Ai lucrat din greu 20 de ani la casnicie? Primesti pensie dupa divort!
Conform Noului Cod Civil, cuplurile doritoare de divort se pot adresa – pe langa clasicele instante judecatoresti – si starii civile sau cabinetelor notariale. Noile prevederi par sa protejeze partea “vatamata” din casnicie sub forma unor plati compensatorii efectuate de catre autorul moral al divortului. Astfel, daca fostul partener dovedeste ca stilul de viata “de dupa” este modificat in sens negativ si nu se mai ridica la nivelul celui avut in timpul casniciei longevive, acesta poate cere in instanta o suma compensatorie sau chiar plata in natura.
Daca partile au ajuns la un numitor comun, si-au stabilit partajul si nu au copii minori in dotare, pot apela cu incredere la noile institutii acreditate divortului. Acestea reusesc sa flexibilizeze si sa urgenteze procedurile desfacerii unei casatorii, iar timpul si costurile aferente unui divort clasic sunt minimalizate. Legea micii reforme a făcut posibil ca, în cazul cuplurilor care nu au copii sub 18 ani, divorţul consimţit de ambii soţi să poată fi făcut pe cale administrativă, în 30 de zile, cu costuri minime.
Ai 30 de zile ca sa te razgandesti
Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a celor doi poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ. In ambele cazuri, atat la oficiul de stare civila, cat si la cabinetul notarial, se emite un certificat de divort la 30 de zile de la data depunerii unei cereri tipizate. In aceste 30 de zile, pana la data primirii certificatului, partenerii se pot razgandi cu privire la desfacerea casatoriei iar in cazul in care nu exista semne de razgandire, ofiterul de stare civila sau notarul pot “pronunta” divortul.
Partajul si platile compensatorii
Noul Cod Civil contureaza mai bine drepturile si obligatiile sotilor, iar in acest sens s-a facut referire la celebrele contracte prenuptiale pe care legislatia internationala le accepta. In Romania, contractul prenuptial ia numele de conventie matrimonial si stabileste regimul matrimonial liber consimtit de cei doi soti, stipulat pe actul de casatorie. Sotii pot alege intre comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala. Acest regim matrimonial este deosebit de important in cazul unui divort, fiind un instrument de protejare a bunurilor.
Problematica divortului atinge puncte sensibile mai ales cand se constata culpa exclusiva a unuia dintre soti cand, conform art.380 Cod Civil, procesul de divort in fata instantei poate fi continuat chiar si de catre mostenitorii sotului care a invocat culpa. Totodata, in cazul in care unul dintre soti constata un dezechilibru, in special de natura financiara, acesta poate cere, in urma divortului, o plata compensatorie care sa ii asigure aceeasi traiectorie sociala si financiara rezultata in timpul casatoriei. Aceasta decizie tine de competenta instantei judecatoresti si de probele care sunt anexate la dosarul de divort.
Cu cine raman copiii?
Daca pana acum, legislatia prevedea ca minorul sa fie incredintat unuia dintre parinti, Noul Cod spune ca autoritatea parinteasca poate sa revina in custodia ambilor parinti, asta in cazul in care autoritatea judecatoreasca nu stabileste alt statut. O premiera o reprezinta posibilitatea cuplurilor divortate inainte de 1 octombrie 2011 de a solicita custodia comuna, chiar daca in prezent minorul este incredintat unuia dintre soti. Un factor important il constituie si posibilitatea minorului, cu varsta minima de 10 ani, de a-si exprima opinia cu privire la dorinta de a locui cu unul dintre parinti, instanta judecatoreasca fiind atenta la nevoile sale, atat afective, cat si financiare si de securitate.
Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Marius Flacau ofera informatii interesante legate de divort, conditii si locuinta copil.
No comments so far.
Be first to leave comment below.