Ce au în comun ceapa verde și albastrul de metil? Mai nimic la prima vedere, ambele oferă numeroase beneficii pentru sănătatea organismului. Fiecare în parte exercită efecte pozitive la nivelul sistemelor diferite ale corpului și pot fi de ajutor în lupta cu unele boli cronice diagnosticate, dar și pe parte preventivă. Ca orice produse și acestea au contraindicații pentru unele categorii de indivizi, aflați în situații speciale.
Ne-am propus să prezentăm în acest material câteva aspecte deosebite despre ceapa verde și albastrul de metil pe care nu le cunoști.
Ceapa verde susține sănătatea inimii
Delicioasă, cu gust intens și savoare inconfundabilă, ceapa verde nu este doar un aliment natural, ci și un susținător al sănătății inimii. Aceasta conține antioxidanți puternici, precum quercetina și alți compuși cu rol important în lupta împotriva inflamației din organism, prin reducerea trigliceridelor și a colesterolului. Astfel, ceapa verde poate să scadă riscul apariției bolilor de inimă.
Datorită proprietăților antiinflamatorii ale cepei verzi aceasta poate reduce tensiunea arterială mărită și are posibilitatea să protejeze corpul împotriva formării cheagurilor de sânge.
Studiile realizate până în prezent sunt încurajatoare, dar nu se poate stabili pentru moment despre ce cantități de ceapă verde este vorba pentru a obține aceste rezultate, așadar consumul cu moderație este optim până la dovezi solide. (1)
Albastrul de metil în tratarea malariei și în otrăvirile cu cianură
Albastrul de metil sau clorura de metiltioniniu conține în compoziția sa C, H, O, S, Na și este un colorant chimic sintetic, un produs considerat revoluționar de la prima sinteză, în 1876, când era utilizat drept colorant pentru industria textilă. În medicină, colorantul s-a dovedit util în tratamentul malariei.
Albastrul de metil este cunoscut ca fiind primul compus sintetic care a fost întrebuințat ca antiseptic și primul colorant antiseptic utilizat terapeutic. Piața medicală a fost dominată de albastrul de metil și de derivații săi până la descoperirea penicilinei. Implicațiile sale terapeutice au mers mai departe, oamenii de știință au folosit albastrul de metil în tratarea demenței, dar și în otrăvirile cu cianură. (2)
Ceapa verde îmbunătățește densitatea osoasă
Poate ai auzit că produsele lactate au rol important în menținerea sănătății osoase, lucru dovedit științific. Cum ar fi ca și ceapa verde să contribuie la îmbunătățirea densității osoase? Acest lucru pare posibil, cel puțin din cercetările efectuate a reieșit că ceapa verde reduce stresul oxidativ și crește nivelul antioxidanților în organism, ceea ce poate preveni osteoporoza.
La toate acestea mai adăugăm și faptul că ceapa verde conține multă vitamina K, importantă în coagularea sângelui, dar și pentru sănătatea oaselor. (1), (3)
Albastrul de metil are acțiuni multiple
Nu doar medicina umană a beneficiat de aspectele oferite de întrebuințarea albastrului de metil, în medicina veterinară, în diverse tratamente și proceduri de diagnostic, acest produs este în continuare folosit. Mai mult, în laboratoarele medicale care fac determinări bacteriologice, albastrul de metil este agent colorimetric redox, dar și un bun agent de țintire al melanomului.
Printre calitățile albastrului de metil apreciate și astăzi se numără cele antiseptice, antimicrobiene și dezinfectante. (2), (4)
Reacții alergice
Deși pare curios și incredibil, există persoane care au alergie la ceapa verde. Vorbim de sindromul alergiei orale la consumul de legume crude care poate conduce la inflamații în jurul gurii și la mâncărimi.
Există și persoane care suferă reacții adverse din partea organismului după consumul unor suplimente alimentare cu albastru de metil. În acest caz simptomele sesizate sunt greața, vărsăturile de cap, confuzia. În ambele situații, de la primele simptome, trebuie să mergi la medic pentru a primi îngrijirile necesare. (1), (2)
Acest articol este strict informativ și prezintă câteva curiozități legate de un aliment comun, ceapa verde și de un colorant de sinteză, albastrul de metil. Dacă te confrunți cu unele afecțiuni de sănătate, înainte de a introduce ceapa verde ca parte a unei diete sănătoase sau înainte de a lua suplimente pe bază de albastru de metil, consultă medicul curant și respectă indicațiile acestuia!
Surse de informare:
1. Green Onion Nutrition Facts and Health Benefits – https://www.verywellfit.com/green-onions-and-scallions-calories-and-carbs-2241792
2. METHYLENE BLUE – https://monographs.iarc.who.int/wp-content/uploads/2018/06/mono108-06.pdf
3. Pharmacological Properties of Allium cepa, Preclinical and Clinical Evidences; A Review – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8457748/
4. Potential Health Benefits of Methylene Blue – https://www.news-medical.net/health/Potential-Health-Benefits-of-Methylene-Blue.aspx
No comments so far.
Be first to leave comment below.