Viorel Cataramă, candidat la alegerile prezidențiale, nu a fost agent sau colaborator al Securității ca poliție politică, dar a fost sursă a Securității, arată Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) într-o adeverință publicată joi. Potrivit CNSAS, Cataramă figurează în arhive cu numele, precum și în calitate de candidat la recrutare, în atenția unității centrale a Securității cu atribuții pe linia întreprinderilor de comerț exterior. El folosea atât cu numele real, cât și numele conspirative „W” și „Voicu”, menționează Consiliul, potrivit hotnews.ro.
CNSAS a publicat joi, pe site, o adeverință potrivit căreia Viorel Cataramă a fost sursă a securității, fiind public și conținutul mai multor note informative semnate de Viorel Cataramă atât cu numele real, cât și numele conspirative „W” și „Voicu”.
Ce spune CNSAS:
- „(…) Domnul Cataramă Viorel figurează în dosarul fond informativ numărul I 542786 (cotă CNSAS), titular VRHP. Domnia sa, economist la întreprinderea de comerț exterior Tehnoforest Export, ulterior (din ianuarie 1987) reprezentant în România, prin intermediul Oficiului Argus, al firmei olandeze Belco – partener comercial al ICE Tehnoforest Export, figurează în dosar cu numele, precum și în calitate de candidat la recrutare, în atenția unității centrale a Securității cu atribuții pe linia întreprinderilor de comerț exterior.
- În dosarul I542786 (cotă CNSAS) titlular VRHP s-au identificat documente în care i-a fost atribuit de către ofițerii de Securitate numele conspirativ „Viorel”, cât și documente olografe, semnate de căre Cataramă Viorel atât cu numele real, cât și cu numele conspirative „W” și „Voicu”.
Potrivit CNSAS, în acest dosar au fost identificate mai multe informații transmise Securității de către Viorel Cataramă:
Printre acestea se află o „notă către protocol”, datată 12.09.1985, olografă, semnată cu numele real:
- „Subsemnatul Cataramă Viorel, economist la Serviciul 430, referitor la derularea contractului extern cu firma Belco – Belgia, vă aduc la cunoștință următoarele: de la preluarea de către mine a acestei firme (aprilie 1985), am observat că patronul firmei, domnul HVR, deține – privitor la mobila executată și livrată de CPL Oradea – informații pe care Tehnoforest nu le deține.
- Întrucât firma folosește aceste informații fără știrea noastră, sub semnătura tov. dir. ID, s-a expediat la CPL un telex (numărul 34830/31.05.1985) pe care îl anexez la prezenta notă. Spre surprinderea noastră, acest telex a ajuns la cunoștința firmei Belco în RSR, domnul ȘL, și implicit la conducerea firmei străine.
- Din informațiile pe care le dețin, ginerele domnului Ș, arh. F.A., lucrează la CPL Oradea, în compartimentul Proiectare. În trecut, tov. F, a fost invitat în Olanda de către firma de proiectare modele noi de mobilier. Tov. F și domnul Ș. susțin că din partea firmei a sosit o nouă invitație pentru anul 1985, solicitându-mă atât pe mine, cât și pe șeful meu (CT) și pe tov. dir. D să le comunicăm detalii despre această invitație. Eu personal nu cunosc nimic de această invitație.
- Tov R.D, care a derulat înaintea mea acestă firmă, mi-a spus că, într-adevăr, firma a trimis o nouă invitație care a fost dirijată la CPL București, însă până în prezent nu s-a primit nicio comunicare de la forul superior.
- Faptul că firma are acces direct la unele informații privind stocul, cantitatea pe flux, cantitatea reprogramată la producție, calitatea mobilei pt Belco se datorează faptului că firma sună pe tov F acasă sau la CPL Oradea – Secția Vrancei și solicită anumite date de genul celor enumerate mai sus.
- Întrucât tov F răspunde direct de firma Belco din partea CPL Oradea – compartimentul proiectare – și lucrează la secția de mobilă Vrancei care produce cantități importante de mobilier către Belco, poate comunica aceste date firmei.
- (…) Deși s-ar putea să existe și alte surse de informații pentru firmă, eu consider că cele enumerate mai sus pot oferi o explicație privitor la aflarea de către firmă a unor date despre producția de mobilier destinată exportului către firma Belco – Belgia”.
O altă notă informativă este semnată de Cataramă cu numele conspirativ „Voicu”, fiind datată 13 februarie 1988.
Într-o notă din 11 martie 1987, olografă, semnată „W”, Viorel Cataramă face o caracterizare pentru „dl H.V.R. – directorul general (patronul) firmei Belco”, pe care îl prezintă drept o „fire impulsivă” care poate trece „rapid de la o stare de nervozitate maximă la o stare de totală relaxare”. Acesta dispune de o „situație materială excepțională, fiind moștenitorul uneia dintre cele mai bogate familii din Olanda”, vorbind engleză, franceză și „mai slab franceză”.
„Nu fumează, bea moderat, nu îl interesează femeile în timpul vizitelor de afaceri, nu are alte vicii de care să avem cunoștință”, scria Viorel Cataramă, care adăuga că cetățeanul olandez „nu dorește să se lanseze în alte afaceri în afară de importul/exportul de mobilier”.
- „Tratativele cu dl HVR sunt f lungi și dificile când este vorba de stabilire prețuri” însă pentru „modelele care îl interesează cu adevărat se convine finalmente asupra unui preț. În general lucrurile se desfășoară după următoarea schemă: firma comandă prototipuri pt care plătește prețul cerut de partea română (fără tocmeală). Aceste produse sunt expuse la diferite târguri și expoziții. Pentru modelele solicitate insistent de clinbeți dl HVR se deplasează imediat în România pentru încheiere contract. Pornește de la prețuri f mici, însă până la urmă acceptă prețul părții române (aceste tratative pot dura și 12 h / zi))„.
- „Fiind un vizitator permanent, cunoaște situația din țara noastră, nu pune întrebări tendențioase și nu face comentarii nefavorabile și răuvoitoare asupra politicii partidului și statului nostru”.
- Întreține relații cu dl J.H. (soțul cântăreței A.S.) cu care se întâlnește frecvent în timpul vizitelor în România.
- Consider oportună dezvoltarea afacerilor cu firma, cu condiția ca persoanele care derulează această firmă să respecte cu strictețe legile țării, să trateze cu dl HVR de pe poziții de absolută egalitate între parteneri și să cunoască temeinic piața mobilei din Benelux, a problemelor cu care se confruntă aceasta.
No comments so far.
Be first to leave comment below.