„Oratoriul Bizantin de Paşti – Patimile şi Învierea Domnului”, la Filarmonica de Stat Arad
CulturaUltimele stiri 21 aprilie 2022 0
Filarmonica de Stat Arad a programat pentru 21 aprilie 2022, la ora 19.00, concertul „Oratoriul Bizantin de Paşti – Patimile şi Învierea Domnului” – de Paul Constantinescu, la Sala Palatului Cultural.
Absent mai bine de un deceniu din profilul programelor concertistice de la Filarmonica din Arad, genul oratorial se regăseşte acum în calendarul lunii aprilie, odată cu tema spirituală a Săptămânii Mari, prin „Oratoriul Bizantin de Paşti – Patimile şi Învierea Domnului” de Paul Constantinescu, spectacolul fiind dirijat de Matei Pop, iar dirijorul corului fiind Robert Daniel Rădoiaş, conform site-ului https://www.filarmonicaarad.ro/.
„Cu o componentă culturală şi religioasă comparabilă cu aceea a partiturilor de tradiţie apuseană, sublim esenţializată în ópusurile bachiene ale secolului baroc, partitura concentrează toate eforturile ansamblurilor de scenă – corul academic, orchestra simfonică şi corpul de solişti – implicându-le într-un complex dramaturgic lipsit de precedent”, scrie site-ul amintit în prezentarea spectacolului.
Din distribuţia concertului fac parte artiştii David Buzgău, Sorina Silvia Munteanu, Cristian Ardelean, Mirela Cusursuz, Victor Aciocârlănoaiei, Mirela Cusursuz, Denisa Bădăi, Sorina Silvia Munteanu, Lucia Aioanei, Adrian Bughi, Andrei Ormanji.
Într-un interviu din anul 1943, care preceda prima versiune a oratoriului, prezentată în premieră trei ani mai târziu, sub bagheta lui George Enescu, Paul Constantinescu se referea la sursele sale de inspiraţie, un material tematic conceput de preotul I.D. Petrescu, profesor de Istoria muzicii orientale şi de Paleografie bizantină la Facultatea de Teologie din Bucureşti:
„Toate corurile şi ariile acestui oratoriu sunt documente din secolul al XIII-lea, afară de ‘Aleluia’ de la începutul părţii a doua şi de finalul părţii a treia (‘Prohodul’), două documente din secolul al XVII-lea. (…) Ca şi Bach, am început de la ‘Ziua azimilor’ (‘Cina cea de taină’) şi am continuat până la ‘Îngropare’. Am căutat să redau tot hieratismul textului, într-o tehnică destul de modernă, care să nu schimbe caracterul esenţial al documentului. Greutatea a fost găsirea corespondenţelor în muzică ale ethosului evanghelic, astfel ca muzica să aibă în acelaşi timp şi un sens dramatic.”, menţionează site-ul Filarmonicii din Arad.
Finalizată în 1948, a doua versiune adaugă fondului sonor existent teme psaltice din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, Calvarul, Moartea şi Îngroparea fiind urmate de tabloul sonor al Învierii.
„Reculegere, meditaţie, înălţare sufletească, ‘Oratoriul Bizantin de Paşti’ ne aşează în Joia Mare din Săptămâna Patimilor în faţa uneia dintre cele mai solicitante teme de muzică sacră, o partitură unică, de mare preţ, pentru noi şi pentru întreaga spiritualitate românească”, mai scrie site-ul https://www.filarmonicaarad.ro/.
19 aprilie – Ziua poeziei şi a minţii creative, dar şi a usturoiului şi a rufelor întinse la uscat
Curiozitati 19 aprilie 2022 0
Ziua poeziei şi a minţii creative
Ziua poeziei şi a minţii creative (#PoetryAndTheCreativeMindDay) este dedicată acelor minţi care au împins înainte societatea de-a lungul istoriei, prin inovaţie şi artă. Prin poezie şi artă în general, aceste minţi au reprezentat o provocare faţă de ceea ce era considerat posibil sau social acceptabil şi au împins societatea înainte.
Această zi reprezintă o bună oportunitate de a reciti acele poezii care te-au influenţat odinioară sau de a-ţi aşterne la rândul tău gândurile pe hârtie sau în culori, pe şevalet.
Poezia poate lua numeroase forme, de la pentametrul iambic shakespearian, până la structura rigidă a poeziei japoneze Haiku sau la rimele naive ale poeziilor şi cântecelor pentru copii. Din acest motiv, poezia reprezintă o modalitate concretă, foarte puternică, de a-ţi exprima gândurile şi emoţiile şi de a le împărtăşi cu ceilalţi.
Ziua rufelor întinse la uscat
O activitate atât de prozaică cum este întinsul rufelor pe sârmă, la uscat, împarte ziua de 19 aprilie cu poezia. Însă Ziua rufelor întinse la uscat (#HangingOutDay) se adresează celor care doresc să găsească o modalitate mai comodă şi mai eficientă de a-şi usca rufele, respectând mediul înconjurător. Astfel, prin această zi suntem încurajaţi să întindem rufele la uscat în loc să apelăm la uscătoarele pe bază de gaz sau electricitate.
Ziua usturoiului
Ziua de 19 aprilie a fost aleasă în Statele Unite să reprezinte şi ziua usturoiului (#GarlicDay) – un ingredient care dă gustul pentru numeroase preparate culinare, un antibiotic natural cu proprietăţi de conservare a hranei într-o perioadă în care nu existau frigidere şi în acelaşi timp şi un element al mitologiei şi folclorului din numeroase ţări.
Usturoiul este considerat unul dintre cele mai importante ingrediente naturale folosite în istorie de cele mai diverse societăţi şi culturi. Primele date despre usturoiul sălbatic datează de peste 5000 de ani, din Asia Centrală. Deşi în prezent usturoiul este considerat o parte semnificativă a bucătăriei mediteraneene, vechii romani nu-l foloseau, cu excepţia soldaţilor din legiunile romane care mâncau usturoi pentru a prinde curaj în faţa inamicului, după cum menţionează site-ul daysoftheyear.com. În Grecia Antică însă atleţii care participau la Olimpiadă consumau mult usturoi pentru a-şi îmbunătăţi performanţele sportive.
Cele mai timpurii reţete culinare care folosesc usturoiul apar în Evul Mediu şi în perioada Renaşterii. Era folosit în cantităţi foarte mici pentru că era considerat un aliment ignobil, care creştea în pământ. Abia în secolul XIX calităţile culinare ale usturoiului au fost recunoscute de marii bucătari.
Usturoiul este cunoscut şi pentru proprietăţile sale magice şi medicale. Era folosit pentru a ţine la distanţă vampirii, vârcolacii şi alţi demoni dar şi pentru a reduce tensiunea arterială şi colesterolul.
Capitala mondială a usturoiului este considerat micuţul oraşul californian Gilroy, cu o populaţie de puţin peste 50.000 de locuitori, unde este organizat un festival anual al usturoiului la care au participat peste 3 milioane de persoane în ultimii 30 de ani. În acest oraş se serveşte chiar şi îngheţată cu aromă de usturoi.AGERPRES
Toata lumea isi doreste un job foarte bine platit, motiv pentru care adesea oamenii se gasesc in postura de a cauta pe internet salariile celor banoase meserii. Daca pana acum nu te-ai lamurit cati bani se castiga in domeniul care te atrage foarte mult, astazi afli adevarul despre veniturile pe care le ofera meseria ta de vis.
Citeste in continuare articolul si afla care sunt salariile pe care angajatii le primesc in cele mai ravnite meserii de la momentul actual.
Iata ce salariu poti primi daca ai una dintre meseriile de mai jos
- Videochat
Cu siguranta foarte multe femei sunt interesate pe deplin de salariile care pot fi castigate ca model de videochat. Se cunoaste faptul ca acest domeniu ofera sansa unei vieti de vis, insa nu se stie cu exactitate cat castiga o femeie care practica aceasta meserie.
Daca iti doresti sa afli cat mai multe informatii in acest sens, vezi aici cat castiga modelele de videochat. Cu siguranta te va surprinde salariul pe care il ofera cea mai buna agentie de videochat, numita Richgirls-Studio.
- Manichiurista
Daca te incanta foarte tare ideea de a face unghii de dimineata pana seara, de a sta la povesti cu clientele in timpul in care muncesti si de a cunoaste oameni noi, poate chiar persoane influente, atunci meseria de manichiurista este pentru tine.
Partea buna este ca o manichiurista de succes poate ajunge la un salariu lunar format din foarte multe cifre. Un astfel de venit poate permite vacante frecvente in destinatii europene si un trai mai mult decat decent.
- Curierat
Curieratul este la moda in ultima vreme. Chiar daca curierii au salariul minim de baza, acestia castiga foarte mult lunar prin intermediul bacsisului lasat de clienti. Astfel, nu se poate estima cu exactitate care este salariul unui curier rapid, dedicat si bun, deoarece acesta fluctueaza de la o luna la alta.
Cu toate acestea, toti curierii sustin ca obtin venituri considerabile, foarte frumoase, cu care isi permit foarte multe lucruri. Insa, trebuie sa muncesti foarte mult pentru un salariu impresionant.
- Chelner
Cat de mult ti-ar placea sa fii chelner, sa servesti clientii pe terasa in timpul zilelor calduroase de primavar si vara? Daca te atrage aceasta meserie, trebuie sa afli ca aceasta iti poate oferi un viitor foarte frumos.
Salariul de baza al unui chelner este mic, insa daca te comporti frumos cu toti clientii, faci glume, esti deschis, comunicativ si prietenos, cu siguranta poti ajunge la un salariu important. Astfel, chelnerii se bucura de o viata excelenta prin prisma job-ului pe care il au.
- Cantaret
Ca sa ajungi cantaret, trebuie sa te inarmezi cu o doza zdravana de rabdare, deoarece ajungi foarte greu celebru si de succes in aceasta industrie. Este un domeniu greu, in care trebuie sa-ti dovedesti constant aptitudinile, insa daca te tii de treaba, poti castiga sume extrem de mari.
Este ideal sa incerci sa cunosti oameni de calitate din acest domeniu, astfel incat sa-ti faci relatii, sa excelezi si sa reusesti sa ajungi acolo unde iti doresti.
In cele din urma, tine cont de toate informatiile de mai sus si alege intotdeauna o meserie care sa-ti aduca placere, nu neaparat bani. Daca lucrezi cu pasiune, poti izbandi in orice domeniu.
Sursa foto: Pexels.com
Alb și roșu australian, Prosecco rosé, Cava organic, Sauvignon Blanc și Merlot din Languedoc, la gama sa de vinuri, Kylie Minogue adaugă un Cru Classé de Provence realizat de Château Sainte Roseline, o proprietate superbă a familiei în Var, într-un cadru încântător.
Fosta actriță de telenovele, care a înlănțuit hiturile la sfârșitul anilor 1980, este și ea o adevărată femeie de afaceri. Obișnuită cu contracte cu haine și parfumuri pe numele ei, ea a semnat pe cinci ani cu Aurélie Bertin, de a fi în fruntea Château Sainte Roseline. La fel ca Brad Pitt (Miraval), Georges Lucas (Château Margüi), George Clooney (Domaine du Canadel) și Tony Parker care tocmai și-a unit forțele cu Château La Mascaronne (și șampaniile Jeeper), interpretul lui Say Something care aprinde ringurile de dans cu noul ei album Disco, la rândul său, s-a lăsat sedusă de farmecul frumoasei Provence și vinurile sale.
În nopțile înăbușitoare din Nashville, cu ocazia înregistrării celui de-al paisprezecelea album al său, starul australian a descoperit prospețimea rosé-ului din Provence. Prin urmare, a decis să-și creeze linia de vinuri cu Paul Schaafsma, CEO al Benchmark Drinks, un australian de origine care trăiește în Regatul Unit.
Aurélie Bertin își amintește: „Primele cupaje, prea complexe, nu i-au plăcut lui Kylie”. Și-a dorit un vin ușor, ușor de băut, foarte aromat, cu fructe, multă prospețime și glamour, cu o culoare petală de trandafir. „Foarte meticuloasă, controlează cel mai mic detaliu, de la cupaj la degustare, inclusiv forma sticlelor, etichetele, culoarea vinurilor…” recunoaște Aurélie Bertin, care a avut plăcerea de a-i primi pe vedetă și echipa ei timp de trei zile, în casa familiei în octombrie anul trecut.