Cancun 2010 – politica europeană transpusă la nivel mondial
Curiozitati 30 noiembrie 2010 admin 0
În cursul acestei săptămâni, liderii lumii se reunesc la Cancun, în Mexic, pentru a încerca să ajungă la un acord legal obligatoriu privind limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Mai multe rapoarte ONU avertizează asupra consecinţelor negative ale unei creşteri a temperaturii globale cu mai mult de 2 grade. Deputaţii europeni din Comisia pentru mediu susţin angajamentul ONU şi UE de reducere a gazelor cu efect de seră cu 20% în următorul deceniu.
„Schimbările climatice sunt cu siguranţă cele mai mari provocări ale omenirii din zilele noastre. Din păcate, aşeptările conferinţei de la Cancun sunt oarecum timide din cauza eşecului de la Copengaha. La Copenhaga s-a prevăzut ca ţările dezvoltate să susţină prin mijloace diferite planurile de acţiune ale ţărilor în curs de dezvoltare în vederea combaterii efectelor schimbărilor climatice. Cu toate acestea, efectele crizei economice care se resimt cu precădere la nivelul statelor UE ne obligă să ne concentrăm pe alte priorităţi”, afirmă europarlamentarul arădean în cadrul dezbaterii privind Rezoluţia referitoare la Conferinţei schimbărilor climatice de la Cancun.
Acesta apreciază că la Cancun, UE trebuie să îşi exprime o poziţie comună cu privire la obiectivele pe care le are de atins şi să ţină cont de faptul că succesul Strategiei 2020 este condiţionat de îndeplinirea obiectivului schimbărilor climatice.
„Subliniez în acest sens rolul parteneriatelor ce urmăresc dezvoltarea potenţialului de energie sustenabilă la nivelul regiunilor UE. Totodată încurajarea regiunilor în vederea utilizării potenţialului specific regenerabil trebuie să constituieuna dintre priorităţile noastre. Mă bucur că insistenţele mele cu privire la programul «Casa Verde» au prins la arădeni. Insist, de asemenea, să promovăm proiectul «automobilul electric» la nivel european, mai întîi ca exemplu, iar apoi ca alternativă la combustibilul clasic al automobilelor. Cred că fiecare europarlamentar trebuie să contribuie, prin promovarea programelor de energie alternativă, la ameliorarea impactului gazelor cu efect de seră, în interiorul Uniunii Europene. Doar atunci când problema va fi rezolvată în interiorul Uniunii, putem vorbi de o extindere reală şi concretă a influenţei europene în celelalte ţări din lume”, a mai afirmat Matula.
No comments so far.
Be first to leave comment below.