News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

COMPANIILE ENERGETICE DE STAT PIERD ANUAL ZECI DE MILIOANE DE EURO COMPANIILE ENERGETICE DE STAT PIERD ANUAL ZECI DE MILIOANE DE EURO
Please follow and like us:
Pin Share

Producatorii de energie detinuti de stat pierd câteva zeci de milioane de euro în fiecare an din cauza unui alt tip de „baieți deștepți”, cei care exporta electricitate, a declarat avocatul Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Potrivit acestuia, România, prin diverse companii, a ajuns sa importe energie scumpa și sa exporte energie în gol de sarcina, adica ieftina.

„În 2012, am decuplat «baieții deștepți» de la energia Hidroelectrica, denunțând contractele cu traderii de energie, pentru ca statul român, printr-o interpretare abuziva a unor func?ionari din cadrul ANRE, sa le puna pe tava acelorași baieți deștepți un monopol, și anume monopolul exportului de energie. În 2014 vorbim de un export de 8,7 TWh, iar în 2015 de un export de peste 10 TWh. Daca punem o diferența de 2-3 euro la aceasta energie exportata, rezulta ca în fiecare an producatorii de energie, fie vorbim de Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia sau de Hidroelectrica, au fost vaduviți de câteva zeci de milioane de euro în fiecare an, bani care în loc sa intre în buzunarele companiilor statului român, au intrat în aceleași buzunare, ale «baieților deștepți»: Energy Holding, Alpiq-urile, EFT, Renovatio etc”, a declarat Borza pentru Mediafax.

Hidroelectrica a dat în judecata Autoritatea Naționala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) din cauza acestei interpretari.

„Noi am dat în judecata ANRE din cauza acestei interpretari, care nu are niciun fundament legal, pentru ca, în viziunea birocraților de la ANRE, singura piața de energie la nivelul UE care asigura condiții de transparența și competitivitate este piața lui Victor Ionescu (șeful OPCOM, n.r.), de parca ar fi o piața de-a lui Victor Ionescu de la Obor. Nicaieri în textul Legii 123/2012 legiuitorul nu folosește sintagma OPCOM. Legiuitorul, într-adevar, instituie o obligație în sarcina tuturor producatorilor de energie de a oferta întreaga cantitate de energie în mod nediscriminatoriu, transparent și pe o piața concurențiala. Or, oricare din celelalte 27 de piețe de energie din cadrul UE asigura acele exigențe la care face referire textul de lege. Piața de energie din România, ca și BVB, sunt doua dintre cel mai puțin lichide burse din Europa, deci cu atât mai mult celelalte burse europene de energie asigura condiții mult mai bune producatorilor clasici de energie”, a aratat Borza.

Borza a menționat ca în prima instanța judecatorul a dat dreptate Hidroelectrica, apreciind ca interpretarea ANRE contravine atât Legii 123, cât și legislației europene la care România a aderat.

Sursa: stiripesurse.ro

paula craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *