Concediile de maternitate sunt conditionate de contributia de 0,85%
Pentru ca viitoarele mamici sa poata beneficia de cele trei concedii specifice perioadei in care sunt insarcinate sau in care au nascut deja, trebuie sa se asigure ca au contribuit pe o perioada de minim o luna la stagiul de cotizare pentru aceste beneficii
Multe din viitoarele mamici se confrunta cu dileme referitoare la concediile dedicate perioadei in care sunt insarcinate si la aspectele legale de care trebuie sa aiba grija cand vine vorba de acordarea acestor concedii. De retinut este faptul ca plata unui procent de 0,85% din salariu, efectuata pe cel putin o luna de zile, garanteaza incasarea indemnizatiilor aferente celor trei concedii pe care viitoarea mama le poate primi, fiind de notorietate faptul ca plata acestora este destul de consistenta si contribuie semnificativ la bugetul familiei.
In cazul in care viitoarea mamica este angajata, angajatorul are obligatia de a o informa si de a face plata acestei contributii de 0,85%, iar in cazul in care desfasoara activitati autorizate pe cont propriu, va trebui sa informeze personal autoritatile financiare.
Exceptiile de la regula de 0,85%
Cum mai toate regulile au si exceptii, nici aceasta contributie nu se dezice, astfel ca femeile scutite de contributia de 0,85% sunt cele care au parcurs concediul de maternitate, sunt studente la cursurile unei facultati sau primesc pensie de invaliditate.
Concediul de risc maternal
Tot ceea ce implica ideea de risc trebuie tratat cu o mai mare grija si necesita o protectie sporita, iar riscul maternal reprezinta un motiv consistent pentru a-i fi acordate mamelor drepturi suplimentare. Salariatele insarcinate, cele care au nascut recent sau cele care alapteaza sunt beneficiarii directi ai acestui concediu, fiind indreptatite sa solicite angajatorului, in baza unui document medical, diferite facilitati pentru a-si continua munca in conditii sigure, sau, in cazul in care nu ii pot fi acordate acestea, sa beneficieze de concediu de risc maternal. Acesta se poate acorda integral sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile si, mai ales, nu trebuie sa interfereze cu alte concedii prevazute de lege. Conditia de stagiu nu trebuie indeplinita in acest caz, astfel ca cei 0,85% nu conditioneaza indemnizatia primita in urma perioadei de concediu.
Concediul de maternitate
Daca in perioada de sarcina, deschizatorul de drumuri spre concedii este cel de risc maternal, urmatorul este cel de maternitate, deosebit de important pentru confortul viitoarei sau actualei mamici. Data fiind situatia fiziologica delicata cu care majoritatea femeilor se confrunta, concediul de maternitate, acordat pe o perioada de 126 de zile, vine in ajutorul acestora si le permite odihna necesara, asta pentru a nu intra in travaliu chiar la locul de munca.
Si tatal isi poate lua concediu pentru ingrijirea copilului bolnav
Ultimul din trilogia concediilor este cel pentru ingrijirea copilului bolnav iar de data aceasta protagonista concediului nu mai este doar mama, legea permitand si tatalui sa-si poata lua cateva zile libere de la job pentru a avea grija de micut. Cuantumul indemnizatiilor pentru aceste trei concedii este de 85% din valoarea salariala, care se acorda pentru concediul de maternitate si de ingrijire a copilului bolnav, si de 75% pentru concediul de risc maternal.
Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Mihaela Plesea, alaturi de invitata sa, avocat Dana Barbu, ofera informatii interesante legate de concediul de maternitate pentru cresterea si ingrijirea copilului.
No comments so far.
Be first to leave comment below.