpurilor. Deși nu a fost de la început un chitarist solo, el și-a căpătat renumele abia după ce a pornit pe acest drum și a lansat mega hitul „Layla”. Și faima sa nu este dată numai de melodiile și versurile produse de el, ci și de metodele revoluționare de înregistrare a cântecelor și a tehnicii de chitară.
Până la el, înregistrarea sunetului se făcea cu instrumentul poziționat la numai 3 centimetrii de amplificator. Pe lângă distorsionarea sunetului, aceasta dădea și impresia de neverosimil, căci, în viața reală, între instrument și auditoriu se interpun metrii buni. Clapton a gândit această nouă metodă și a pus-o imediat în practică.
De asemenea, bun prieten cu Jimi Hendrix, și acesta devine interesat mai mult de tehnicile folosite pentru chitară, transformând cântatul după ureche de până atunci într-o adevărată știință. În ceea ce privește chitarele, o bună perioadă a ales numai Gibsons, Les Pauls și, mai târziu, SG, după care s-a orientat și el către Fender. Diferit de Hendrix, lui Clapton i-a plăcut să experimenteze, de aceea colecția sa de chitare este una dintre cele mai bogate.
-
Tommy Emmanuel
Deși poate nu la fel de cunoscut ca primii doi, Tommy Emmanuel este cu siguranță o legendă atunci când vine vorba de chitară. Deși se joacă cu mai multe genuri muzicale pe lângă rock, precum jazz și country, ceea ce îl face unic este alegerea sa în ceea ce privește instrumentul. Deși oferă cele mai multe posibilități, chitara electrică nu se numără printre preferatele sale, loc de top fiind ocupat în schimb de cea acustică. Veche de când lumea, este greu să fii original atunci când o folosești, dar Tommy Emmanuel reușește să facă exact acest lucru.
Tehnica sa extrem de complicată a mișcării degetelor, surprinde și inovează. Chiar el declara că a fost atras întotdeauna de combinarea mai multor coarde odată, așa că tocmai aceast lucru a încercat să și facă, dând naștere, astfel, energicului și inconfundabilului său stil de a cânta. În plus, este primul care a reușit să redea cu succes sunete de percuție la chitară, rupând ritmul și totuși oferindu-i o și mai mare coeziune cu restul melodiei. Și totul vine natural, de la sine, căci Emmanuel nu a avut niciun fel de pregătire muzicală, neputând citi sau scrie singur muzică. El doar simte și compune, de aceea muzica sa este una de cea mai pură esență.
În ceea ce privește alegerea instrumentului, Tommy Emmanuel este cunoscut pentru că a optat doar pentru două modele unicat făcute de Maton, un producător australian. Dacă ideea de a cânta la chitară te încântă, însă, și pe tine, vei fi fericit să auzi că specialiștii în domeniu deja ți-au citit gândul. Aici găsești cele mai bune chitare acustice de la MC Music, și nu numai, căci aceștia dețin o varietate de produse, de la cele electrice și clasice, până la cele electro-acustice!
A cânta la chitară nu este o activitate ușoară. Însă rezultatele sunt mai mult decât satisfăcătoare! Ai în față un drum lung și dificil, dar, dacă găsești în tine doza necesară de voință și entuziasm, călătoria nu va mai părea așa dificilă! Tot ceea ce trebuie să faci e să perseverezi, iar rezultate se vor vedea de la o săptămână la alta! Interesează-te mai mult, alege, precum cei trei giganți de mai sus, un model după care să te ghidezi. Ascultă-i melodiile, analizează-le și vei vedea că totul va căpăta sens în cel mai scurt timp. Deci nu mai sta, pune mâna pe chitară și apucă-te de studiu!