Durerea de spate este o problemă comună și o cauză majoră de dizabilitate la nivel mondial.[2] Poate fi difuză sau ascuțită. Uneori apare brusc, alteori treptat. Indiferent de cum se manifestă, nu poți să nu te întrebi care este cauza sa, de ce a apărut și ce ai fi putut face pentru a preveni acest lucru. Ți-am pregătit câteva informații care te vor ajuta să afli răspunsul la aceste întrebări.
De ce apare durerea de spate
„Care pot fi cauzele durerilor de spate?” este o întrebare ce poate avea multiple răspunsuri. Poate fi vorba, de exemplu, de o entorsă sau o ruptură de ligamente. Deși este mai des întâlnită la nivelul gleznei sau al articulației mâinii, poate apărea inclusiv la nivelul ligamentelor care susțin coloana vertebrală. De obicei, acest lucru se întâmpla urmare a unei răsuciri greșite sau a ridicării incorecte a obiectelor grele. Boala degenerativă a discului, adică deteriorarea discurilor intervertebrale apărută odată cu trecerea timpului, se află și ea printre cauzele durerilor de spate, fiind adesea asociată și cu alte afecțiuni degenerative cum ar fi artrita sau stenoza spinală. Lista problemelor coloanei vertebrale care pot duce la apariția durerilor de spate mai include:
- hernia de disc (de cele mai multe ori, provoacă dureri la nivel lombar, dar poate cauza și dureri cervicale);
- spondilolisteza (o alunecare a vertebrelor din poziția normală);
- fractura vertebrală;
- scolioza sau alte modificări congenitale ale coloanei vertebrale;
- spondilita anchilozantă (afecțiune inflamatorie ce determină fuziunea vertebrelor, cunoscută și sub denumirea de spondiloartrită axială);
- osteoporoza;
- fibromialgia;
- infecțiile renale sau pietrele la rinichi;
- endometrioza;
- tumorile (în cazuri rare, atunci când se dezvoltă la nivelul coloanei vertebrale sau în alte zone ale spatelui);
Durerile de spate sunt comune și în timpul sarcinii, atât ca urmare a modificărilor hormonale care se produc în această perioadă, cât și a creșterii în greutate, ce face ca presiunea exercitată asupra coloanei vertebrale și a picioarelor să fie mai mare.
Frecvent asociate cu durerile de spate sunt postura incorectă și alte obiceiuri proaste de care mulți ne facem vinovați. Printre acestea se numără, de exemplu, statul în picioare sau pe scaun pentru perioade lungi de timp, împinsul, ridicatul sau trasul obiectelor grele fără a acorda atenție modului în care se face acest lucru, dar și dormitul pe o saltea nepotrivită, care nu susține coloana vertebrală.[1][2]
Factori care cresc riscul de a suferi de dureri de spate
Durerea de spate poate afecta pe oricine. Totuși, există anumiți factori care par să crească riscul apariției acesteia. Unul dintre ei este vârsta – astfel de dureri tind să se manifeste mai des odată cu trecerea anilor, în special după vârsta de 45 de ani. Supraponderabilitatea și obezitatea cresc, de asemenea, riscul de a suferi de dureri de spate. Același lucru se mai poate spune despre:
- stilul de viață sedentar;
- forma fizică proastă;
- nivelul ridicat de stres;
- fumat;
- exercițiile fizice executate incorect;
- moștenirea ereditară.
Mai există și anumiți factori de risc asociați cu locul de muncă. De exemplu, dacă îți petreci multe ore lucrând la birou, fără a lua pauze sau a folosi mobilier ergonomic, șansele de a suferi de dureri de spate sunt mai ridicate. La fel se va întâmpla și dacă trebuie să transporți obiecte grele.[1][2]
Durerea de spate nu este deloc o problemă rară. Din contră, reprezintă un simptom des întâlnit, care poate afecta destul de mult viața unei persoane și o convinge adesea că este timpul să facă o vizită la medic. Cauzele care pot duce la apariția acestei probleme sunt numeroase și pot varia de la postura incorectă până la anumite afecțiuni. Singura modalitate de a afla motivul pentru care suferi de dureri de spate este să consulți un specialist. Acesta îți poate spune nu numai de ce au apărut, dar și ce este de făcut pentru a le ameliora sau scăpa de ele pentru totdeauna.
Bibliografie:
- McIntosh, James. „What Is Causing This Pain in My Back?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 23 Feb. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/172943. Accessed 7 Mar. 2023.
- „Back Pain” National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases, 10 Apr. 2017, www.niams.nih.gov/health-topics/back-pain. Accessed 7 Mar. 2023.
No comments so far.
Be first to leave comment below.