Când te pregătești pentru o călătorie în străinătate, ai multe lucruri de făcut, de la obținerea pașapoartelor sau vizelor (în cazul în care vizitezi alt continent față de Europa), până la găsirea cazărilor ideale pentru bugetul tău. Dar cum vei plăti pentru orice lucru odată ce vei ajunge la destinație?
Românii au nevoie să-și schimbe moneda națională într-o monedă acceptată de țara vizitată, de obicei euro, având în vedere utilizarea preponderentă. Desigur, acesta nu este mereu cazul întrucât nu toate țările din Europa au adoptat o monedă de circulație internațională.
Cu toate acestea, schimbul monedei naționale pentru alte valute poate fi un pic dificil. Află în rândurile de mai jos cum și unde să schimbi valuta pentru a obține cel mai bun curs și pentru a minimiza taxele și comisioanele de conversie.
Cum schimbi valută?
Fie că mergi la un chioșc de schimb valutar din țara pe care o vizitezi, procesezi un schimb prin sucursala bancară la care ai cont sau soliciți moneda online – toate operațiunile funcționează în același mod:
- Soliciți o altă monedă decât cea pe care o folosești zi de zi;
- Instituția la care apelezi procesează schimbul pe baza cursului valutar, conform BNR actualizat la zi și își adaugă propriile comisioane;
- Plătești suma datorată în moneda națională, de obicei în numerar, și primești echivalent suma solicitată în cealaltă monedă.
Dar locul în care alegi să faci schimbul valutar ar putea face o mare diferență între câți bani plătești și câți bani primești ca echivalent pentru suma oferită, doar că în altă monedă.
Unde schimbi valuta la cel mai avantajos curs valutar?
Ca o regulă generală, cu cât locul unde poți schimba valuta este mai convenabil, cu atât este mai rău cursul de schimb – adică poți pierde o sumă de bani consistentă în conversia unei monede în alta.
Aeroporturile, locurile turistice și hotelurile din străinătate, de exemplu, sunt unele dintre cele mai nerecomandate locuri pentru realizarea schimbului valutar. Vizitarea sucursalei bancare unde ai înregistrat sau nu un cont bancar este o opțiune considerabilă, dar te poate costa suplimentar în continuare. Verifică, mai întâi, care este cursul valutar al principalelor bănci actualizat la zi, înainte de a lua o decizie.
Printre cele mai bune locuri unde poți schimba valuta la cel mai avantajos curs valutar sunt casele de schimb valutar fizice și cele online. În cazul caselor de schimb online, acestea sunt o opțiune și mai convenabilă, rapidă și confortabilă, întrucât tot procesul se poate efectua direct de pe canapea.
Cu toate acestea, cel mai important aspect pentru a ieși în avantaj în schimbul valutar este să analizezi piața monedelor care fluctuează de la o zi la alta. Poți să-ți dai seama care e cel mai bun moment din săptămână să cumperi sau să vinzi o monedă, asemenea celorlalte active, cum sunt stocurile și metalele prețioase.
Poți verifica cum se schimbă cursul valutar de la o bancă la alta ca să-ți dai seama la ce instituție financiară apelezi pentru conversia avantajoasă a monedelor. Iar toate aceste pregătiri și planificări nu-ți vor aduce decât beneficii pentru excursie: îți vei menține bugetul de călătorie!
Servit prea rece, tăiat cu un cuțit, supra-asezonat… Un specialist ne povestește despre cele mai frecvente erori la degustarea acestei ilustre brânze italiene. Și secretele pentru a-i savura cel mai bine aromele.
O mâncare frugală râvnită, mozzarella nu are nevoie de prezentare. Această bijuterie artizanală a avut atât de mult succes în ultimii treizeci de ani încât producția sa s-a răspândit cu mult dincolo de Italia natală. Dacă credem că o știm pe de rost, totuși facem frecvent anumite greșeli atunci când o introducem în meniurile noastre. Alessandra Pierini, fondatoarea RAP, un fermecător magazin alimentar specializat în produse italiene din arondismentul 9 din Paris, este specialistă. Autoare a cărții Mozzarella: zece moduri de a o prepara, ea enumeră greșelile de evitat pentru a gusta așa cum trebuie această brânză mult iubită.
Asemănări între mozzarella di bufala și mozzarella di fior di latte
Când cumpărăm, avem tendința de a nu diferenția fior di latte mozzarella de cea cunoscută sub numele de di bufala. Cu toate acestea, nu sunt aceleași brânzeturi, nu sunt făcute din același lapte și nu au aceleași texturi. „În sudul Italiei, mozzarella di Bufala este produsă din laptele de bivolițe”, acest animal robust originar din regiunea Campania. Laptele este mai gras și mai bogat în nutrienți decât cel al vacilor. „Exterior este mai ferm, dar miezul este mai moale și mai cremos. Vizual, mozzarella are o compozitie usor neregulata si cand o tai aproape ca ai impresia ca auzi un zgomot; de parcă ar fi ruptă o crustă”, descrie specialistul. Este protejat de denumirea de origine protejată „mozzarella di Bufala Campana”. La rândul său, Fior di latte este produs cu lapte de vacă, care este mai puțin gras. Brânza este așadar „mai fermă și mai elastică”.
Aruncați lichidul de protecție
În Italia se numește liquido di governo. Acesta este lichidul în care se păstrează aluatul. „Nu este doar apă de la robinet. Este specific fiecărei fabrici de brânzeturi deoarece se realizează în funcție de PH-ul (unitatea de măsură a acidității) brânzeturii produse. Acest lichid de gardă, făcut din apa folosită pentru a face mozzarella, mai conține lapte și fermenti”. A-l arunca înseamnă a risipi! „O poți folosi și în alte preparate culinare, precum risotto, trebuie doar să-l torni în bulion. În caz contrar, având în vedere toți nutrienții săi, poate fi turnat în plante și grădini de legume pentru a stimula creșterea.
Rupeți mozzarella
„Este o brânză de paste filata, așa că trebuie să o rupi cu mâinile”, informează Alessandra Pierini. Pentru că este o minge de brânză italiană se savurează în doi, specialistul recomandă „pur și simplu să o despici în jumătate cu degetele”, apoi fiecare își mănâncă jumătatea. Dacă o folosim pentru o salată, o rupem chiar în ultimul moment, altfel scapă toată apa”. Fior di latte mozzarella poate fi tăiată în felii. „Datorită compoziției sale mai robuste și mai puțin cremoase, susțin mai mult tăierea”.
Mănâncă rece
„Pe măsură ce aluatul se toarnă, compoziția brânzei se modifică sub efectul frigului, filamentele acesteia îngheață, iar grăsimea își schimbă structura, subliniază specialistul. În plus, este o brânză proaspătă, așa că aromele sale sunt foarte subtile și frigul le camuflează ușor. În practică, se scoate cu 30 de minute înainte de a o gusta. De asemenea, puteți scufunda punga care conține mozzarella în apă călduță pentru a o reîncălzi”.
Nu sunt indicate condimentele
Pesto, ulei de măsline, sare, piper… Specialistul nu vede nicio problemă cu condimentele, dar avertizează împotriva supradozajului. „Când cumperi o mozzarella artizanală, obiectivul este să redescoperi gustul laptelui, al smântânii, al fermei, al animalului și al vegetației cu care se hrănea”, comentează Alessandra Pierini.
În mod ideal, italianul ar merge chiar atât de departe încât să scoată în afara legii sarea. „Mozzarella o conține deja și scoate apa. Dacă o sărați cu treizeci de minute înainte de a o servi, s-a terminat, mozzarella va fi apoasă”.
Gătiți mozzarella di Bufala
„Un pizzar bun nu folosește niciodată mozzarella di Bufala pe o pizza pe care urmează să o pună la cuptor”. Pentru Alessandra Pierini, ca pentru orice italian, a găti această mozzarella este o blasfemie. „Pizzarul o rupe la servire, imediat după gătire. Imediat ce atinge pizza, se lasa usor, fara a-si elibera toata apa. Pentru un preparat fierbinte, este mai bine să optați pentru fior di latte care este mai potrivit. Dar nici nu este ideal. „Nu suportă gătitul pentru că nu are suficientă grăsime, se va rumeni foarte repede”. Cu toate acestea, unele rețete necesită gătirea brânzei, cum ar fi mozzarella în carrozza, o versiune originară din sudul La Botte. În timp ce unii recomandă să o stoarceți înainte de gătit pentru a extrage puțin lichid, Alessandra Pierini nu este de aceeași părere. „Riscăm să ne pierdem gustul. Personal, am lăsat să stea într-o strecurătoare. Cu aer, se va întări puțin la suprafață, dar își va păstra lichidul în interior”.
Mănâncă doar vara
Oricât de surprinzător ar părea, mozzarella este o brânză de iarnă. „Dacă am urma anotimpurile și l-am produce așa cum o fac fermierii, am fi lipsiți de el vara. În acest anotimp, laptele bivolilor este rezervat puilor lor, născuți de Paște. Astăzi, sistemele de rotație și înlocuitorul de lapte ne permit să ne bucurăm de el pe tot parcursul anului. Deci nu este nevoie să te desfați de ea în timpul sezonului rece. „O mozzarella servită cu legume de iarnă la abur este delicioasă, sugerează Alessandra Pierini. Se poate manca cu varza romanesco sau chiar cu morcovi…” Ce schimbare față de clasica “tomate-mozzarella”.
Mihai Fifor : Pachetul de masuri al PSD „Sprijin pentru România 2”
PoliticaUltimele stiri 31 august 2022 0
„La baza acestui pachet a stat ideea de a face o distribuție justă și echitabilă a resurselor către cetățenii care o duc greu, dar și către companiile românești. Pentru că această criză o putem traversa doar împreună, iar PSD nu va lăsa niciodată pe nimeni în urmă.
3 măsuri importante:
Creșterea salariului minim de la 2.550 la 3.000 de lei (din care 200 de lei neimpozabili)
Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023.
ESTE O MĂSURĂ NECESARĂ PENTRU CREȘTEREA SALARIILOR DIN MEDIUL PRIVAT!
Creștere NETĂ: + 343 de lei (de la 1.524 lei în prezent, la 1.867 lei).
Majorarea pensiilor cu cel puțin 10%.
Astfel, punctul de pensie va crește de la 1.586 lei, la 1.746 lei (+160 lei), iar pensia minimă crește de la 1.000 de lei la 1.100 de lei (+100 lei).
Această majorare este cu mult peste obligația legală de a indexa pensiile cu 5,1%.
Premii de excelență pentru elevii și profesorii antrenori medaliați la olimpiadele internaționale
Premii de 5.000, 8.000 și 10.000 de euro pentru elevii care obțin medalii de bronz, argint și aur la olimpiadele internaționale.
Premii de 2.500, 4.000 și 5.000 de euro pentru profesorul antrenor al elevilor care obțin medalii de bronz, argint și aur.”, afirmă președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor.
Festivalul „Rock Maris“, ediția 2022, la Arad
CulturaUltimele stiri 31 august 2022 0
Festivalul „Rock Maris“ va fi organizat în primul sfârșit de săptămână din luna septembrie, în zona Port Arthur, cu scopul de a promova muzica rock dar și o zonă turistică atractivă din oraș.
Astfel, în 2 – 3 septembrie, sunt programate două concerte cu soliști renumiți ai muzicii de gen, printre care „Compact“, „Timpuri Noi“, „Semnal M“, „Rezident Ex Reloaded“.
Concertele vor începe în fiecare seară la ora 19.00.
Port Arthur este o zonă situată pe Malul Mureșului, în care peisajele naturale se îmbină cu ofertele culinare și de relaxare, care, în ultimii ani a fost căutată în special de arădenii care și-au dorit să petreacă timpul liber într-o oază de liniște dar și de turiștii atrași de natură.
Festivalul este organizat de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad.
PROGRAM:
Vineri, 2 septembrie 2022, ora 19.00
Rezident Ex Reloaded
Semnal M
B-Ton
Dragoș Moldovan
Progresiv A
Sâmbătă, 3 septembrie 2022, ora 19.00
Compact
Timpuri Noi
Dirty Slippers
The Bandits
Ribozom
Separarea, reținerea și îndepărtarea uleiurilor și a grăsimilor din apele uzate este astăzi mai simplă ca oricând. Cunoscute ca fiind responsabile pentru colmatarea conductelor, apariția mirosurilor neplăcute sau impactul devastator pe care îl au asupra mediului natural, substanțele grase pot fi eliminate cu ajutorul unui echipament specific, adaptat la nevoile operaționale. Separatorul de grăsimi evacuează în mod regulat reziduurile din sistemul de canalizare și oferă cele mai bune condiții pentru utilizarea chiuvetei din bucătărie ori a mașinii de spălat. Iată care sunt principalele avantajele ale unui produs bine ales:
-
Este fabricat din materiale rezistente
Cele mai bune separatoare de grăsimi sunt realizate din polietilenă, oțel inoxidabil sau GRP (Glass Reinforced Plastic). Primul dintre acestea este ecologic și are o rezistență excelentă la coroziune. În plus, se întreține cu ușurință și are o greutate redusă. Oțelul inoxidabil face față mai bine temperaturilor înalte, nu prezintă pericol de incendiu, respectă cerințe ridicate de igienă și rezistă excelent la solvenții organici sau șocuri mecanice. Poliesterul armat cu fibră de sticlă are o durată de viață foarte lungă, rezistă la apă, substanțe chimice și coroziune.
2. Previne înfundarea țevilor de scurgere
Grăsimile sunt mai ușoare decât apa. Atunci când deșeurile evacuate conțin multe substanțe grase și uleiuri, acestea nu sunt eliminate odată cu lichidul, ci se acumulează pe suprafața conductelor. În acest fel, apar depozitele lipicioase care blochează țevile de scurgere și deteriorează sistemul de canalizare. Un separator de grăsimi păstrează conductele curate și previne colmatarea acestora.
3. Te ajută să economisești bani
Un asemenea echipament te costă mai puțin decât curățarea conductelor sau schimbatul țevilor. De asemenea, produsul se instalează foarte ușor și necesită o întreținere minimă, astfel că nu trebuie să pierzi timp și bani pentru asamblarea și folosirea sa.
4. Combate mirosurile neplăcute
În timp, particulele grosiere care se depun pe țevi intră în stare de fermentare. Când apare descompunerea biochimică, acestea emană un iz persistent și foarte neplăcut. Mai mult, compușii care rezultă din oxidarea acizilor grași pot distruge și chimic materialul din care este fabricată conducta. Prin montarea unui separator de grăsimi, apele reziduale nu mai pun în pericol sistemele de drenaj, asigură un flux liber de lichid și nu mai contribuie la formarea mirosurilor deranjante.
5. Reduce impactul asupra stațiilor de epurare
Separatorul de grăsimi filtrează și pretratează apele menajere contaminate cu substanțe grase de origine vegetală sau animală. Acest lucru este extrem de benefic pentru stațiile de epurare deoarece prezența grăsimilor la suprafața apei în bazinele de epurare și capacitatea lor de a umecta nămolul activ împiedică schimbul liber de oxigen. Prin urmare, crește timpul de curățare a fluidului, iar grăsimile sunt greu digerabile de către microorganisme și necesită mijloace speciale de îndepărtare.
6. Protejează mediul înconjurător
Grăsimile și uleiurile care ajung în sol ori în pânza freatică au un efect extrem de nociv. Separatorul are un principiu de funcționare foarte simplu, în conformitate cu principiul decantării sau cel de gravitație: particulele ușoare de grăsimi se ridică la suprafață, iar cele grele din apele uzate coboară în partea inferioară a dispozitivului.
7. Are multiple domenii de aplicare
Acest echipament poate fi utilizat în gospodării, hoteluri, baruri, fabrici, restaurante, cofetării, abatoare sau unități de procesare a alimentelor. De altfel, separatorul de grăsimi este obligatoriu pentru companiile producătoare de ape uzate contaminate cu substanțe grase. Agenții economici și locuitorii rezidențiali pot instala sistemul sub chiuvetă ori într-o cameră tehnică pentru ca reziduurile lor să nu ajungă în natură.
Un separator de grăsimi bine ales poate fi montat în orice spațiu în care este necesară separarea grăsimilor și a uleiurilor din apele menajere uzate. O adevărată soluție inovatoare, acesta protejează mediul, asigură o mai bună funcționare a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare.
Dacă în perioada verii poți găsi tot felul de joburi cu bani frumoși, atunci când sezonul estival se încheie (și vacanțele, și vremea de plajă) piața muncii se restrânge destul de mult, mai ales dacă nu ai studii de specialitate într-un domeniu foarte bine plătit.
Însă, nu este cazul să te impacientezi, chiar dacă sezonul estival a ajuns la final. Există și joburi pe care le poți avea în perioada rece a anului și care își pot aduce venituri mari, poate chiar mai mari decât un loc de muncă de sezon.
În materialul următor vei găsi câteva idei de joburi pe care le poți încerca în orice perioadă a anului, locuri de muncă care și-ar putea aduce venituri mari, mai ales dacă te vei strădui să devii cea mai bună și să muncești cu seriozitate.
Iată ce joburi poți încerca în această toamnă
Cum serile lungi pe plajă au rămas doar o amintire, este momentul să îți găsești un job care îți poate aduce bani frumoși în orice perioadă anului. Însă, pentru a avea succes la noul loc de muncă, este important să îți placă ceea ce faci.
Așadar, o cale sigură spre succes (inclusiv către cel financiar) este să te gândești foarte bine la ceea ce îți place să faci, care sunt hobby-urile tale și acesta să fie punctul de plecare în căutarea unui nou job.
Îți plac culorile și ai un simț aparte atunci când combini nuanțe diferite? Îți place să te machiezi chiar și atunci când stai doar în casă? Prietenele tale apelează mereu la ajutorul tău atunci când au un eveniment și își doresc un machiaj impecabil? Dacă ai răspuns cu da la aceste întrebări, atunci poți să fii sigură că jobul de make-up artist este făcut pentru tine. Acest job îți va poate aduce câștiguri importante, mai ales dacă vei deveni o adevărată profesionistă care va putea realiza orice tip de make-up. Oricât de mult talent ai avea, nu ezita să faci și un curs de make-up artist, acesta îți va oferi siguranța profesionalismului și orice salon se va bucura să te angajeze și să îți ofere un salariu pe măsura talentului tău.
Ești o fire veselă, sociabilă, adori să vorbești cu oameni noi? Îți place să fii admirată, să arați mereu bine și te simți extraordinar atunci când cineva te complimentează? Dacă și tu ai aceste trăsături, un job într-un studio chat va fi o alegere excelentă pentru tine, mai ales că specialiștii de la Gloria-agency.ro vor fi alături de tine și te vor ajuta să devii cea mai bună în meseria ta, transformându-te într-un adevărat star, care arată uluitor și care are înceredere în calitățile ei. Nici partea financiară nu este deloc de neglijat, veniturile tale vor fi considerabile, iar cu cât vei munci mai mult și vei deveni mai bună în ceea ce faci, vei reuși să câștigi o adevărată avere cu care îți vei putea realiza toate visele.
Dacă și tu ești în căutarea unui nou job, nu ezita să pui în practică sfaturile din materialul de mai sus pentru a obține locul de muncă pe care ți-l dorești.
Sursa foto: Pexels.com