News Arad

Stiri si reportaje din judetul Arad

Direcția Sanitară Veterinară Arad informează asupra pericolului virusului gripei aviare, prezente în Europa Direcția Sanitară Veterinară Arad informează asupra pericolului virusului gripei aviare, prezente în Europa
Please follow and like us:
Pin Share

Având în vedere situația epidemiologică actuală, privind evoluția la păsările domestic și sălbatice din Germania, Danemarca, Elveția, Olanda și mai recent din Ungaria, a focarelor de influență aviară, determinate de virusul influenței aviare înalt patogene, subtipul H5N8, DSVSA Arad, pentru păstrarea indemnității teritoriului județului, a întreprins următoarele măsuri pentru conștientizarea atât a deținătorilor de păsări din exploatațiile comerciale, cât și a deținătorilor de păsări din gospodăriile populației, față de pericolul ce-l reprezintă apariția acestei boli în România:

1) – Au fost instruiți medicii veterinari oficiali zonali și medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, cu privire la semnele clinice manifestate de păsări în influența aviară și continuarea asigurării unei supravegheri sanitare veterinare continue a păsărilor domestice și sălbatice, privind influența aviară, prin recoltarea de probe pentru examen de laborator.

 2) –Au fost instruiți  deținătorii de păsări din cele 5 exploatații comerciale de găini ouă consum și o exploatație de pui de carne, existente pe raza jud. Arad, cu privire la înăsprirea și respectarea cu stricteţe a conditiilor de biosecurite în aceste ferme; respectarea procedurilor de filtru sanitar-veterinar, supravegherea zilnică a efectivelor de păsări prvind starea lor de sănătate,  consemnarea acestor date în registrul de control zilnic.

Anunțarea imediată de către deținătorii de păsări, la serviciile veterinare, a oricărei modificări aparută în comportamentul păsărilor din fermă, privind consumul scăzut de hrană și apă, de până la 20%, scăderea producției de ouă cu mai mult de 5%, rata mortalității mai mare decât în alte perioade, s-au a oricărui alt semn clinic de îmbolnăvire .

    3) –Crescătorii de păsări din gospodăriile populației, sunt înștințați prin grija serviciilor veterinare și a primăriilor, despre necesitatea de a ține păsările închise în curți, pe cât psibil în spații acoperite, pentru a se evita contactul cu păsările salbatice. Pentru adăparea păsărilor nu se va folosi apa de suprafață din bălti, lacuri sau ape curgatoare, care ar putea fi contaminate de păsările sălbatice, în special de cele migratoare. Hrana și apa păsărilor din gospodării, trebuie să fie administrată în spații închise și acoperite, astfel încât să se impiedice contactul cu păsările sălbatice care pot ateriza din zbor.

Anunțarea imediată de către deținătorii de păsări, la serviciile veterinare, a oricărei modificări aparută în comportamentul păsărilor, sub aspectul reducerii consumului de hrană, scăderea ouatului, slăbire, diaree, inflamația mucoaselor din zona capului, cu prezența secrețiilor, stare de abatere, precum și mortalități, ce conduc la suspiciunea de îmbolnavire.

4) – Au fost înștințați deținătorii de păsări domestice despre rolul ce-l au păsările sălbatice „punte”(guguștiuci, vrăbii, porumbei,etc) în difuzarea virusului influenței aviare și pericolul pe care îl reprezintă migrația ce se află în plină desfasurare în această perioadă..

Cetățenii care găsesc păsări sălbatice muribunde sau moarte, au obligația de a anunța imediat medicii veterinari, în vederea recoltării de probe penru examene de laborator, sau la DSVSA Arad, tel. 0257-0281925.

 

admin

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *