News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share

Primariile nu mai fac fata cererilor de autorizatii de construire, romanii avand veleitati de adevarati ctitori.

Tot mai multe constructii s-au ridicat pe intinderea patriei, unele mai generoase, altele mai mici – dupa posibilitati. Sunt tot mai dese situatiile in care vezi deasupra casei tale o umbra imensa ce-ti acopera proprietatea si cand te intrebi retoric cum de a obtinut vecinul tau avizul de construire a fortaretei numita casa de vacanta. Principiul simetriei arhitecturale nu isi are aplicabilitatea in cartierele noastre, acolo unde casutele cochete sunt practic canibalizate de zgarie-nori tot mai cenusii.

In acesta situatie vina nu apartine indraznetilor arhitecti, care pun in practica toate teoriile si ideile creative, ci autoritatilor locale, cele care stampileaza planul de construire al unor cladiri total caraghioase si lipsite de estetic.

Legea 50/1991 este teoria legislativa care da unda verde ideilor de constructie sau de desfiintare a constructiilor deja materializate, si care, din diverse motive, sunt nevoite sa-si limiteze existenta.

Edificarea constructiilor de orice fel, fie ele civile, industriale sau agricole, poate fi realizata doar in baza aprobarii de catre autoritatile locale – adica primariile – care vor analiza daca prevederile documentatiei de urbanism si amenajare teritoriala din legea cadru sunt conforme cu proiectul de pe hartie.

Astfel, nu orice cladiri de tip S.F, caracterizate de o forma aerodinamica care nu prea se incadreaza in peisajul luxuriant de munte, pot trece prin filtrul autoritatilor si primi avizul acestora. Chiar daca ideile creative sunt binevenite in contextul arhitectural al societatii, cele care ating pragul utopicului sunt lasate in faza de proiect.

Termenul de valabilitate a autorizatiei de construire este de 12 luni de la data emiterii, timp in care esti obligat sa incepi lucrarile de santier. Poti solicita autorizatia chiar daca, faptic, nu te poti adresa la primarie, avand la dispozitie posibilitatea de a imputernici pe cineva in vederea obtinerii tuturor aprobarilor.

Daca ai in plan sa modifici anumite parti ale constructiei, afla ca unele dintre acestea pot fi executate si fara sa obtii un aviz de la autoritati. Lucrari de genul celor care nu afecteaza structura de rezistenta a cladirii sau aspectul arhitectural pot fi incepute oricand dispui de echipa de meseriasi.

Totodata, daca ai chef de retusuri sau daca nu iti mai convine paleta de culori aleasa initial, poti schimba fata casei tale fara grija autorizatiei, nimeni nu iti va cere socoteala.

Nu necesita autorizatie de construire nici lucrarile pentru instalarea de tonete, pupitre, standuri de difuzare a presei, in general constructii realizate fara fundatie sau platforma de beton, precum si fara racordurile la utilitatile urbane, exceptie facand energia electrica.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Daniel Ioan Lungu, alaturi de invitatul sau, Puiu Andi Constantin, ofera informatii interesante legate de regimul juridic al autorizatiei de construire.

 

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *