Printre numeroasele beneficii ale frunzelor de dud negru se numără îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv, echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, scăderea colesterolului și stimularea circulației sângelui, în special către zonele periferice. Și acestea sunt doar câteva dintre proprietățile terapeutice ale plantei.
Te feresc de răceală
Tusea, durerile în gât și ochii roșii sunt printre cele mai cunoscute simptome ale virozelor. Însă o cană cu ceai din frunze de dud neagru, de 3ori pe zi, le poate combate, grăbind vindecare. Ceaiul poate inhiba dezvoltarea unor bacterii, cum sunt streptococii, responsabili, printre altele, de durerile în gât. Pentru a-l prepara ai nevoie de 3 linguri de frunze uscate de dud la 250 ml apă. Fierbe apa cu frunzele, 2-3 minute, filtrează și bea ceaiul cald, pe parcursul zilei. Acest leac poate fi consumat și preventiv.
Sunt utile în diete
Infuzia de frunze de dud poate înlocui o parte din din cei 2 litri de apă pe care trebuie să-i consumi zilnic. Ea este recomandată persoanelor care se confruntă cu problema kilogramelor în plus, deoarece împiedică absorbția carbohidraților. Responsabilă de acest lucru este moranolina, o substanță care se găsește în frunze și care împiedică enzimele din tractul digestiv să asimileze carbohidrații. Astfel, alimentele bogate în carbohidrați, cum sunt pâinea albă, orezul, pastele sau cartofii nu se transformă în glucoză în timpul digestiei și sunt mai repede eliminați din organism. Adaugă 1 linguriță de frunze de dud uscate într-o cană cu apă fierbinte, așteaptă 5 minute, strecoară și bea după fiecare masă.
Mențin sănătatea vaselor de sânge
Un alt rol al acestor frunze este de a reduce gradul de oxidare al colesterolului în vasele sangvine. Astfel, scade riscul de ateroscleroză, iar circulația sângelui este îmbunătățită. Din acest motiv este recomandat să consumi zilnic câte o cană cu ceai din frunze de dud negru.
Echilibrează nivelul de zahăr
Cei care suferă de diabet de tip 2 ar trebui să bea în mod regulat tinctură de frunze de dud negru. Planta conține acid galic, care nu permite zahărului să intre în circulația sângelui. Prin urmare, tinctura este recomandată atât pentru tratarea diabetului, cât și prevenirea instalării lui în cazul persoanelor care au glicemia ridicată. Umple pe trei sferturi o sticlă cu frunze de dud, adaugă alcool alimentar și lasă la macerat 3 săptămâni. Filtrează și păstrează la rece, în sticle. Diluează 20 de picături într-o cană cu apă și bea zilnic.
Au proprietăți antiîmbătrânire
Frunzele de dud au aceleași efecte antioxidante și antiîmbătrânire pe care le are și ginsengul. Pentru a profita din plin de proprietățile sale poți lua câte 1 linguriță de pulbere din frunze de dud negru, amestecată cu miere.
Info plus
Modificările hormonale din timpul menopauzei pot duce la instalarea stărilor de nervozitate. O cană de infuzie din frunze de dud relaxează sistemul nervos, prevenind schimbările bruște de temperament.
Sursa: clicksanatate.ro
No comments so far.
Be first to leave comment below.