News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Vrei sa folosesti un bun pe gratis? Nimic mai simplu, incheie un contract de comodat!

Sa folosesti pe gratis un anumit bun nu este ceva utopic, din contra, prin incheierea contractului de comodat poti sa te bucuri de o masina sau de o casa pentru un anumit timp, conditia fiind sa le restitui precum le-ai primit. Fac obiectul unui comodat toate bunurile mobile si imobile, practicienii din domeniul juridic spunand ca aceste contracte se realizeaza, in special, in vederea obtinerii unui drept de folosinta, fie pentru ca o societate comerciala doreste un spatiu pentru folosirea sediului social, fie ca se utilizeaza o masina in scop profesional.

Comoditate de comodatar

E mare lucru sa fii comodatar, adica beneficiar al comodatului – prin simpla semnare a unui contract esti instalat la carma unor bunuri de care te poti bucura cel putin pe perioada prevazuta in contractul de comodat. Cu toate acestea, actiunile tale sunt limitate in ceea ce priveste folosirea bunului, in sensul ca nu poti sa autorizezi ca o alta persoana sa utilizeze bunul respectiv, nu iti poti transfera calitatea de comodatar pentru ca alta persoana sa beneficieze, la randul ei, de respectivele gratuitati, asta doar in cazul in care in contract nu este prevazut contrariul.

Eu vreau, el vrea, comodat sa fie!

Comodatul se face prin libera vointa a ambelor parti, nu necesita o autentificare la notar, insa daca vrei sa fii sigur ca nu vei avea parte de surprize neplacute, poti apela la sfaturile unui avocat sau la stampila notariala care sa autentifice actul. Actele necesare pentru redactarea unui asemenea contract sunt doar cele de identitate si – in cazul comodantului, adica al celui care ofera bunul in comodat – actul de proprietate al bunului, asa ca nu ai nevoie de un dosar stufos pentru a te bucura de gratuitate. Daca se incheie contractul cu o persoana juridica, sfatul specialistilor este sa fie solicitat certificatul de inregistrare de la Registrul Comertului, precum si actul doveditor in baza caruia aceasta detine bunul.

Nu conteaza daca esti persoana fizica sau entitate juridica, acordul de comodat nu tine seama de statut, astfel incat obiectul transmis in folosinta poate fi o masina sau chiar o cladire de birouri. In ceea ce priveste stabilirea valabilitatii contractului de comodat, trebuie avute in vedere doua actiuni: actiunea de libera vointa si cea de predare. Odata cu decizia mutuala a partilor de a incheia contractul, trebuie sa se treaca la partea practica, si anume intrarea in drepturi a comodatarului prin predarea bunului care face obiectul contractului.

Prelungirea contractului nu se realizeaza in mod automat, doar din simplul fapt ca partile nu au dispus altfel, ci trebuie reinnoit, in caz contrar acesta pierzandu-si valabilitatea. Singurele costuri pe care le implica un comodat sunt cele referitoare la onorariile avocatilor sau ale notarilor – asta in cazul in care s-a cerut implicarea lor – in caz contrar, totul este gratuit si nu necesita investitii.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Mihaela Plesea, alaturi de invitata sa, avocat Maria Popescu, ofera informatii interesante legate de contractul de comodat.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *