News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Please follow and like us:
Pin Share


Atunci cand afacerea incepe sa nu mai mearga, noua moda europeana te ajuta in ceea ce priveste statutul financiar: sa te declari in stare de faliment.

Daca revolutia din ‘89 a atras de la sine un boom al comerciantilor, romanii fiind cu totii ahtiati dupa titlul de “patron”, in actualitate, practica de business se confrunta cu multe probleme, cea mai arzatoare fiind starea de insolventa.

Ti-a mers bine in ultimii ani, ai reusit sa faci o colectie de credite, ti-ai schimbat casa, masina, ti-ai agatat frumos pe perete diploma de “patron”, pe care o stergi cu grija de praf cand te viziteaza agentii fiscali? Acum, insa, te pandeste un nou pericol, pe care e mai greu sa-l gestionezi: Falimentul!

Diagnostic: Faliment!


La spitalul dedicat starii de insolventa, sectia Finante, aproape toate locurile sunt ocupate. Epidemia falimentara cunoscuta de tara noastra in ultimii ani pare sa roada tot mai multi comercianti, afacerile fiind greu de resuscitat.

Din fericire, o veste buna tot se mai intrezareste la orizont. Starea de insolventa nu este sinonima cu cea de faliment! Este un fel de sora mai mica, care poate fi educata si corectata daca ii este aplicat tratamentul corect.

Daca intrunesti o serie de conditii expres prevazute de lege, afacerea ta poate intra intr-o faza de reorganizare a activitatii care permite plata tuturor creantelor, iar buletinul de personalitate juridica a afacerii tale nu mai trebuie schimbat in buletin de faliment. Altfel spus, intri sub observatie medicala, financiara, juridica, esti supus la tot felul de analize si indopat cu pastile impotriva falimentului.

In ceea ce priveste deschiderea procesului de faliment, daca iti doresti ca interesele tale sa fie cat mai bine reprezentate, pe cheltuiala ta sau a tuturor actionarilor/asociatilor, cel mai bine este sa desemnezi un administrator special care va participa la procedura falimentului, un fel de medic financiar de familie (a se citi afacere).

Ca debitor, ai obligatia de a introduce o cerere la tribunal, in termen de 30 de zile de la aparitia starii de insolventa, unde va trebui sa prezinti toate actele cerute expres de instanta judecatoreasca, in caz contrar fiind pronuntata o sentinta de intrare in procedura simplificata de insolventa.

Atentie! Si creditorul poate sa deschida aceasta procedura impotriva unui debitor, asta in cazul in care are dovada unor creante certe, cuantumul acestora fiind cuprins in cererea redactata.

Sfantul Lichidator

Daca esti ghinionist si ai fost declarat falimentar de catre un judecator sindic, adica judecatorul de pe raza sediului companiei tale, se trece la numirea in functie a unui personaj deloc placut, si anume lichidatorul, cel care te va ajuta sa iti sigilezi afacerea, sa ti-o inventariezi si sa conservi bunurile dobandite din experienta minunata a business-ului tau.

Lichidatorul vegheaza asupra incasarii tuturor creantelor din averea debitorului, are grija de creditor sa nu sufere daune din pricina actelor frauduloase emise de catre debitor, formuland in acest sens actiuni de anulare a acestora. Mai mult, acesta preia, practic, conducerea afacerii debitorului.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Marius Flacau, alaturi de invitatul sau, avocat Mario Ianculescu, ofera informatii interesante legate de faliment.

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *