Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a condamnat discursul instigator la ură şi derapajele politicienilor extremişti la adresa jurnaliștilor Antena 3 CNN. Instituţia a declarat că susţine demersurile depuse de CNA la Parchetul General care s-a autosesizat și a deschis un dosar pentru infracțiunea de tulburare a ordinii publice și purtare abuzivă, după ce Diana Șoșoacă și oamenii ei au amenințat, hărțuit și jignit jurnaliştii, în Parlamentul României.
Ameninţările la adresa jurnaliştilor şi violenţele de limbaj împotriva lor au luat o amploare îngrijorătoare pe fondul avansului partidelor extremiste.
În contextul în care Diana Şoşoacă, preşedintele SOS România, s-a referit la jurnalistul Mihai Gâdea, de la Antena 3 CNN, în termeni incalificabili, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România se alătură opiniei publice de bună credinţă care respinge cu fermitate discursul instigator la ură şi face apel la instituţiile statului să ia toate măsurile de protejare a activităţii jurnaliştilor prevăzute de lege.
Vicepreşedintele CNA Valentin Jucan, a anunţat că la nivelul Consiliului Naţional al Audiovizualului s-a decis să fie sesizat Parchetul General cu privire la agresiunea comisă de către Diana Şoşoacă asupra echipei Antena 3, iar Asociaţia Group 4 Media solicită politicienilor „să se delimiteze de şi să izoleze orice formă de extremism în societatea românească. UZPR susţine aceste demersuri”, a transmis instituţia, în cadrul unui comunicat de presă.
În perioada Sărbătorilor, părinții sunt sfătuiți să acorde o atenție deosebită etichetelor jucăriilor, deoarece unele produse pot reprezenta un pericol semnificativ pentru sănătatea copiilor. Specialiștii avertizează asupra riscurilor legate de materialele toxice sau părțile mici care pot fi înghițite. De asemenea, este important să verificați vârsta recomandată de producători și să alegeți jucării care respectă normele de siguranță.
„Plasticul de calitate proastă poate conține BPA, un compus periculos pentru sănătatea copiilor. Recomandăm să alegem jucării din lemn sau din materiale mai sigure, evitând plasticul de calitate inferioară”, a transmis medicul Oana Ciuhureanu, notează antena3.ro.
Importanța alegerilor alimentare corecte de Sărbători
Perioada sărbătorilor aduce adesea tentații culinare care pot pune în pericol sănătatea, dacă nu sunt făcute alegeri alimentare corecte. Medicul recomandă să fim atenți la consumul de alimente bogate în zahăr, sare și grăsimi trans, care pot avea efecte negative asupra sănătății, în special în cazul consumului excesiv.
„Cantitatea de grăsimi trans nu trebuie să depășească 5g la 100g, zahărul ar trebui să fie sub 4g, iar sarea maxim 1-2g”, a detaliat aceasta. De asemenea, medicul a adus în discuție pericolele reprezentate de aditivii alimentari, cunoscuți sub denumirea de E-uri, care, consumate în cantități mari, pot cauza probleme de sănătate. Cele mai periculoase sunt E621, E250 și E251, care sunt nitrați și nitriți folosiți în mezeluri. Consumul frecvent al acestora poate reprezenta un risc pentru sănătate”, a mai precizat Oana Ciuhureanu.
Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Potrivit meteorologilor, în următoarele două săptămâni va fi frig, însă cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Vremea în săptămâna 23.12.2024 – 30.12.2024
Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice și sud-estice, dar și ușor mai coborâte în cele vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile extracarpatice, precum și în extremitatea de vest a țării, dar și local deficitar în extremitatea de nord-vest, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Vremea în săptămâna 30.12.2024 – 06.01.2025
Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în zonele montane și local în cele centrale, iar în rest valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile vestice și în cele extracarpatice.
Vremea în săptămâna 06.01.2025 – 13.01.2025
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va putea fi ușor excedentar în nordul, centrul și estul teritoriului, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Vremea în săptămâna 13.01.2025 – 20.01.2025
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, scrie antena3.ro.
România va încheia anul 2024 cu aproximativ 200 de kilometri noi de autostradă și drum expres, un record istoric. Precedentul record a fost înregistrat în 2013, când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. Anul acesta au fost dați în circulație, până în prezent, aproximativ 140 de kilometri de autostradă şi drum expres, însă mai sunt două lucrari importante care se dau în folosinţă până la final de an, una dintre ele chiar astăzi, scrie antena3.ro.
Ce tronsoane sunt date în trafic
-Autostrada A0 Sud, Lotul Glina – Vidra – 16,9 km
-Autostrada A0 Sud, Lotul Vidra – Bragadiru – 7,3 km
-Drum expres Craiova – Pitești, Tronsonul 1 – 17,7 km
-Drum expres Craiova – Pitești, Tronsonul 4 – 20 km
-Buzău – Focșani – Tronsonul 1 – 3,3 km
-Buzău – Focșani – Tronsonul 2 – 30,8 km
-Buzău – Focșani – Tronsonul 4 – 10,9 km
-A0 Lot 3 + joncțiune cu AO lotul 2 – total: 9 km
-Secţiunea 5 Autostrada Sibiu –Pitești: 15,7 km
Ce lucrări vor fi gata până la finalul anului (+ 57 km):
-Lot 3 A7 Buzău – Focșani – 36,1 km (se inaugurează astăzi)
-Lot 1 A7 Ploiești – Buzău – 21 km
Ce lucrări rămân „în aer”
-Lot 3 A0 Sud
-Lot 2 A7 Ploiești – Buzău
-Drum expres Brăila – Galați