Tusea, strănuturile, durerile de cap sau iritațiile pot avea numeroase cauze, însă momentul în care se manifestă – dimineața sau seara – îți poate oferi indicii prețioase despre cum să tratezi aceste neplăceri, precum și cauza lor. De exemplu, durerile de cap care apar dimineața pot fi simptome ale sindromului de apnee în somn.
Iată ce trebuie să faci în cazul în care te confrunți cu următoarele simptome!
Durerile de cap
Dimineața: Dacă te trezești, ar putea fi din cauza sindromului de apnee în somn, ceea ce înseamnă că te oprești din respirat în mod repetat în timpul somnului pentru intervale cuprinse între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult. Din acest motiv apare și sforăitul, motiv pentru care se va acumula o cantitate prea mare de dioxid de carbon în sânge, de unde și declanșarea durerii de cap.
De asemenea, sinusurile înfundate pot provoca dureri de cap dimineața, deoarece circulația aerului este restricționată, iar creierul împreună cu celelalte organe nu mai sunt oxigenate așa cum ar trebui.
În timpul zilei: Durerile de cap cronice din timpul zilei se pot declanșa ca urmare a consumului exagerat de cafea sau alte băuturi cofeinizate. Efectele tind să fie cumulative, astfel că durerile se pot manifesta spre după-amiază odată cu creșterea aportului de cofeină. De asemenea, cofeina are efect diuretic și provoacă deshidratare care, la rândul său, declanșează dureri de cap.
Totodată, dacă ai ai consumat zahăr la micul dejun (biscuiți, prăjituri), acest factor poate duce la creșterea nivelului de insulină, urmat de scăderea nivelului de zahăr din sânge, care se asemenea duce la dureri de cap.
Seara: Spre sfârșitul zilei, stresul și oboseala ochilor (de la privitul prelungit în monitor) pot provoca dureri de cap.
Strănutul
Dimineața: Cauza principală a strănuturilor dimineața este alergia. Reflexul de strănut este suprimat în timpul somnului, astfel că persoanele care suferă de alergii încep să strănute atunci când se trezesc. De asemenea, aerul condiționat poate usca căile nazale, factor ce duce la strănut.
În timpul zilei: Dacă strănuți pe tot parcursul zilei, este posibil să te confrunți cu un virus ce provoacă răceli.
Seara: Strănuturile care se agravează ca intensitate spre finalul zilei se pot manifesta din cauza febrei fânului, mai precis alergia la polenul care provine de la arbori și plante. Pentru a minimiza efectele alergiei, trebuie să închizi geamurile și să faci un duș înainte de a te culca, pentru a elimina particulele de polen de pe piele.
Tusea
Dimineața: Dacă obișnuiești să tușești dimineața, este posibil să fie din cauza unei boli pulmonare obstructive, cum ar fi bronșita sau emfizemul – reflexul de tuse apare pentru a elimina mucusul colectat peste noapte în plămâni. Totodată, persoanele care suferă de astm pot tuși frecvent în primele ore ale dimineții.
În timpul zilei: Tusea persistentă din timpul zilei este provocată, adesea, de o infecție virală, cum ar fi răceala sau gripa.
Totodată, dacă tușești după ce ai servit masa, cel mai probabil este din cauza refluxului gastric – sucurile digestive din stomac urcă spre esofac, provocând senzația de arsuri și ulterior tuse.
Seara: Tusea care se manifestă cu precădere seara este specifică persoanelor care suferă de astm. De asemenea, dormitoarele pot fi pline de alergeni ce declanșează alergii comune – acarienii din praful din casă, covoare, lenjeriile de pat etc., astfel că tusea poate fi mai severă seara
Sursa: clicksanatate.ro
No comments so far.
Be first to leave comment below.