Hormonii au un rol esenţial pentru corpul uman, au grijă de reglarea somnului, influenţează creşterea şi dezvoltarea și sunt responsabili pentru starea noastră psihică. Iar rolul lor nu se opreşte aici.
Ne protejează de răceli
Un studiu publicat in American Journal of Physiology spune că estrogenul, un homon sexual, protejează împotriva virusului gripei. Cercetarea a arătat că femeile sunt mai ferite de gripă cu două săptămâni înainte de ciclu.
Este, de asemenea, posibil ca femeile care iau anumite anticoncepţionale, cele care fac tratamente de fertilitate sau terapie hormonală să fie mai protejate de virusul gripal.
Întăresc oasele
„Estrogenul este esenţial pentru rezistenţa osoasă „, spune Liz Lyster, medic obstetrician la o clinică din Foster City, SUA, citată de prevention.com.
Potrivit acesteia, când eşti tânăr și ai un nivel mai ridicat de estrogen, acest hormon stimulează activitatea osteoblastică, ajutând la întărirea masei osoase.
Atunci când nivelul de estrogen scade, după menopauză, oasele devin mai fragile şi sunt mai predispuse la fracturi. Acesta este motivul pentru care după menopauză femeile au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză. Este importat ca organismul să nu ducă lipsă de calciu şi vitamina D.
Îmbunătăţesc starea de spirit
Testosteronul este cunoscut pentru că ajută la creşterea nivelul de dopamină, un neurotransmiţător care te face să ai o stare de spirit mai bună şi îmbunătăţeşte concentrarea.
Femeile cu un nivel mai ridicat de testosteron tind să aibă mai puţine stări depresive, au o mai mare încredere în ele şi nu trec uşor de la o stare la alta.
Pentru un somn liniştit
Hormonii sunt impicaţi şi în reglarea somnului. Un nivel scăzut al progesteronului duce la insomnie, stări de nelinişte şi anxietate, cât şi la dereglări ale ciclului menstrual.
Sursa: clicksanatate.ro
No comments so far.
Be first to leave comment below.