News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

De multe ori, artistii sunt platiti mai rau ca zugravii. Saraca Arta Bogata!


Un mediu boem, cu iz de talent, nu poate fi alterat de activitati cotidiene administrative, a caror destinatie sunt ghiseele reci si birocratice la cozile carora auzi numai binecuvantari triviale si de unde pleci mai sarac decat ai venit. Cam la acest regim au fost supusi autorii patrimoniului nostru cultural atunci cand s-a stabilit impozitarea drepturilor de autor.

Atentie, vanatoarea abia a inceput!

Suntem un popor talentat, atat la bune, cat si la rele

Nu ne lipseste imaginatia, o exploatam in mediul publicitar, in productiile cinematografice, in industria discografica si in multe alte medii. O folosim, totodata, si in incercarile de a ne infrupta din festinul creativ care poarta o semnatura, numai ca nu e a noastra. Este unul din felurile in care se poate creiona mediul artistilor, un mediu unde termenii juridici, clauzele contractuale sau negocierile de contract sunt lasate la aprecierea unor spirite libere, dedicate meseriei artistice, neparazitate de inerentul mercantilism. Sa nu blamam, totusi, mercantilismul, cel atat de frumos si artistic exploatat de catre celebrul pictor Salvador Dali, care a avut grija sa insereze puterea si impactul mass-media in traiectoria sa profesionala, asigurandu-si un trai mai mult decat convenabil. Cu siguranta a avut un P.R. eficient!

In Romania nu-i ca la Hollywood…

Daca e sa ne raportam la companiile de Public Relations de peste ocean, stam inca foarte prost. Inca nu stim sa ne vindem bine imaginea, lucru esential pe care companiile de advertising il vaneaza. Reprezentantii companiilor sunt niste vanatori care tintesc cu un contract frumos dactilografiat prada aducatoare de profit si imagine companiei, iar la sfarsitul acestei vanatori, artistii raman simple trofee agatate strategic in portofoliile marilor advertiseri.

Sa ridice mana sus cine a auzit de drepturile de autor si cele conexe!

Conform teoriei, drepturile de autor comporta atribute de ordin moral si patrimonial date persoanei care a creat o anumita opera literara, artistica sau stiintifica, independent de publicarea sau finalizarea acesteia. In ceea ce priveste drepturile conexe, acestea fac referire la totalitatea drepturilor ce deriva din exploatarea unei anumite creatii, precum plata survenita din difuzari, redifuzari sau mentionarea numelui. Ce le lipseste artistilor care presteaza anumite servicii pentru companii, in contextul existentei unui contract, sunt persoanele competente, pragmatice, care sa le negocieze pozitia, termenii contractului, beneficiile si drepturile conexe.

Ce rau imi pare ca ti-ai luat teapa!

Sa fim realisti, la Academia de Teatru si Film sau la Arte Plastice, cursurile de Marketing sau cele de Drept ori sunt facultative, ori nu exista. Talentul este incomensurabil, ar zice unii, dar si teapa pe care o poti lua este pe masura. In acest sens s-a constituit un “organ de gestiune colectiva”, care se ocupa de protejarea drepturilor de autor si de monitorizarea acestora.

Nu stim in ce masura isi face treaba acest organ, daca este atrofiat sau nu, cert este ca proprietatea intelectuala tinde sa fie ramificata spre pseudo coproprietari.

Citandu-l pe avocatul Bogdan Curelea, atunci cand vine vorba de organizare si de informare, artistii “raman pe afara, ca in usile deschise ale autobuzelor supraaglomerate”, adica sunt acolo, in miezul actiunii, insa nu au habar de cum va fi plimbarea si daca va fi asigurata in vreun fel.

Cam asa se intampla si in cazul contractelor incheiate fara asistenta juridica, ca sa nu mai spunem de o simpla consultare a informatiilor de pe internet. Fara sfaturi competente, multi artisti romani vor fi platiti, in continuare, precum pictorii cu bidineaua, adica in functie de numarul de ore de la o filmare sau de la piesa de teatru.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Bogdan Curelea, alaturi de invitatul sau, actorul Orlando Petriceanu, ofera informatii interesante legate de drepturile de autor si conexe.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *