În ziua de 26.10.2012, Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranţa Alimentelor Arad a diagnosticat rabia, pentru o probă provenind de la un cadavru de pisică, primit de la Circumscripţia Sanitară Veterinară de asistenţă Ghioroc.
Conform notei de însoţire, în data de 22.10.2012 pisica şi-a muşcat stăpânul, iar în data de 25.10.2012 animalul a fost găsit mort în curte.
Cadavrul a fost prelevat şi adus la Laboratorul Sanitar Veterinar Arad în vederea investigaţiilor, cu diagnostic prezumptiv de rabie.
În urma testelor de laborator, s-a stabilit diagnosticul de rabie, laboratorul emiţând şi buletinul de analiză în acest sens.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad a informat Direcţia de Sănătate Publică Arad despre confirmarea cazului pozitiv de rabie, precum şi datele persoanei care a fost muşcată, pentru a institui măsurile de profilaxie în acest sens.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad a întocmit Planul de măsuri privind combaterea focarului de rabie şi a declarat oficial boala.
Conform Planului de măsuri s-a dispus:
– constituirea Unităţii de sprijin la nivelul Primăriei Ghioroc, ca parte componentă a Centrului Local de Combatere a Bolilor pentru punerea în aplicare a măsurilor de combatere conform Ord.Presedintelui ANSVSA nr.29/2008;
– informarea populaţiei cu privire la semnele clinice ale animalelor infectate cu virusul rabiei, căile de transmitere ale acestei boli şi obligaţia deţinătorilor de animale de a înştiinţa medicii veterinari şi primăria despre orice suspiciune de boala sau mortalitate la animale. Interdictia jupuirii animalelor moarte şi a celor cu semne clinice de boală;
– vaccinarea profilactică contra rabiei a câinilor şi pisicilor, existente în focarul de boală şi din exploataţiile aflate în zona de protecţie (loc.Ghioroc) şi în zona de supraveghere (loc.Cuvin şi loc.Miniş);
– vaccinarea cu momeli vaccinale a vulpilor de pe fondul de vânătoare nr.32 Ghioroc;
– punerea sub restricţie a mişcării animalelor şi supravegherea prin inspecţie timp de 14 zile a stării de sănătate a animalelor existente în exploataţia incriminată;
– decontaminarea zonei din exploataţia incriminată, în care a fost ţinută şi a murit pisica diagnosticată cu rabie.
No comments so far.
Be first to leave comment below.