Varicela este o boală infecțioasă care apare în urma infectării cu virusul varicelo-zosterian. Aceasta este întâlnită cel mai des în rândul copiilor, însă poate afecta și persoanele adulte [1].
Chiar dacă afecțiunea este de cele mai multe ori ușoară, aceasta poate fi și severă în anumite cazuri, putând duce la diferite complicații cum ar fi pneumonia, encefalita, sepsis sau chiar deces [2].
Având în vedere modul de transmitere, varicela reprezintă o boală foarte contagioasă, virusul putând infecta foarte ușor și alte persoane.
Cum se transmite varicela?
Virusul varicelo-zosterian poate supraviețui în saliva persoanei infectate, ceea ce înseamnă că acesta poate fi răspândit persoanelor din jur prin tuse, strănut, simple discuții sau prin intrarea în contact cu secrețiile veziculelor.
Persoana care are varicelă este considerată contagioasă cu maxim două zile înainte de apariția erupțiilor cutanate, până în momentul în care aceste leziuni au format cruste și s-au vindecat [3].
Această perioadă îndelungată de contagiozitate, combinată cu metoda simplă de răspândire a virusului, face ca varicela să reprezinte una dintre cele mai cunoscute boli infecțioase.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, copiii tind să prezinte o formă mai ușoară a bolii, în timp ce adulții se confruntă cu situații mai severe, în special în rândul persoanelor cu probleme ale sistemului imunitar [4].
Cum se manifestă varicela?
Simptomul principal al acestei boli este erupția cutanată care apare între 10 și 21 de zile de la infectare. Aceasta persistă între 5 și 10 zile și poate fi acompaniată și de alte simptome cum ar fi:
- febră;
- durere de cap;
- oboseală.
Erupția cutanată care apare după perioada de incubare, va trece prin trei stadii diferite și anume:
- apariția unor papule de culoare roșie, care se extind pe tot corpul timp de câteva zile;
- prezența unor vezicule pline cu lichid care apar și se sparg în aceeași zi;
- cruste care acoperă veziculele sparte și care durează mai multe zile pentru a se vindeca.
Întrucât erupția cutanată poate dura între 5 și 10 zile, vor continua să apară papule și vezicule printre crustele care se vindecă, ducând astfel la prezența celor trei stadii în același timp [2].
Când să contactezi un medic specialist?
Dacă ești de părere că cel mic are varicelă, atunci intră în contact cu medicul de familie. Acesta va putea pune diagnosticul în baza erupțiilor cutanate și existența simptomelor adiționale.
Pentru a evita infectarea persoanelor din jur, este posibil ca medicul să facă o vizită acasă sau să îți recomande să adopți anumite măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului varicelo-zosterian.
Este indicat să obții îngrijirii medicale specializate dacă cel mic prezintă:
- erupții cutanate care s-au răspândit până la ochi;
- erupții acompaniate și de alte simptome cum ar fi amețeală, dezorientare, ritm cardiac accelerat, greutate în respirație sau febră mai mare de 38,9 grade Celsius.
Mai mult decât atât, trebuie menționat medicilor dacă există în casă persoane care au un sistem imunitar slăbit sau care au vârstă mai mică de 6 luni [2].
Cum este tratată varicela?
De obicei, persoanele sănătoase care au fost diagnosticate cu varicelă, sunt sfătuite să gestioneze cât mai bine simptomele și să aștepte ca boala să treacă de la sine. Este recomandat însă ca în tot acest timp să se izoleze de celelalte persoane, pentru a nu răspândi virusul.
Pentru a ameliora mai bine simptomele, medicul poate prescrie medicamente pentru a reduce mâncărimea sau alt disconfort prezentat.
Adițional, dacă există risc ridicat de complicații, medicul poate prescrie și anumite medicamente antivirale care nu vor vindeca varicela, dar îi vor reduce semnificativ activitatea și simptomele [5].
Întrucât varicela poate fi ușor de transmis de la o persoană la alta, iar simptomele pot crea disconfort semnificativ, este recomandat să discuți cu medicul de familie despre efectuarea vaccinului antivaricelă disponibil sau pentru a primi tratamentul corespunzător, dacă ești deja infectat.
Referințe:
- “Chicken Pox (Varicella): Symptoms, Treatment, & Prevention.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/children/what-is-chickenpox/. Data accesării: 04.10.2022
- “Chickenpox.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/symptoms-causes/syc-20351282. Data accesării: 04.10.2022
- “Chickenpox (Varicella) for Healthcare Professionals.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, www.cdc.gov/chickenpox/hcp/index.html. Data accesării: 04.10.2022
- “Varicella.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/teams/health-product-policy-and-standards/standards-and-specifications/vaccine-standardization/varicella. Data accesării: 04.10.2022
- Selner, Marissa. “Chickenpox: Overview, Causes, and Symptoms.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/chickenpox#treatments. Data accesării: 04.10.2022
No comments so far.
Be first to leave comment below.