România este în pragul colapsului financiar. La începutul sezonului rece, românii au început deja să recurgă la împrumuturi pentru a putea suporta facturile de încălzire. Așa înțelege actuala Putere să scoată România din impasul economic în care ne aflăm. Ne înglodăm în datorii, ca țară și ca indivizi ca mai apoi să ajungem în imposibilitatea de a rambursa banii. “Așa ne învârtim într-un cerc vicios fără o ieșire. Atât timp cât actuala Putere nu realizează că pentru a consuma, trebuie să produci, atât timp cât fură din puținul rămas punând pe spatele oamenilor de rând dări mult prea mari pentru resursele financiare de care dispun, România nu are nici o șansă de a ieși din criză. Ba dimpotrivă”, apreciază deputatul Luca.
Demnitarul arădean critică modul în care Guvernul Boc a tăiat șansa a mii de români de a trece peste sezonul rece cu locuințele încălzite. “ Sunt mii de oameni care, prin tăierea subvențiilor la încălzire, vor fi nevoiți să trăiască în frig. Sunt mii de oameni care vor aglomera spitalele cu afecțiuni generate de frig. Inconștiența unor capete luminate distruge viața a mii de familii nevoiașe. În paralel cu reducerea ajutoarelor acordate persoanelor cu probleme serioase, Puterea recurge la majorări ale tuturor preţurilor. Și mai cu seamă au fost majorate prețurile din domeniul energetic. Cu 10% la gaze naturale, 9% la energie electrică, iar la energie termică – cu valori cuprinse între 30% şi 300%”, declară Ciprian Luca.
Institutul Naţional de Statistică susține că 25 de procente din cheltuielile lunare ale unei familii sunt destinate utilităţilor necesare funcţionării şi încălzirii locuinței. “Directivele UE arată că, la un nivel al costurilor pentru încălzirea locuinţei mai mari de 10%, familia respectivă este considerată ca fiind “săracă” şi, în consecinţă, Guvernul este obligat să găsească soluţii, nu să transfere întreaga povară populaţiei disperate. La noi se întâmplă exact invers. Cu cât o familie are mai multe probleme, cu atât povara impusă de stat este mai mare”, a conchis Luca.
Dacă pragul costurilor pentru energia termică, la nivelul UE este de 10%, acesta fiind nivelul maxim de suportabilitate, în România, nivelul a atins deja 20%, peste cinci milioane de familii trăind într-o sărăcie lucie.
No comments so far.
Be first to leave comment below.