News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

claudia_boghicevici3

Partidul Democrat Liberal cere Guvernului Ponta să îşi asume responsabilitatea pentru emiterea unei ordonanţe de urgenţă neconstituţionale privind sistemul de pensii şi să pună în aplicare imediat decizia judecătorilor Curţii.

Deputatul Claudia Boghicevici, coordonatorul domeniului Muncii şi Protecţiei Sociale în Guvernul Alternativă al PDL, consideră că neconstituţionalitatea Ordonanţei 1/2013, emisă pe picior de Guvernul USL, arată cât se poate de clar dispreţul Cabinetului Ponta faţă de pensionarii pe care i-a amăgit tot timpul cu promisiuni.

„Guvernul USL a încercat pur şi simplu să îi înşele pe pensionari. Pe faţă, guvernanţii îi îmbrobodeau că vor pune în aplicare Legea 263 dată de PDL, în spate făceau de fapt calcule cinice despre cum să le taie pensionarilor din indexările cuvenite. Decizia CCR denunţă astfel populismul şi cinismul de proporţii ale acestui Guvern faţă de pensionari. Se vede clar că USL îi tratatează pe pensionari ca pe un experiment şi atât”, spune Claudia Boghicevici.

Deputatul PDL evidențiază demagogia ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, care a început să atribuie altora vinovății, deși motivarea Curții Constituționale nu a fost încă publicată. ”Curtea a declarat neconstituţională Ordonanţa 1 din 2013 dată de guvernul Ponta şi nu Legea 263 a pensiilor dată de guvernul Boc. Doamna Câmpeanu ar trebui să explice de ce un act normativ emis de Guvernul USL din care face parte – OUG 1/2013 – este declarat neconstituţional. Este vorba de simplă incompetenţă sau şi de rea-voinţă? Curtea Constituţională a clarificat faptul că prevederile din ordonanţa Guvernului Ponta privind aplicarea indicelui de corecţie pentru cei care au iesit la pensie în intervalul  ianuarie 2011- ianuarie 2013, precum şi data de la care se aplică indicele de corecţie pentru această categorie de pensionari sunt neconstituţionale. Rezultatul acestei decizii este că Guvernul USL este obligat să plătească celor care au ieşit la pensie în perioada 2011-2013 sumele cuvenite ajustate cu indicele de corecţie al punctajului şi pentru intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2013 ”, afirmă Claudia Boghicevici. Ea subliniază că, oricare ar fi răspunsul la această întrebare, ”istoricul mediocru al Marianei Câmpeanu la conducerea Ministerului Muncii este de notorietate. Astfel – arată Claudia Boghicevici – punctul de pensie nu este de 45% din salariul mediu brut, aşa cum au promis useliștii în timpul campaniei electorale. Pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut cu numai 4,4% sub guvernarea USL, de la 778 de lei în luna aprilie 2012 la 812 de lei în martie 2013, în condiţiiile în care inflaţia medie anuală a fost de 4,95%. Tot USL a promis că va elimina elimina calcularea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate la pensiile între 740 lei și 1000 lei, dar pensionarii au rămas cu încă o promisiune neonorată. Mai mult, le sunt calculate contribuţii de asigurări de sănătate veniturilor suplimentare obținute din chirii sau din agricultură. Nu în ultimul rând, la rectificările bugetare din acest an, guvernul USL a tăiat cei mai mulți bani exact de la Ministerul Muncii: 1,6 miliarde lei – 1,1 miliarde în iulie, 520 milioane în octombrie – bani care puteau fi investiţi în măsuri active pentru crearea de noi locuri de muncă, menționează Claudia Boghicevici.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *