Numărul donatorilor de sânge din judeţul Arad a crescut cu 23% în acest an, când tichetele valorice au crescut la 280 de de lei faţă de 67 de lei 2023, însă nevoia spitalelor tot nu este acoperită decât în proporţie de 83%, pentru că entuziasmul provocat de majorarea beneficiilor a durat doar câteva luni în rândul celor interesaţi să doneze.
Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Arad, Laura Păcurariu, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că de la 1 ianuarie şi până în prezent au fost înregistraţi 11.933 de donatori, în creştere faţă de perioada 1 ianuarie – 12 decembrie 2023, în care au fost înregistraţi 9.689 de donatori.
Creşterea este de 23% în acest an, mai mică decât se aşteptau reprezentanţii CTS Arad după majorarea valorii tichetelor.
Laura Păcurariu a precizat că un val de donatori s-a înregistrat în primele două luni ale anului, imediat după ce valoarea tichetelor a fost crescută de patru ori, însă ulterior numărul celor care s-au prezentat a scăzut.
„În medie, în acest an am avut 49 de donatori pe zi lucrătoare, iar în 2023 am avut 40. Totuşi, pentru a acoperi cererea de sânge şi componente sanguine a spitalelor, ar fi nevoie să avem o medie de 55 de donatori. În prezent, cererea spitalelor este acoperită în proporţie de 83%”, a declarat directorul CTS Arad.
Conform sursei citate, cel mai mult se lucrează cu donatorii fidelizaţi, care adesea sunt sunaţi şi chemaţi, pe fondul solicitărilor venite de la spitale.
„Ne dorim să revină cei care au mai donat, pentru că de la aceştia putem colecta şi trombocite, în condiţiile în care de la donatorii noi nu le putem colecta. Îi sunăm de multe ori când avem nevoie urgentă de anumite componente sanguine”, a spus Laura Păcurariu.
Reprezentanţii CTS le recomandă celor care vor să devină donatori să îşi instaleze aplicaţia „BlooDoChallenge”, disponibilă pe telefoane, prin care se pot programa sau pot afla când este nevoie de sânge, scrie agerpres.ro.
No comments so far.
Be first to leave comment below.