News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

UZPR cere instituţiilor statului să acţioneze ferm împotriva violenţelor politicienilor extremişti la adresa presei

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a condamnat discursul instigator la ură şi derapajele politicienilor extremişti la adresa jurnaliștilor Antena 3 CNN. Instituţia a declarat că susţine demersurile depuse de CNA la Parchetul General care s-a autosesizat și a deschis un dosar pentru infracțiunea de tulburare a ordinii publice și purtare abuzivă, după ce Diana Șoșoacă și oamenii ei au amenințat, hărțuit și jignit jurnaliştii, în Parlamentul României.
Ameninţările la adresa jurnaliştilor şi violenţele de limbaj împotriva lor au luat o amploare îngrijorătoare pe fondul avansului partidelor extremiste.
În contextul în care Diana Şoşoacă, preşedintele SOS România, s-a referit la jurnalistul Mihai Gâdea, de la Antena 3 CNN, în termeni incalificabili, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România se alătură opiniei publice de bună credinţă care respinge cu fermitate discursul instigator la ură şi face apel la instituţiile statului să ia toate măsurile de protejare a activităţii jurnaliştilor prevăzute de lege.
Vicepreşedintele CNA Valentin Jucan, a anunţat că la nivelul Consiliului Naţional al Audiovizualului s-a decis să fie sesizat Parchetul General cu privire la agresiunea comisă de către Diana Şoşoacă asupra echipei Antena 3, iar Asociaţia Group 4 Media solicită politicienilor „să se delimiteze de şi să izoleze orice formă de extremism în societatea românească. UZPR susţine aceste demersuri”, a transmis instituţia, în cadrul unui comunicat de presă.

Read more
Atenție la etichete de Sărbători! Pericolele ascunse din jucării care amenință sănătatea copiilor

În perioada Sărbătorilor, părinții sunt sfătuiți să acorde o atenție deosebită etichetelor jucăriilor, deoarece unele produse pot reprezenta un pericol semnificativ pentru sănătatea copiilor. Specialiștii avertizează asupra riscurilor legate de materialele toxice sau părțile mici care pot fi înghițite. De asemenea, este important să verificați vârsta recomandată de producători și să alegeți jucării care respectă normele de siguranță.
„Plasticul de calitate proastă poate conține BPA, un compus periculos pentru sănătatea copiilor. Recomandăm să alegem jucării din lemn sau din materiale mai sigure, evitând plasticul de calitate inferioară”, a transmis medicul Oana Ciuhureanu, notează antena3.ro.

Importanța alegerilor alimentare corecte de Sărbători

Perioada sărbătorilor aduce adesea tentații culinare care pot pune în pericol sănătatea, dacă nu sunt făcute alegeri alimentare corecte. Medicul recomandă să fim atenți la consumul de alimente bogate în zahăr, sare și grăsimi trans, care pot avea efecte negative asupra sănătății, în special în cazul consumului excesiv.
„Cantitatea de grăsimi trans nu trebuie să depășească 5g la 100g, zahărul ar trebui să fie sub 4g, iar sarea maxim 1-2g”, a detaliat aceasta. De asemenea, medicul a adus în discuție pericolele reprezentate de aditivii alimentari, cunoscuți sub denumirea de E-uri, care, consumate în cantități mari, pot cauza probleme de sănătate. Cele mai periculoase sunt E621, E250 și E251, care sunt nitrați și nitriți folosiți în mezeluri. Consumul frecvent al acestora poate reprezenta un risc pentru sănătate”, a mai precizat Oana Ciuhureanu.

Read more
A încetat din viață Virgiliu Jireghie, președinte de onoare a Asociației Foto Club Arad

 Virgiliu Jireghie, președinte de onoare a Asociației Foto Club Arad și mulți ani președintele al nostru a plecat dintre noi… „Dumnezeu să-l odihnească și să aibă grijă de sufletul lui… Lumină bună…

Sincere condoleanțe familiei…“, este mesajul transmis de Asociația Foto Club Arad.

Cine dorește să-i aducă un ultim omagiu, un gând pios sau o rugăciune, la Casa funerară Kuki de pe strada Cocorilor, astăzi și mâine de la ora 18.00 este priveghiul, iar slujba de înmormântarea va fi luni la ora 12.00.

C.V. Virgiliu Jireghie

Doctor în arte vizuale, Virgiliu Jireghie s-a născut în 1942, la Chişinău. Este absolvent al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Geologie – Geografie, şi al I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, Facultatea de Teatru, Cinematografie şi Televiziune.

Din 1988 a fost corespondent TVR. Între anii 1990-1995 a fost director al Studioului TV Arad și lector universitar la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, Catedra de Mass Media, instituţie în cadrul căruia a înfiinţat, în 2008, postul „Goldiş TV” – online.

A vernisat zeci de expoziţii personale în diferite localităţi din ţară şi străinătate şi a editat mai multe albume fotografice. În 2001, la Macea lansează conceptul „Fotocaricatura”.

Din 1973 membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România. Între anii 1973 – 2000 a fost președinte Foto Club Arad (fondat 1968) iar, mai târziu președinte de onoare a Asociației Foto Club Arad.

A câștigat mai multe premii importante la saloane naționale de artă fotografică.

În anul 2014 Primăria Arad i-a oferit Diploma de Excelență în domeniul artelor Vizuale.

Salonul Internațional „Ars fotografica”, care anul acesta a ajuns la ediția XXIV, a fost organizată în luna decembrie a fiecărui an începând cu anul 1981 şi este o tradiţie a clubului nostru. Numele salonului şi organizarea până în 2001 aparţin lui Virgiliu Jireghie. O altă serie de expoziţii, prin anii `80, a mai fost şi „Omul si motocicleta”.

 

(Surse Internet și arhiva Asociației Foto Club Arad)

Read more
Polițiștii Biroului Rutier, cu rol de “Moș Crăciun”

Polițiștii rutieri din Arad și-au propus, și în acest an, să fie ajutoarele lui Moș Crăciun. O familie, de care au avut grijă de-a lungul anului, a primit, în prag de sărbători, cele necesare pentru a trece cu bine această iarnă.
De această dată, ajutoarele Moșului s-au ocupat de aprovizionarea casei, venind cu lemne de foc, o sobă modernă, dulap pentru haine, o mașină de spălat rufe, alimente dar și hăinuțe. Nu au fost uitate cadourile, câteva urmând a fi puse sub bradul de Crăciun, în seara de Ajun.
Prin gestul lor, colegii de la rutieră ne-au arătat că bunătatea este cel mai de preț cadou pe care l-au primit și pe care-l pot oferi.

Read more
Dosar penal pentru un bărbat din Șeitin, prins băut la volan

La data de 19 decembrie a.c., în jurul orei 16.00, polițiștii Secției 2 Rurală Arad au depistat un bărbat de 55 de ani, din Șeitin, în timp ce conducea un autoturism în localitate. Testarea cu aparatul alcooltest a indicat o îmbibație alcoolică de 0,52 mg./l. alcool pur în aerul expirat.
Conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de probe biologice, cercetările fiind continuate de polițiști.

Read more
ITM Arad a verificat centrele rezidențiale destinate vârstnicilor, persoanelor cu dizabilități și copiilor

În perioada 05 decembrie – 13 decembrie 2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au efectuat verificări la centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și cele destinate copiilor.

Acțiunea, de tip Campanie națională, a vizat în principal respectarea prevederilor legale cu privire la încheierea și executarea contractelor individuale de muncă precum și verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime privind securitatea și protecția sănătății lucrătorilor.

În cadrul acestei Campanii, s-a urmărit cu precădere modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la durata maximă a timpului de muncă, compensarea orelor suplimentare cu timp liber corespunzător sau acordarea sporului corespunzător la salariu în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, acordarea de liber în zilele de sărbătoare legală, acordarea repausului săptămânal precum și respectarea normelor legale privind munca de noapte.

De asemenea s-a verificat dacă există cazuri de încălcare a interdicției de a se efectua ore suplimentare în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, dacă sunt evidențiate corect numărul de ore efectiv lucrate de către angajați precum și dacă în cazul contractelor de muncă cu timp parțial există o repartizare certă a programului de lucru.

Accent s-a pus și pe informarea angajatorilor dar și a lucrătorilor, cu privire la efectele nocive pe care le generează munca fără forme legale, întrucât persoana care lucrează fără a avea încheiat un contract de muncă este lipsită de protecție socială, nu beneficiază de concediu de odihnă, de concediu medical și evident, nu are siguranța plății salariului.

În materie de securitate și sănătate în muncă s-a urmărit și de această dată creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor cu privire la obligativitatea respectării prevederilor legale de protecție a muncii, asigurându-se astfel desfășurarea activității în condiții optime.

Atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă s-a verificat și modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare.

 

Read more
Accident grav pe șoseaua de centură a municipiului Arad

Un grav accident rutier a avut loc astăzi pe șoseaua de centură a municipiului Arad, implicând trei vehicule: un microbuz de transport persoane, o autoutilitară și un autoturism. Incidentul a mobilizat rapid forțele de intervenție, autoritățile acționând prompt pentru gestionarea situației.
Pompierii militari din cadrul Detașamentului Arad au intervenit cu o autospecială de descarcerare, o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD Terapie Intensivă Mobilă (TIM). De asemenea, la fața locului a fost trimisă o ambulanță din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Arad pentru acordarea primului ajutor medical.
Din primele informații furnizate de autorități, nu există persoane încarcerate în urma accidentului. Totuși, pentru siguranța celor implicați, a fost alocată și autospeciala de transport personal și victime multiple din cadrul Detașamentului de Pompieri Arad.
Traficul în zonă este momentan restricționat pentru a permite echipajelor de intervenție să acționeze în condiții de siguranță. Autoritățile recomandă evitarea șoselei de centură și utilizarea rutelor alternative până la finalizarea operațiunilor de salvare și degajare a carosabilului.

Read more
Numărul celor care intră în ţară pe la Nădlac II a crescut de şapte ori în ultimele 24 de ore

Numărul persoanelor care au intrat în ţară în ultimele 24 de ore prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II a crescut de şapte ori faţă de o zi obişnuită, ajungând la 50.000 de călători, în condiţiile în care mulţi români care lucrează în străinătate au început să vină acasă de sărbători.
Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Arad au declarat vineri, pentru AGERPRES, că prin punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului au fost verificate, pe sensul de intrare în ţară, peste 57.000 de persoane, dintre care 50.000 doar la Nădlac II.
Conform sursei citate, într-o zi obişnuită pe la Nădlac II intră în ţară 7.000 de persoane, ceea ce înseamnă că în ultimele 24 de ore creşterea este de şapte ori.
Românii care lucrează în străinătate şi în această perioadă vin acasă pentru a petrece sărbătorile alături de familii nu vor mai sta la cozi în vămi la plecarea din România, în ianuarie.
„Reamintim faptul că, de la 1 ianuarie 2025, controalele la frontierele terestre vor fi eliminate. Astfel, persoanele vor putea călători către sau dinspre alte ţări din Spaţiul Schengen fără a fi nevoite să se oprească pentru verificarea documentelor de călătorie la poliţia de frontieră. Acest lucru se va aplica tuturor persoanelor, indiferent de cetăţenie şi pentru toate categoriile de mijloace de transport, inclusiv autoturisme, autocare, microbuze, camioane, ambarcaţiuni sau trenuri. Totuşi, poliţiştii de frontieră vor continua să fie prezenţi în zona de competenţă, în special în zona de frontieră şi vor continua să efectueze controale poliţieneşti aleatorii şi inopinate, împreună cu alte autorităţi, cum ar fi Poliţia, Jandarmeria sau Imigrările, ori alte structuri competente, pentru prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a infracţionalităţii transfrontaliere”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Andrei Dincă.
Autorităţile le recomandă celor care vin în ţară să consulte aplicaţia Trafic Online, de pe www.politiadefrontiera.ro, unde pot vedea care sunt timpii de aşteptare la frontieră, iar astfel pot alege punctele de trecere care nu sunt aglomerate.
Vineri dimineaţă, la Nădlac II erau deschise opt artere de control la intrarea în ţară, ca măsură pentru a se fluidiza traficul. Cu toate acestea, se aştepta până la 50 de minute în coloanele formate pe autostradă. La Nădlac I se aştepta o oră şi erau deschise două artere de intrare, în timp ce la Turnu şi Vărşand nu era aglomeraţie.

Read more
Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Prognoza meteo pentru următoarea perioadă

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Potrivit meteorologilor, în următoarele două săptămâni va fi frig, însă cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Vremea în săptămâna 23.12.2024 – 30.12.2024

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice și sud-estice, dar și ușor mai coborâte în cele vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile extracarpatice, precum și în extremitatea de vest a țării, dar și local deficitar în extremitatea de nord-vest, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Vremea în săptămâna 30.12.2024 – 06.01.2025

Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în zonele montane și local în cele centrale, iar în rest valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile vestice și în cele extracarpatice.

Vremea în săptămâna 06.01.2025 – 13.01.2025

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va putea fi ușor excedentar în nordul, centrul și estul teritoriului, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Vremea în săptămâna 13.01.2025 – 20.01.2025

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, scrie antena3.ro.

Read more
2024, record pentru construcția de autostrăzi în România

România va încheia anul 2024 cu aproximativ 200 de kilometri noi de autostradă și drum expres, un record istoric. Precedentul record a fost înregistrat în 2013, când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. Anul acesta au fost dați în circulație, până în prezent, aproximativ 140 de kilometri de autostradă şi drum expres, însă mai sunt două lucrari importante care se dau în folosinţă până la final de an, una dintre ele chiar astăzi, scrie antena3.ro.

Ce tronsoane sunt date în trafic

-Autostrada A0 Sud, Lotul Glina – Vidra – 16,9 km
-Autostrada A0 Sud, Lotul Vidra – Bragadiru – 7,3 km
-Drum expres Craiova – Pitești, Tronsonul 1 – 17,7 km
-Drum expres Craiova – Pitești, Tronsonul 4 – 20 km
-Buzău – Focșani – Tronsonul 1 – 3,3 km
-Buzău – Focșani – Tronsonul 2 – 30,8 km
-Buzău – Focșani – Tronsonul 4 – 10,9 km
-A0 Lot 3 + joncțiune cu AO lotul 2 – total: 9 km
-Secţiunea 5 Autostrada Sibiu –Pitești: 15,7 km

Ce lucrări vor fi gata până la finalul anului (+ 57 km):

-Lot 3 A7 Buzău – Focșani – 36,1 km (se inaugurează astăzi)
-Lot 1 A7 Ploiești – Buzău – 21 km

Ce lucrări rămân „în aer”

-Lot 3 A0 Sud
-Lot 2 A7 Ploiești – Buzău
-Drum expres Brăila – Galați

Read more