Bursa sibiană a înregistrat în intervalul 14-18 noiembrie o lichiditate foarte bună atât pe piaţa spot cât şi pe piaţa futures.
Pe piaţa acţiunilor, participanţii au transferat în total 1.663.500 de acţiuni Sibex (SBX) cu o valoare de 2,3 milioane de lei, la preţul de 1,39 lei pe acţiune, cel mai mare volum din acest an.
Pe piaţa futures, s-au tranzacţionat 36.599 contracte futures şi opţiuni, cu o valoare de 303 milioane de lei.
Spre deosebire de sesiunile precedente cand produsele externe erau cele mai tranzacţionate, săptămâna trecută SIF-urile din sectorul derivatelor pe acţiuni au revenit în atenţia investitorilor.
SIF Oltenia a înregistrat aprecieri ridicate în ultimele sesiuni de tranzacţionare cotaţia urcând de la 0,8840 lei (cotaţie din 1 noiembrie) până la 1,2373 cotaţie stabilită la închiderea şedinţei de vineri. În ceea ce priveşte celelalte SIF-uri, am vazut o creştere importantă de peste 5% în cazul SIF Muntenia (DESIF4) la preţul de 0,6450 lei în şedinţa de vineri. Pe parcursul săptămânii s-au remarcat acţiunile SIF Transilvania (DESIF3) care au crescut cu peste 10% în şedinţa de marţi, la preţul de 0,5700 lei.
Creşterile se datorează anunţului cu privire la proiectul legislativ prin care se prevede majorarea pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%, ce va fi discutat pe data de 22 noiembrie în plenul Camerei Deputaţilor, aceasta fiind şi ultima cameră decizională.
Cel mai mare volum din piaţa acţiunilor l-a adus SIF Oltenia, cu 5.890 de contracte.
Pe de altă parte contractele futures cu activ suport indicele Dow Jones, uncia de aur şi paritatea Eur/Usd s-au tranzacţionat în scădere cu excepţia zilei de vineri. Cele mai importante ştiri care au mişcat pieţele în această direcţie au venit din Europa. Temerile investitorilor cu privire la dificultăţile întâmpinate de către Italia dar şi Spania şi Franta în ceea ce priveşte datoriile de stat, au dus la un val de scăderi pe bursele europene, cu care Sibex se corelează.
Pe piata futures sibiană, cea mai mare scădere s-a putut observa în sectorul derivatelor valutare.Moneda unica europeană s-a devalorizat trei zile la rând în raport cu dolarul american. Valoarea contractului cu activ suport raportul Eur/Usd a coborât de la 13.841 lei (1,3841 cotaţia din 8 noiembrie) până la 13.469 de lei (1.3469 cotaţia din 16 noiembrie). Pentru a cumpăra sau vinde un contract trebuie depusă o garanţie (marjă) la Casa Română de Compensaţie de aproximativ 300 de lei, aşadar profiturile pentru cei care au ţinut poziţiile de vânzare în această perioadă au fost de peste 100%.
Deprecieri s-au putut observa şi în sectorul indicilor. Dow Jones tranzacţionat pe futures pentru decembrie a pierdut miercuri 189 de puncte, până la 11.851. Cotaţiile în scădere au oferit oportunităţi de câştig vanzătorilor şi în acest caz. Pretţul a oscilat între maximul de 12.175 puncte atins luni şi minimul de 11.666 puncte atins joi.
În sectorul derivatelor pe mărfuri am vazut o evoluţie similară cu cea a derivatelor pe indici. Preţul unciei de aur tranzacţionat pe futures pe prima scadenţă listată a scăzut de la 1.778,8, cotaţie din 14 noiembrie la 1.718,4 cotaţie din 16 noiembrie.
În ultima zi din saptamană, o evoluţie pozitivă a caracterizat piaţa sibiană în corelaţie cu evoluţia principalelor pieţe internaţionale.
În sectorul valutar, s-a putut observa o apreciere a monedei euro faţă de dolar, perechea Eur/Usd fiind cotată în creştere cu 0,42% până la 1,3514 pe scadenţa decembrie 2011.
Futures-ul pe Dow Jones inchis saptamana in crestere cu 0,19% urcand pana la 11.770 puncte.
Aprecieri am vazut şi în sectorul derivatelor pe mărfuri, preţul unciei de aur tranzacţionat pe futures a crescut vineri cu 0,28%, până la 1.723,2.
No comments so far.
Be first to leave comment below.