Sudura implică o activitate minuțioasă, la care este nevoie de un nivel înalt de atenție și pregătire. Un sudor profesionist trebuie să se asigure că în trusa de bază are toate instrumentele, uneltele și echipamentele necesare pentru o lucrare.
Iată câteva dintre lucrurile principale care se află în trusa oricărui sudor, indiferent dacă acesta activează la nivel de hobby sau profesional:
Accesorii pentru sudat
Cablurile de sudură și cleștii de masă sunt printre cele mai importante accesorii pentru sudat și pentru aparatele de sudură. Un cablu de sudură se alege în funcție de lungimea de care ai nevoie pentru libertatea de mișcare. Acesta asigură legătura dintre aparatul de sudura și portelectrod.
Cleștii și clemele de sudare sunt esențiale, deoarece fixează bucățile de metal, evitând astfel riscul de a se mișca în procesul de sudare. Aceste accesorii se aleg în funcție de complexitatea lucrării și de nivelul la care activează sudorul, profesionist sau hobby.
Cască de sudură
Echipamentul de protecție și accesoriile din această categorie nu pot lipsi din arsenalul oricărui sudor. Casca de sudură este o piesă crucială care protejează fața și ochii de lumina intensă și căldura generată de sudare. Casca se alege în funcție de dimensiuni și de câmpul vizual pe care îl permite când este purtată.
Vizibilitatea trebuie să fie perfectă în timpul procesului de sudare, deoarece acesta implică riscuri majore pentru siguranța proprie. De asemenea, nu trebuie să existe spațiu între cască și față suficient de mare încât să permită pătrunderea scânteilor spre piele.
Ciocane
Ciocanele sunt folosite la sudură pentru a îndepărta reziduurile și excesul de material rămas în urma sudării diverselor piese din metal. Ciocanul ideal pentru sudură este ușor de manipulat, are un mâner cu specificații antișoc și este fabricat dintr-un material rezistent la uzură.
Mănuși
Mănușile sunt la fel de importante precum casca și fac parte din echipamentul obligatoriu al unui sudor. Indiferent că acesta lucrează câteva minute sau câteva ore, mănușile pentru sudură nu trebuie să lipsească. Acestea protejează pielea de căldura radiată de aparatul de sudură, dar și de contactul cu piese de metal care se pot desprinde în proces.
Materialul din care sunt realizate mănușile de sudură este unul foarte gros, dar flexibil și izolant, pentru a nu lăsa căldura să pătrundă spre piele. Alegerea mănușilor se face în special în funcție de dimensiuni. Mărimea trebuie să fie una perfectă, altfel există riscul de a reduce precizia sudurii.
Aparat de sudat
Nu în ultimul rând, cea mai importantă piesă din trusa unui sudor este aparatul de sudat. Există mai multe tipuri de aparate, care se împart în trei categorii: MMA, TIG și MIG.
Pentru proiectele personale de tip hobby și pentru reparații casnice, un aparat de sudură MMA este potrivit, deoarece este ușor de folosit și nu generează un nivel foarte mare de căldură. Aparatele MIG se recomandă intermediarilor, precum sudorii în devenire sau studenții și cele TIG sunt dedicate profesioniștilor.
O trusă completă asigură finalizarea cu succes a proiectelor și realizarea acestora la cel mai înalt nivel. Așadar, fiecare sudor trebuie să se asigure că poate oferi toate aceste avantaje prin munca pe care o întreprinde, dar și prin felul în care se pregătește.
No comments so far.
Be first to leave comment below.