Pe cât de frumoase sunt, pe atât de periculoase pot fi sporturile de iarnă. O luxație, o fractură ori o entorsă sunt câteva exemple de leziuni ce pot apărea chiar și după o simplă sesiune de săniuș, pentru a nu mai vorbi despre alte sporturi precum schiul sau snowboardul.
Din fericire, astfel de leziuni pot fi prevenite prin purtarea echipamentului de protecție potrivit. Ți-am pregătit o listă cu câteva accesorii esențiale pentru orice pasionat de sporturi de iarnă.
-
Casca de protecție
Deși oficial nu este obligatoriu să porți cască de protecție în timp ce schiezi sau te dai cu snowboardul, aceasta este cea mai importantă piesă din echipamentul de protecție și una ce nu ar trebui să-ți lipsească. Nivelul de experiență nu contează; în cazul unui accident, casca poate înseamna diferența dintre viață și moarte.
Magazinele de specialitate se laudă cu o gamă variată de culori la căștile de schi sau la cele de snowboard, asta pe lângă diversele modele disponibile. Poți găsi căști de calitate la un preț rezonabil, așa că nu ai nicio scuză pentru a nu-ți achiziționa una. Pe sub cască ar trebui să porți și o cagulă. Aceasta îți va proteja gâtul și fața de frig și vânt.
2. Ochelarii
Ochelarii sunt o altă piesă importantă a echipamentului de protecție. Nu doar că îți vor proteja ochii de reflexia soarelui pe zăpadă, ci și de razele UV, de particulele de praf, de vânt și de alte obiecte străine. Te vei bucura să îi ai și în cazul unei căzături.
Designul acestora este mai puțin important. Culoarea lentilelor, factorul de protecție UV, rezistența și tipul ramelor sunt criteriile de care trebuie să ții cont atunci când îi alegi.
3. Mănușile
Deși adesea trecute cu vederea, mănușile sunt un alt accesoriu ce nu trebuie să lipsească din echipamentul tău. Acestea sunt esențiale pentru a-ți proteja mâinile de frig, umezeală și accidente.
Ca și îmbrăcămintea pe care o porți, mănușile trebuie să fie confecționate din materiale rezistente, impermeabile și călduroase, ce permit pielii să respire. Este important să alegi unele care să nu fie nici prea fixe și nici prea largi.
4. Genunchierele
Acestea sunt populare în special în rândul celor ce practică snowboardul deoarece șansele de producere a unei leziuni la nivelul genunchiului sunt mai mari, mai ales în cazul începătorilor. Vei găsi modele special create pentru a te proteja de lovituri fără a-ți afecta libertatea de mișcare.
5. Protecțiile pentru încheieturi
Nu este deloc neobișnuit ca în urma unei căzături să suferi o leziune la nivelul brațului sau a încheieturii. Acest lucru se întâmplă și pentru reacția instinctivă este de a te folosi de mâini pentru a-ți amortiza căderea.
Rolul protecțiilor pentru încheieturi este de a prelua o parte din forța impactului în cazul unei accidentări. Acestea se poartă pe sub mănuși, așa că ține cont și de acest aspect atunci când le alegi. Este important să nu-ți îngrădească mișcările.
Echipamentul de care ai nevoie poate varia în funcție de sportul pe care îl practici și terenul pe care o faci. Important de reținut este că accesoriile de protecție nu ar trebui să-ți lipsească, oricât de experimentat ai fi.
La fel de important este să alegi produse de calitate, special concepute pentru sporturile de iarnă. O pereche obișnuită de ochelari de soare ori mănușile de zi cu zi nu vor fi prea utile pe pârtie.
Indiferent de tipul de sport pe care îl preferi, trebuie să fii conștient că riscul de accidentare este tot timpul prezent. Echipamentul de protecție nu este un moft sau bun doar pentru începători, este o necesitate.
No comments so far.
Be first to leave comment below.