Doamnele si domnisoarele adora sa se bronzeze. Insa nu cu orice pret. Iata cateva sfaturi de retinut pentru a-ti proteja pielea si planeta.
Cum sa te pregatesti pentru razele UV?
Nu exfoliind pielea in profunzime cum auzim la multe din doamnele si domnisoarele care fac plaja in fiecare vara deoarece acest lucru nu face decat sa ne fragilizeze pielea. Ce putem face este sa o « hranim » cu apa si cu antioxidanti. Bine hidratata, pielea functioneaza mult mai bine, se poate apara mai bine de razele UV si se bronzeaza mult mai bine. In vacanta, nu ezita sa aplici un ser hidratant inainte de a aplica crema solara, mai ales unul cu un ecran mineral.
Putem accelera bronzul? Unele creme solare si creme concepute pentru aplicarea dupa expunerea la soare sunt imbogatite cu activi care stimuleaza melanina. Putem alege creme pe baza de carotenoide sau sa consumam fructe si legume care contin aceste carotenoide, in special legumele rosii si portocalele.
Exista crema solara ideala? Crema solara ideala contine o asociere echilibrata de filtre UVA/UVB si infrarosii (acest lucru determina indicele de protectie sau SPF) insa acest lucru nu este de ajuns. O crema solara buna trebuie sa ajute pielea sa reziste la agresiuni prin intermediul unei linii de protectii celulare – agenti hidratanti, antioxidanti, anti-inflamatorii. In plus, trebuie sa aiba o textura placuta care sa se intinda cu usurinta, sa nu straluceasca, sa nu se lipeasca, sa fie placuta la aplicare.
Ce cantitate trebuie sa punem? Expertii insista in privinta frecventei si calitatii aplicarii cremei solare. Dupa aproximativ doua ore filtrele nu mai actioneaza. Mai bine este sa pui mai putina crema, mai des si peste tot si dupa fiecare baie in apa marii sau piscinei, fara sa uiti de zonele cu risc (urechi, coate, picioare) decat un strat gros dimineata si gata. Nu uita si de protectia pasiva (haine, palarie, prudenta).
Ce textura protejeaza mai bine pielea? Crema, fluida, ulei, spray…cu indice egal, protectia este exact aceeasi daca produsul este aplicat in mod corect. Cat despre indice, specialistii ne recomanda un SPF 30 care reuseste sa blocheze in jur de 95% din razele UVB. Si un indice 50+ pentru copii, mult mai fragili decat adultii si in conditii extreme. Atunci cand umbra este mai mica decat tine trebuie sa stii ca ora la care te-ai expus este periculoasa.
No comments so far.
Be first to leave comment below.